Пт, 2024-03-29, 08:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 30 » Сподівається на допомогу ООН Туркменістан, не хоче залежати від російської ГТС
17:51
Сподівається на допомогу ООН Туркменістан, не хоче залежати від російської ГТС
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Глава Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов закликав Росію та інших сусідів по пострадянській співдружності обговорити принципи і надійність транзиту енергоносіїв в Генеральній Асамблеї ООН, повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на Reuters.

"Туркменістан... пропонує почати діалог з питань транспортування енергоресурсів, забезпечення безпеки і надійності їх постачань, вироблення ясних і чітких принципів дії наших держав на міжнародних ринках енергоносіїв. Вважаю доцільним виступити зі спільною ініціативою держав СНД з проведення такого діалогу на наступній сесії Генеральної Асамблеї Організації об'єднаних націй", - сказав Бердимухамедов на засіданні Ради глав урядів СНД.

Минулого тижня Туркменістан підписав угоду про постачання газу в Індію і Пакистан, зробивши крок до створення підтриманого США стратегічного трубопроводу через Афганістан.

Ашхабад сподівається ослабити залежність від Росії через диверсифікацію постачань і вже експортує газ до Китаю новим трубопроводом. Туркменістан і Азербайджан за підтримки ЄС висловлюються за введення нового трубопроводу по дну Каспію, але Росія, яка також входить у число прикаспійських держав, проти цього маршруту, здатного похитнути її монополію.

Туркменістан рекламує зростання оцінки запасів нафти і газу, сподіваючись залучити інвесторів до розробки нових родовищ, поставки з яких можуть стати альтернативою імпорту газу до Європи з Росії.

Ашхабад обіцяє до 2030 р. потроїти експорт газу до 180 млрд кубометрів, щоб вийти на нові ринки збуту. Туркменістан має четвертими за величиною в світі запаси природного палива, але поки залежить від експортних труб російського "Газпрому", чиї цінові суперечки з Україною не раз призводили до перебоїв в подачі газу європейським споживачам.

Росія не ратифікувала підписану в 1994 р. міжнародну Енергетичну хартію. Різниця у відношенні до цього документа посилює розбіжності Кремля і Євросоюзу, який ставить умовою доступу "Газпрому" на свій ринок відмову від монополії на магістральні трубопроводи.

Нині Туркменістан експортує свій природний газ в Росію, Іран і Китай. При цьому в Ашхабаді жадають виходу на європейський ринок, який залишається для них закритим через позицію Росії.

Торік Туркменістан почав видобуток газу на Каспії. Зі збільшенням обсягів видобутку виникло питання збільшення обсягів транзиту. Проте "Газпром", через чиї труби туркменський газ може бути доставлений в Європу і Китай, відмовився збільшувати обсяги.

Туркменістан поступово перетворюється з партнера Росії в її конкурента, вважають експерти. Надалі держава буде збільшувати експорт газу в бік Китаю, і це перешкодить планам "Газпрому" за домінування на цьому ринку.

3 вересня завершився візит Віктора Януковича в Туркменістан, який став черговим ходом Банкової у великій газовій шаховій партії з Кремлем. Поки не можна сказати, чи є він ходом, що веде до перемоги, але однозначно можна стверджувати, що невдалим цей хід не являється.

Нагадаємо, тоді Віктор Янукович перебував з офіційним дводенним візитом у Туркменістані. За даними ЗМІ, Туркменістан може забезпечити Україні газ по 200 дол.

Нагадаємо, що Європейський Союз схвалив мандат на проведення переговорів з Азербайджаном і Туркменістаном про спорудження Транскаспійського трубопроводу між ЄС, Азербайджаном і Туркменістаном, сказано в офіційному комюніке Єврокомісії, поширеному в Брюсселі.

У Європі вважають, що успішна реалізація проекту спорудження Транскаспійського газогону прискорить і завершення проекту "Набукко" (Nabucco).


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 868 | Додав: adminA | Теги: допомогу ООН, російської ГТС, Туркменістан
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ