Чт, 2024-04-25, 14:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 19 » Соціальні протести у Франції переростають на погроми
19:31
Соціальні протести у Франції переростають на погроми
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

 У вівторок у Франції продовжився загальнонаціональний страйк: службовці і робітники виступають проти реформи, яка передбачає підвищення пенсійного віку з 60 до 62 років і виплати пенсій в повному обсязі не з 65, а з 67 років, повідомляє NEWSru.com.

У паризькому міжнародному аеропорту "Орлі" скасовано половину рейсів, в аеропорту імені Шарля де Голля - кожен третій політ.

На сайтах аеропортів керівництво вказало, що пасажирів можуть очікувати серйозні труднощі, і порадило зв'язуватися з авіакомпаніями, щоб уточнити розклад.

Ситуація з поїздами і громадським транспортом трохи краща, ніж у минулі дні страйків.

Дві третини приміських потягів курсують залізницею, а розклад руху метро, автобусів і трамваїв практично не зміниться. Вже тиждень в містах Франції йдуть локальні акції протесту, які супроводжуються вибухами агресії молоді.

12 жовтня представники найбільших профспілок країни запросили взяти участь у мітингах студентів і школярів. Молодь почала влаштовувати пікети, які переростали в колотнечу з поліцією. Тільки минулого четверга було затримано понад 200 демонстрантів, більшість з яких були учні.

За останніми даними, перебої в навчанні в даний час спостерігаються в 379 ліцеях по всій країні. В понеділок налічували 261 подібний ліцей.

У акціях протесту проти запропонованого урядом проекту пенсійної реформи беруть участь і студенти. Три великі французькі університети в містах Ренн, Бордо і По та ще кілька відомих у країні університетів працюють в обмеженому режимі.

Напередодні у містах Франції пройшла ще одна хвиля бунтів з погромами, в яких взяли участь студенти. У передмісті Парижа Нантері натовпи погромників били шкло в телефонних будках і на автобусних зупинках, перевертали і підпалювали автомобілі. До місця події були стягнуті сили поліцейського спецназу, які почали стріляти у демонстрантів гумовими кулями і випустили сльозогінний газ.

Молодь, у свою чергу, кидала у поліцейських каміння. У передмісті Парижа Комб-ла-Віль підлітки виготовили пляшки із запальною сумішшю і закидали ними поліцейських. Подібна картина спостерігалася в містах Ліон і Лілль.

У самому Парижі погромники, закриваючи обличчя хустками, збирали сміттєві баки і будували з них барикади на вулицях.

Міністерство внутрішніх справ Франції повідомило, що в понеділок було затримано 290 осіб. У бійках було поранено чотирьох поліцейських.

У відповідь на арешти демонстранти підпалили будівлю школи в місті Ле-Ман. Вогонь спалахнув близько півночі і був погашений тільки до п'ятої години ранку.

"Коледж повністю згорів. Найвірогіднішою виглядає гіпотеза про умисний підпал. Ніхто не постраждав", - заявив мер Ле-Мана Жан-Клод Булар.

Вже видно, що пенсійна реформа, яка зараз обговорюється верхньою палатою парламенту Франції, дорого обійдеться державі.

До закликів профспілок страйкувати сприйняли серйозно не тільки студенти, а й сміттярі Марселя. Вони відмовилися прибирати сміття. У місті скупчилися тонни побутових відходів, які починають гнити. У порту цього ж міста страйкують вантажники, так що біля берегів Франції вимушені стояти вантажні танкери, більшість яких перевозять паливо.

У вівторки проблема з пальним у країні вийшла на перше місце: на багатьох заправках ще напередодні увечері з'явилися таблички: "Пального немає".

Ще минулого тижня влада вжила силових заходів, щоб забезпечити доступ до сховищ нафтопродуктів.

У неділю ситуація нормалізувалася. Проте французи, відчувши недобре, почали у великій кількості скуповувати пальне на заправках. У результаті до вечора понеділка в країні знову виник дефіцит бензину.

Президент пояснює: жити стали довше, а значить, треба довше і працювати

Попри проблеми, що охопили державу, президент Франції Ніколя Саркозі не має наміру відступати.

"Реформа необхідна, і Франція прагнутиме провести її так само, як це зробили наші німецькі колеги", - сказав він в Нормандії після зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Та ще в 2007 році провела подібну реформу, піднявши мінімальний пенсійний вік з 62 до 63 років.

Голова держави сподівається, що зміни в законодавстві витягнуть країну з економічної ями. Зараз дефіцит бюджету Франції перевищує 7% ВВП. Саркозі заявив, що це наслідок реформи, проведеної в 1980 році тодішнім президентом Франсуа Міттераном, в результаті якої французи змогли виходити на пенсію не в 65, а в 60 років.

Проект пенсійної реформи вже схвалили Національні збори - нижня палата парламенту. Напередодні Сенат (верхня палата) переніс обговорення документа на найближчий четвер.

"Що стосується відповідальності всіх учасників (акції протесту), то вони не повинні переходити межу", - сказав також президент Франції.

"Я, як повернуся до Парижа, зберу нараду для розблокування низки ситуацій. Більшість людей хочуть працювати, не можна допустити того, щоб їм не вистачало бензину. Це неприйнятна ситуація для демократичної країни", - заявив він.

Одночасно він закликав боротися зі злочинними елементами, які нагнітають обстановку навколо страйкарів.

Кажучи про мотиви, які спонукали провести пенсійну реформу, Саркозі розповів, що в даний час мільйони французьких пенсіонерів отримують свої пенсії за рахунок кредитів у банках. За словами французького президента, така ситуація є несправедливою щодо працюючої частини населення країни.

Крім того, сказав він, починаючи з 50-х років минулого століття, середня тривалість життя у Франції збільшилася на 15 років.

"Як в такій ситуації можна не працювати довше, ніж раніше?" - вигукнув Саркозі.

З початку вересня у Франції провели вже три загальнонаціональні страйки проти реформи. Останній відбувся 11-12 жовтня. В акціях протесту, за даними профспілок, взяли участь близько 3,5 мільйона осіб.

Раніше прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон заявив, що уряд не відмовиться від пенсійної реформи, незважаючи на страйки, оскільки вона є обґрунтованою, справедливою і необхідною.

Після проведення на початку вересня загальнонаціональних страйків проти проекту реформи уряд пішов на деякі поступки, але основні положення реформи залишилися незмінними, зокрема рішення про збільшення пенсійного віку з 60 до 62 років і його поступового збільшення до 67 років.

Крім того, уряд Ніколя Саркозі планує збільшити для ряду професій тривалість трудового стажу, необхідного для отримання пенсії в повному обсязі. Профспілки попередили владу, що зроблять усе можливе, щоб не допустити зміни чинної пенсійної системи.

Зазначимо, що дотримуючись рекомендацій МВФ, уряд України також планує зрівняти терміни виходу на пенсію жінок і чоловіків і підвищити пенсійний стаж.

Після того, як пенсійний вік чоловіків і жінок зрівняють, його піднімуть вже для всіх. Це може бути як 62 роки, так і 65 років.

На сьогодні чоловіки-українці в середньому живуть 62 роки, а жінки - 74 роки.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 951 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ