Пт, 2024-03-29, 13:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Липень » 7 » Сьогодні українці відзначають свято Івана Купала
16:13
Сьогодні українці відзначають свято Івана Купала
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
В Україні розпочалося свято Івана Купала. Це традиційне дійство, яке відзначають слов'яни в ніч із 6 на 7 липня, повідомляє Gazeta.ua.

Головні атрибути свята - Купало й Марена. До цього свята молодь заздалегідь старанно готувалась: робили опудало, готували деревця, називали їх "Мареною" або "Купалом". За звичаєм, це дві уквітчані гілки, подібні до людських фігур. Довкола опудал дівчата та хлопці водять таночки й співають ритуальні купальські пісні.

Також незаміжні дівчата плели з живих квітів вінки. До них прикріплювали і запалювали свічки. Вінки зі свічками пускали на воду, а хлопці намагалися згодом зловити їх. Якщо хлопцю вдається зловити вінок коханої, діставшись до нього вплав чи на човні, це вважається доброю прикметою для їхньої подальшої спільної долі.

Обов'язково у ніч на Івана Купала розкладається велике вогнище, через яке стрибають молоді поодинці або в парі. Купальське вогнище, згідно з переказами, має велику міфічну силу. Через нього стрибають усі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Так, вважалось, що коли дівчина і хлопець, які кохають одне одного, узявшись за руки, стрибають у парі через вогнище, і їх руки залишаються з'єднаними, то вони, побравшись, все життя проживуть разом.

Крім того, зі святом Купала пов'язане повір'я про цвіт папороті, котрий нібито з'являється у купальську ніч. За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить найкоротшої у році ночі під Івана Купала. Здобути цю квітку досить важко, оскільки її нібито береже від людей нечиста сила.

Страхітливі народні перекази про її витівки використав у своєму оповіданні "Вечір напередодні Івана Купала" видатний письменник Микола Гоголь. За легендою, той, хто має цвіт папороті, може розуміти мову будь-якого створіння, може бачити заховані в землю скарби. Володар заповітної квітки також міг у ніч напередодні Івана Купала бачити, як ходять лісом дерева й стиха розмовляють між собою.

Сьогодні у Києві відбудеться святкування Дня Дніпра

7 липня 2013 року у м. Києві на Оболонській набережній у рамках святкування Дня Дніпра відбудеться етно-екологічна інформаційна акція "До Дніпра з любов’ю", участь у якій візьме заступник Голови Держводагентства Чунарьов. Про це УНН повідомили в прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів України.

Держводагентство свою участь у заходах, присвячених Дню Дніпра, розпочало ще з 19 червня 2013 року, зокрема, Дніпровським БУВР разом з громадськістю м. Переяслав-Хмельницький проводиться благоустрій та прибирання від сміття прибережних смуг річок Альта та Трубіж, впорядковується дитячий пляж на лівому березі Канівського водосховища.

Також Держводагентство та водогосподарські організації разом з місцевими органами влади, громадськими і науковими організаціями, вищими науковими закладами беруть участь у проведенні "круглих" столів, присвячених екологічному стану р. Дніпро, а також конкурсів дитячих малюнків на тему "Дніпро – ріка мого дитинства" та робіт щодо актуальних проблем басейну Дніпра.

Крім того, водогосподарськими організаціями Держводагентства планується проведення прибирання територій прибережних захисних смуг дніпровських водосховищ, очищення їх від сміття, упорядкування газонів, благоустрій зон відпочинку населення тощо.

Нагадаємо, 21 червня - день літнього сонцестояння. Британські науковці дійшли висновку, що день літнього сонцестояння у 2013 році - один з найщасливіших.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 977 | Додав: admin | Теги: Свято Івана Купала
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ