Пт, 2024-04-19, 19:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 8 » Співробітники бібліотеки Вернадського б'ють на сполох. Нове керівництво може позбавити Україну цінних видань
17:55
Співробітники бібліотеки Вернадського б'ють на сполох. Нове керівництво може позбавити Україну цінних видань
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Днями до бібліотеки Вернадського надійшла постанова з Академії наук України, що шокувала багатьох співробітників. Згідно з нею, з посад усувають двох заступників, які, як кажуть працівники, вели основну роботу. Замість них, нібито з метою модернізації, призначають людину, яка, як вважають деякі співробітники, до бібліотеки мала тільки непряме відношення. Причому їй передають практично необмежені повноваження та доступ до сховища, пише "Газета по-киевски".

"Новий заступник директора бібліотеки Володимир Попик, вчитель за освітою - з Інституту біографічних досліджень, - говорить Альбіна Бровкіна, дружина заступника Анатолія Бровкіна, якого збираються зняти. - Одному функціонерові дали повноваження, які раніше ділили між собою четверо заступників і гендиректор. А саме - організація бібліографічної роботи, науково-дослідної, організаційної, методичної та кадрової роботи. Чи зможе людина, яка ніколи цим не займалася, нормально виконувати всі ці обов'язки? Звісно ж, ні. Це буде хірургія без хірурга. І найголовніше, згідно з указом, на нового заступника покладають обов'язок "керівництва із заощадження фондів"!

Жінка каже, що її побоювання з приводу можливого розпродажу книг - не просто емоції. "Я в 80-90-х була експертом з антикваріату, у мене багато знайомих антикварів з закордону. Один з них мені телефонує з Парижа перед Новим роком і питає: "У вас там що, розпродаж? "Мовляв, на чорному ринку є пропозиції старовинних книг з України. Він по телефону навіть продиктував мені назви цих книжок. Такі книги можуть бути тільки в бібліотеці Вернадського. Тому я зараз налаштована так рішуче".

Альбіна Бровкіна збирається надіслати листа в ЮНЕСКО про те, що бібліотеку Вернадського потрібно рятувати. За словами Альбіни Георгіївни, звільненим заступникам пропонують посади, з яких вони починали, - старших співробітників. Також збираються скоротити начальника відділу систематизації, без якого бібліотека просто перетворюється на склад.

Альбіна Георгіївна написала відкрите звернення до ЮНЕСКО і сподівається на підтримку колег, каже, що асоціація бібліотекарів Росії вже обіцяла її підтримати.

"Бібліотека Вернадського" - це єдине місце в нашій країні, яке ще не пограбували, - каже Бровкіна. - Я, як обізнана людина, запевняю, що за один день звідти можна винести все що завгодно. Люди, яких хочуть усунути, працювали на ентузіазмі, за копійки. На них там усе трималося. До речі, вкрадену в 90-х з бібліотеки Вернадського рідкісну книгу Коперника, яка на той час коштувала від 700 тисяч доларів до мільйона, досі не знайшли.

"Всі звинувачення безпідставні", - заперечує новопризначений Попик. - Продаж книг у бібліотеці неможливий, тут нічого не продається, крім книжок, виданих самою бібліотекою. Потрібно поступово перетворити установу з місця, де люди читають, на науково-інформаційний центр. Молодь, яка працює в бібліотеці, потрібно перевчити на фахівців, які будуть працювати з комп'ютерами та обробляти інформацію. Тому мене і призначили.

Топ-5 найцінніших книг, що зберігаються у бібліотеці ім. Вернадського:

1. Пересопницьке Євангеліє 1556-1561 рр. Книга, на якій президенти України складають присягу.

2. Київські глагологічні листки Х-ХІ століття. Одна з найдавніших старослов'янських рукописів, що дійшли до нас.

3. Книга Аристотеля "Історія тварин" 1476 р. Збереглося лише два екземпляри. Другий - у Національній бібліотеці Франції.

4. Острозька Біблія 1581 р. Один зі стародруків, створених Іваном Федоровим.

5. Києво-Печерський патерик 1553-1554 рр. Сторінки рукопису патерика з позначкою Ломоносова.

Подарунки, отримані президентом Віктором Януковичем у 2010 році, найближчого тижня передадуть до столичної бібліотеки імені Вернадського. У президентському залі бібліотеки подарунки зможе вперше побачити і сам глава держави. Простих громадян проведуть туди на екскурсії.

"Річ у тім, що подарунки від офіційних делегацій і осіб передаються службами протоколів один одному, а главі держави дають лише довідку, що саме йому подарували", - пояснили в Адміністрації президента. Першу партію подарунків Януковичу в бібліотеці Вернадського чекають до кінця лютого. Що саме в ній буде - поки що не знають.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 847 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ