Пт, 2024-04-19, 18:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 9 » США дослідили боротьбу Януковича з корупцією: вона вкрай не ефективна
19:02
США дослідили боротьбу Януковича з корупцією: вона вкрай не ефективна
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
.

Боротьба з корупційними проявами в Україні залишається неефективною і покарання за них застосовуються вкрай рідко, наголошується в звіті Бюро демократії, прав людини та праці Державного департаменту США "Звіт про права людини: Україна, 2010 рік", розміщеному на сайті Держдепу 8 квітня.

У розділі "Посадова корупція і прозорість влади" зазначається, що українське законодавство передбачає кримінальне покарання за хабарництво, проте корупція залишається великою проблемою і минулого року була широко поширена у виконавчій, законодавчій та судовій гілках влади і в суспільстві, пише "Інтерфакс-Україна".

"Посадові особи, зокрема високопоставлені чиновники, часто провадили безкарну корупційну діяльність. 5 жовтня на зустрічі з іноземними інвесторами в Києві президент Групи держав проти корупції (GRECO) Драго Кос заявив, що він не побачив поліпшень у боротьбі з корупцією в країні відтоді, як уряд Віктора Януковича почав працювати", - йдеться у звіті.

У документі згадують заяву глави держави від 22 квітня про те, що Генпрокуратура порушила понад 30 кримінальних справ за звинуваченням у розкраданні державних коштів членами попереднього уряду, проте "опозиційні політики стверджували, що звинувачення були політично мотивованими". При цьому згадується арешт екс-голови Митної служби Анатолія Макаренка і екс-першого заступника голови НАК "Нафтогаз Україна", а також затримання екс-міністра економіки Богдана Данилишина в Чехії. "У грудні прокуратура заарештувала кількох колишніх високопоставлених урядових чиновників, які мають зв'язки з лідером опозиції і колишнім прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, зокрема Георгія Філіпчука, Євгена Корнійчука, Миколу Петренка, Юрія Луценка. Тимошенко сама ходила на допит щонайменше дев'ять разів у грудні... Колишнього першого заступника прем'єра Олександра Турчинова також викликали на допит принаймні шість разів протягом останніх чотирьох місяців року", - згадується у звіті.

У Держдепартаменті зазначають, що численні спостерігачі висловлювали занепокоєння вибірковим переслідуванням, за небагатьма винятками, вищих посадових осіб, пов'язаних із попереднім урядом, що дає можливість говорити про політично мотивоване судове переслідування політичних опонентів. У відповідь уряд згадував колишнього заступника міністра охорони навколишнього середовища Богдана Преснера, також заарештованого за хабарництво.

Також у звіті згадується закриття кримінальних справ про корупцію стосовно екс-голови правління НАК "Нафтогаз Україна" Ігоря Бакая, відкритих у 1998 і 2000 роках. "Спостерігачі пояснюють закриття справ політичними зв'язками Бакая з новою адміністрацією", - йдеться в документі.

У розділі про посадову корупцію особливо наголошується на хабарництві в правоохоронних органах і судах. При цьому повідомляється з посиланням на Генпрокуратуру про відкриття 609 кримінальних справ проти правоохоронців у перші дев’ять місяців 2010 року. "Кримінальні справи за участю 10 прокурорів і 318 співробітників поліції було направлено в суд... Протягом перших дев'яти місяців року Генпрокуратура відкрила справи щодо 22 випадків корупції стосовно суддів і направила 25 справ до суду. Протягом року 14 суддів визнали винними: вісьмох засудили за хабарництво, трьох - за винесення явно несправедливого рішення і трьох - за зловживання владою або посадою", - наголошується в документі. Також згадується затвердження обвинувального висновку проти екс-судді Ігоря Зварича за судову підробку, хабарництво та шахрайство.

У звіті також наголошується, що протягом січня-вересня 2010 р. військова прокуратура порушила 119 кримінальних справ за корупцію, з яких у 21 фігурують співробітники правоохоронних органів.

Голова Контрольно-ревізійного управління 9 квітня звинуватив міністрів чинного уряду у фактичному лобіюванні корупційних схем. За його словами, в уряді нехтують порадами ГоловКРУ щодо звільнення чиновників, які заплямували себе корупцією.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 875 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ