Пт, 2024-03-29, 04:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Головна » 2020 » Лютий » 26 » Сніговий покрив на базі Вернадського в Антарктиді став червоним. ФОТО
07:07
Сніговий покрив на базі Вернадського в Антарктиді став червоним. ФОТО
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

На українській базі "Академік Вернадський", розташованої на острові Галіндез поблизу Антарктичного півострова, спостерігається незвичайне явище. Сніговий покрив в її околицях став червоним. Вчені провели дослідження і з'ясували причини дивного ефекту. Про це повідомило на своїй сторінці в Facebook Міністерство освіти і науки України.

Його винуватцем стала хламидомонада сніжна (Chlamydomonas nivalis) - вид одноклітинних зелених водоростей, які не бояться екстремальних температур і зберігаються в снігу протягом довгої зими. Коли погодні умови стають сприятливими, починається їх цвітіння.

Крім зеленого пігменту, хлорофила, клітини водоростей містять червоний каротину шар, який захищає їх від ультрафіолетового випромінювання. І під час цвітіння на снігу утворюються червоні плями. В даному випадку вони придбали червоний відтінок.

Також наголошується, що червоний сніг менше відбиває сонячне світло, що призводить до більш швидких темпів його танення і сприяє зміні клімату.

Міністерство поділилося знімками незвичайного снігу, які зробив вчений Андрій Зотов:

Подібне явище можна також побачити в Арктиці, Альпах та інших високогірних екосистемах. У Росії в червні 2019 року його спостерігали в заповіднику "Хакаський" в сніжника хребта кохош на висоті 1782 м над рівнем моря, повідомляє NEWSru.

"Це одноклітинна зелена водорість сімейства Chlamydomonadaceae - один з найбільш часто зустрічаються видів Кріофільні водоростей, що мешкають в снігу. При масовому розмноженні даного виду сніг набуває рожеве забарвлення. Для того, щоб хламідомонас успішно розвивався, потрібно дуже багато сонячного світла і досить холодна погода, при температурі 4 ° С, він вже переходить в покояться стадію або гине ", - прокоментувала тоді сайту заповідника поява червоного сніго альголог, кандидат біологічних наук, старший співробітник наукового отд ла Євгенія Макєєва.

Існує кілька факторів, які змушують сплячі клітини "прокинутися": певна кількість і якість світла, розчинених газів, поживних речовин або води. Припускають, що світло може бути вирішальним фактором, що сприяє швидкому розмноженню водоростей.

Фахівці заповідника "Хакаський" відзначають, що дана аномалія абсолютно не є небезпечною і ні на що не впливає. Це просто цікаве явище природи як північне сяйво або веселка.

Цікаво також і те, що пофарбований цими водоростями сніг, набуває специфічного смаку, що нагадує кавуновий. Скуштувати його можна, але зловживати не потрібно, тому що це може привести до банального розладу травлення.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 456 | Додав: admin | Теги: червоний, сніг, База, антарктида, вернадського
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ