Пт, 2024-04-26, 06:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 15 » Сьогодні Велике місячне затемнення: буде страшно, тяжко і треба вибачатись
15:50
Сьогодні Велике місячне затемнення: буде страшно, тяжко і треба вибачатись
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Сьогодні відбудеться центральне повне затемнення Місяця, повна фаза якого триватиме 1 годину 40 хвилин. Повне затемнення Місяця відбувається тоді, коли Місяць під час затемнення повністю входить у тінь від Землі. Під час центрального моменту так званого "Великого місячного затемнення" тінь Землі дійде до центру диска Місяця з невеликим зрушенням у бік більш світлої (південної) частини диска.

Очікується, що повне затемнення місяця побачать жителі України, Росії (за винятком Далекого Сходу), Європи, східної частини Африки, Східної Азії та Австралії, передає РБК-Україна.

В Україні затемнення розпочнеться о 22.22, а максимальної фази досягне о 23.20, коли тінь червонуватого кольору закриє Місяць. Повна фаза затемнення триватиме 1 годину 40 хвилин. Місяць буде знаходитися в сузір'ї Змієносця.

Затемнення відбуватиметься в той час, коли Земля максимально віддалена від Сонця, а сам супутник перебуває дуже низько над горизонтом. Останнє подібне місячне затемнення сталося 16 липня 2000 року, наступне центральне повне місячне затемнення відбудеться 27 липня 2018-го.

"Це затемнення буде найдовшим за останні 10 років. Місяць, Сонце і Земля вишикуються в один ряд. Спочатку на Місяці з'явиться невелика плямочка, яка буде рости. У момент повного затемнення Місяць стане темно-червоним", - пояснює Роман Костик, фахівець із сонячних затемнень, член-кореспондент НАНУ, співробітник Головної астрономічної обсерваторії.

Правда, щоб гарненько помилуватися рідкісним явищем, варто виїхати з міста в поле, там, де світло не буде заважати. В Києві найбільш зручні точки - на пагорбах і височинах: наприклад, на оглядових майданчиках в ботанічному саду та Маріїнському парку. Але, на жаль, синоптики обіцяють змінну хмарність, що може зіпсувати картину, пише "Сегодня".

Біоенергетик Людмила Жукова каже, що сьогоднішнє місячне затемнення буде страшним. "15-те число в сумі двох цифр дає "6" - це означає, що багато людей переживуть його дуже важко. Особливо флегматики і люди, які чимось пригнічені. Ще затемнення може сильно позначитися на людях, які потерпають від судинних захворювань", - каже вона.

Лікар-терапевт Михайло Вербіян також радить метеозалежним і людям з низьким або високим тиском не перепрацьовувати. "Зазвичай в такі дні люди відчувають важкість у голові, головний біль, втому, сильну сонливість. Пацієнти розповідають, що дуже швидко можуть заснути вдень. У такі дні ми радимо не перевантажувати себе фізично, за можливості більше відпочивати", - говорить Вербіян.

Але врдночас у місячному затемненні є чимало позитивів. "У числі 15 - "п'ятірка" керівна цифра і стоїть останньою. Це означає, що в цей день потрібно обов'язково просити прощення і прощати інших. У такий день ви обов'язково станете чисті, скинете тягар зі своїх пліч", - запевняє Жукова.

А ще, за словами Жукової, сьогодні небо відкрите для бажань. Щоб вони обов'язково збулися, потрібно дотриматись кількох правил. "По-перше, ваші бажання повинні бути позитивними. Загадувати їх потрібно від душі, а не між іншим. Найкраще взятися до процедури о дев'ятій вечора. Спочатку потрібно очиститися - попросити вибачення і самим пробачити своїх кривдників. І тільки потім загадувати бажання. Закінчити все потрібно за 2-3 хвилини до опівночі. І спокійно лягти спати в повній впевненості, що все збудеться", - говорить Жукова.

А на наступний день після затемнення потрібно віддавати все, що у вас просять. "Вам це обов'язково повернеться сторицею", - каже астролог Любов Іванова.

Зауважмо, місячне затемнення може спостерігатися на половині території Землі (там, де на момент затемнення Місяць перебуває над горизонтом). Вид затіненого Місяця з будь-якої точки спостереження однаковий.

Під час повного затемнення Місяць не зникає повністю, а стає темно-червоним. Цей факт пояснюється тим, що Місяць навіть у фазі повного затемнення далі освітлюється. Сонячні промені, що проходять по дотичній до земної поверхні, розсіюються в атмосфері Землі і за рахунок цього розсіяння частково досягають Місяця.

Оскільки земна атмосфера найбільш прозора для променів червоно-помаранчевої частини спектру, саме ці промені більшою мірою досягають поверхні Місяця під час затемнення, що й пояснює забарвлення місячного диска.

Це затемнення також цікаве тим, що конус земної тіні буде досить протяжним, повідомила РИА "Новости" завідувач навчального автоматизованого астрономічного комплексу Новосибірського державного університету Альфія Нестеренко.

"Якщо б нам в цей час опинитися на Місяці, то ми б спостерігали, як наша Земля перекриває Сонце дуже цікавим чином. Наше світило зараз неспокійне, його корона дуже відрізняється від тієї, що була під час спокійного Сонця. Тоді було видно два потужних хвости і на полюсах рідкісні полярні "щіточки", а зараз вона вся "розпотрошена", - сказала вона.

Зазначимо, 1 липня буде часткове сонячне затемнення. Місячна тінь лише злегка (на 0,09%) затінить сонячний диск, причому цю подію буде видно тільки в океані біля берегів Антарктиди, на південь від Південної Африки.

Наступне сонячне затемнення відбудеться 25 листопада. Воно теж буде "антарктичним" і цього разу майже повним. Сонце в максимумі затемнення буде закрите Місяцем на 90,4%. Проте бачити цю подію можна буде тільки в Антарктиді і морях, що оточують південний континент.

Останнім затемненням 2011 року стане повне місячне затемнення 10 грудня, яке можна буде побачити майже в будь-якій точці Євразії і в Австралії, а також на північному заході Північної Америки.

У ніч з 20-го на 21 грудня 2010 року жителі Землі спостерігали унікальне природне явище: сонцестояння, яке збіглося з місячним затемненням. Востаннє подібне розташування небесних світил було зафіксовано 457 років тому.

А ось рідкісне для новорічної ночі явище - "блакитний Місяць" могли бачити мешканці планети в першу ніч 2010 року. Як повідомляли в NASA, "блакитний Місяць" - друга повня протягом календарного місяця - буває в середньому один раз на 2,5 року, однак на новорічну ніч він випадає лише раз на 19 років.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1258 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ