Чт, 2024-04-25, 05:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 16 » Сотні прихильників опозиції в Бахрейні встановили намети в центрі столиці
14:32
Сотні прихильників опозиції в Бахрейні встановили намети в центрі столиці
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Сотні прихильників опозиції в Бахрейні встановили намети в центрі столиці і самочинно перейменували одну з площ. Молодь із шиїтських околиць назвала свій рух "Революцією 14 лютого" - на згадку про зіткнення з поліцією, які сталися два дні тому на вулицях Манами, передає NEWSru.com.

"Ми не покинемо площу Свободи доти, доки наші вимоги не буде задоволено", - заявив один з активістів Іфтікар Алі ліванському телеканалу "Аль-Манар"

- Хвиля протестів докотилася до Лівії
- Ахмадінежад пообіцяв покарати організаторів мітингів. У Тегерані поновилися протести.



На 100-метровому пам'ятнику-перлині прикріплено величезний плакат "Геть режим!". Вилов перлів сотні років був одним з основних промислів жителів архіпелагу в Перській затоці - тому площа і називалась Перлинною.

Самі учасники маніфестації пояснюють, що не збираються скидати короля Хамада бен Ісу Аль Халіфу, який знову пообіцяв в телевізійному зверненні до народу продовжити реформи і поліпшити соціально-економічне становище.

Вони домагаються відставки прем'єра - шейха Халіфи бен Сальмана Аль Халіфи, звинувачуючи міністрів його кабінету в корупції. Демонстранти вимагають створення уряду за участю опозиції, надання житла і нових робочих місць.

Привертають до себе увагу гасла на підтримку соціальної справедливості і рівності незалежно від статі, походження і релігійної належності. "Ми не шиїти і не суніти, ми піддані Бахрейну!" - скандує молодь.

Члени фракції "Аль-Віфак" (Ісламського товариства національної згоди) - основної опозиційної сили - оголосили у вівторок, 15 лютого, що тимчасово склали з себе повноваження народних обранців. Шиїтські депутати (18 з 40 членів нижньої палати) виразили таким чином протест у зв'язку "варварською розправою" над маніфестантами.

Глава МВС змушений був вибачатися перед шиїтською громадою, а потім і сам король висловив жаль з приводу загибелі трьох своїх підданих. Хамад бен Іса повідомив, що буде створено урядову комісію, яка "розслідує всі обставини подій, що сталися".

Один із бахрейнських депутатів Джасем ас-Саїді повідомив в ефірі телеканалу "Аль-Джазіра", що акції протесту, що почалися у вихідні дні, "не мали мирного характеру". За його словами, демонстранти поводилися агресивно і нападали на поліцейських, кидали в них камінням. Ас-Саїді дав зрозуміти, що за заворушеннями шиїтів, які становлять 70-80% жителів Бахрейну, стоїть "зовнішня сила" (Іран). "Ті, хто підбурює народ до заворушень і безладів, хочуть розпалити "фітну" (релігійну ворожнечу) в країні", - заявив депутат.

За останні два дні на Бахрейні, де розташована база 5-го флоту ВМС США, загинули три людини і 25 отримали поранення.

Самі маніфестанти стверджують, що залишаться прихильними ненасильницьких маніфестацій, хоча серед них є радикали лівацьких поглядів. Вони називають членів королівської сім'ї "головними злочинцями". Поліція не вимагає від молоді, яка надихнулась прикладом тунісців і єгиптян, розійтися і не зносить наметів.

Сунітська династія Аль Халіфа править на Бахрейні двісті років. На архіпелазі проживає близько півмільйона людей. Нафтовий фонтан перестав бити на острові ще в минулому столітті, і підприємства національної компанії БАПКО переробляють здебільшого саудівське "чорне золото". Флагманом місцевої промисловості є найбільший в регіоні алюмінієвий комбінат.

Крім Бахрейну 14 лютого антиурядові виступи відбулися також в Ємені та Ірані.

Протестувальників в Алжирі, Ємені, Бахрейні надихнув приклад єгипетських маніфестантів, яким вдалося домогтися відставки президента Хосні Мубарака. Раніше після масових протестів свій пост був змушений покинути президент Тунісу Зін аль-Абідін Бен Алі.

Перевороту в Тунісі передували демонстрації проти зростання цін на продовольство і брак окремих продуктів. Хвилювання посилилися в місті Мензель-Бузаян після 19 грудня, коли молодий місцевий житель з університетською освітою намагався покінчити з собою на знак протесту проти безробіття і незадовільних умов життя.

А єгипетський президент, який керував країною 30 років, подав у відставку після тритижневих масових хвилювань у країні, число учасників яких досягало двох мільйонів людей.

Раніше журнал Time проаналізував внутрішньополітичний клімат в інших країнах земної кулі, де лідери держави узурпували владу і тривалий період правлять країною, проте можуть раптово втратити її шляхом перевороту. У списку країн, в яких, на думку експертів з Time, владний режим може бути скинуто, є Бєларусь, Таджикистан, Саудівська Аравія, Алжир, Зімбабве, Іран, Судан, КНДР і Ємен.

Варто відзначити, що хвиля протестів на сході уже докотилася до Лівії. Там сталися запеклі сутички поліції з демонстрантами, які протестують проти арешту лідера опозиції.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 979 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ