Пт, 2024-03-29, 08:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Січень » 4 » Спецкомісія займеться перепохованнями видатних українців
09:59
Спецкомісія займеться перепохованнями видатних українців
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  При Міністерстві культури України створять міжвідомчу комісію, яка вирішуватиме питання перепоховань видатних українців. Про це повідомив міністр культури Євген Нищук, інформує сайт міністерства.

У Держкомтелерадіо вважають, що ситуація з могилою Олександра Олеся може повторитися

"Люди, які зробили винятковий внесок у розвиток, становлення української держави, нашої історії і культури, мають бути гідно вшановані на рідній землі. Саме з цією метою при Мінкультури, за дорученням прем’єр-міністра, буде створена міжвідомча комісія", – заявив він.

За словами Нищука, створення такої комісії надасть реальні можливості Мінкульту впливати на процес вшанування пам’яті великих українців.

"Очевидно, що до її складу мають увійти представники Міністерства юстиції, адже ця комісія має розглядати багато правових чинників, Міністерства закордонних справ, представників Київської міської держадміністрації, якщо ми розглядаємо питання створення у столиці пантеону відомих українців", – зазначив міністр.

"Міжвідомча комісія включатиме в себе фахівців Мінкульту спільно з Українським інститутом національної пам’яті, адже він має вичерпну інформацію щодо обліку осіб, яких з тих чи інших причин поховано за кордоном", – додав Нищук.

За його словами, "створення комісії дозволить формалізувати прийняте політичне рішення і значно активувати процес створення пантеону видатних особистостей та героїв України".

"Очевидно, що українська держава має брати під серйозний контроль і опіку зберігання місць поховань своїх відомих земляків", – переконаний міністр культури.

Нищук вважає, що рано чи пізно мало бути вирішене питання щодо означення місця для пантеону видатних особистостей і героїв України, яких знає весь світ, – і ці функції може взяти на себе міжвідомча комісія.

Щодо вирішення питання з перепохованням останків відомого українського письменника Олександра Олеся (Кандиби), Нищук наголосив, що рішення приймуть його нащадки у Канаді. Кошти на перепоховання письменника надасть уряд України.

Як відомо, 3 січня у Празі, відповідно до чеських законів, ексгумували останки Олександра Олеся на Ольшанському кладовищі. За місце поховання потрібно платити 20 тисяч крон на 10 років. Володимир Михайлишин, який сплачував ренту за могилу Олександра Олеся, нещодавно помер – і його поховали там, де була могила українського письменника.

МЗС України має зв'язатися з родичами Олександра Олеся у Канаді для отримання згоди на його перепоховання в Україні. Поки що останки письменника і його дружини, за втручання посольства України у Чехії, перемістили до депозитарію кладовища.

За даними Українського інституту національної пам'яті, цього року на Ольшанському кладовищі можуть ексгумувати останки драматурга Спиридона Черкасенка, громадської діячки й педагога Орисі Єфремової-Дурдуківської, інженера-будівельника Олександра Ярошевського.

Загалом за межами України поховано понад 250 тисяч українців із військово-політичної еміграції, діячів науки та культури.

У Держкомтелерадіо вважають, що ситуація з могилою Олександра Олеся може повторитися

Ситуація із могилою Олександра Олеся може повторитися, в аналогічному становищі перебуває могила визначного державного і політичного діяча, першого голови Організації українських націоналістів (ОУН) Євгена Коновальця у Роттердамі. Про це голова ОУН і перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак повідомив у Facebook.

"Оренду на місцевому цвинтарі сплачує "Стрілецька громада" з Канади. Це люди у поважному віці. А тому з об’єктивних причин може припинитися оплата. А відтак прах Євгена Коновальця опиниться за межами цвинтаря і в неукраїнських руках. Цього не можна допустити. Щиро радію, що українська влада заопікувалася прахом Олександра Олеся. Але так само треба заопікуватися могилою Коновальця, особливо напередодні 100-річчя УНР, одним із будівничих якої був Коновалець", - написав він.

Червак наголосив, що ОУН надасть усю можливу допомогу, щоб прах Коновальця повернувся в Україну.

Євген Коновалець (1891-1938) був полковником армії Української народної республіки (УНР), головою Проводу українських націоналістів (1927), першим головою ОУН (з 1929). Його вважають одним із ідеологів українського націоналізму.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 788 | Додав: adminA | Теги: перепоховання видатних українців, Спецкомісія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ