Сб, 2024-04-27, 00:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Липень » 13 » США гарантують Росії хороші відносини в обмін на голову Сноудена
12:52
США гарантують Росії хороші відносини в обмін на голову Сноудена
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
США на найвищому рівні відреагували на прохання екс-співробітника ЦРУ Еда Сноудена про політичний притулок у Росії: у ніч на суботу, 13 липня, президент Барак Обама зателефонував Володимиру Путіну і обговорив це питання. Після цього офіційні представники Білого дому і Держдепу докорили Росії в тому, що Сноудену вже надали "пропагандистську платформу" - так інтерпретували зустріч втікача з правозахисниками в терміналі аеропорту "Шереметьєво". І попутно пригрозили "проблемами" будь-якій країні, яка надасть Сноудену притулок.

Крім Сноудена, президенти Росії і США обговорили двостороннє співробітництво та питання безпеки, заявив прес-секретар російського лідера Дмитро Пєсков, передає Інтерфакс. Розмова відбулася за ініціативою американської сторони, повідомив він.

Раніше у п'ятницю, 12 липня, Сноуден, що знаходиться в транзитній зоні московського аеропорту "Шереметьєво", зустрівся з російськими правозахисниками і попросив їх сприяння у відправленні запиту на надання тимчасового притулку в Росії. Потім він сподівається отримати папери від Латиноамериканських країн, які дозволять йому виїхати. Він також погодився на умову, яку раніше озвучував Путін, говорячи про можливість надання притулку - "перестати шкодити США".

"Ця готовність могутніх держав діяти поза рамками закону становить загрозу для всіх нас, і не можна дозволити їй досягти успіху. Таким чином, я прошу вашої допомоги у запиті гарантій ... з боку відповідних країн у забезпеченні безпеки подорожі до Латинської Америки, а також у запиті притулку в Росії до того часу, як ... моє легальне переміщення буде дозволено. Я представлю на розгляд мій запит Росії сьогодні, і сподіваюся він буде прихильно прийнятий", - наводить сказане на зустрічі з правозахисниками, портал Wikileaks.

За його словами, в Росії він планував перебувати тимчасово, поки не зможе виїхати до Латинської Америки, де також сподівається отримати притулок.

Білий дім і Держдеп: Росія вже надала Сноудену "платформу"

Адміністрація США вимагає, щоб колишнього співробітника ЦРУ Едварда Сноудена було повернуто на батьківщину. Про це в п'ятницю, 12 липня, заявили офіційні представники Білого дому і держдепартаменту Джей Карні і Джен Псакі, передає ИТАР-ТАСС.

За словами Карні, нинішня телефонна розмова між двома лідерами "планувавалася кілька днів".

За його словами, "США дали чітко зрозуміти під час дискусій, що проходили в тому числі по каналах правоохоронних органів, що Сноуден розшукується у зв'язку з трьома серйозними звинуваченнями". "Ми вважаємо, що він повинен бути видворений з Росії і повернений в Сполучені Штати, оскільки є американським громадянином. Він звинувачується в серйозних злочинах, пов'язаних з несанкціонованим розкриттям секретної інформації", - цитує Карні ИТАР-ТАСС.

У той же час, він підкреслив, що США "не хочуть, щоб ситуація зі Сноуденом нашкодила нашим важливим відносинам з Росією". Представник Білого дому відзначив, що Обама як і раніше планує відвідати саміт "великої двадцятки" у Санкт-Петербурзі у вересні.

Відповідаючи на прохання прокоментувати зустріч представників правозахисних груп зі Сноуденом, яка відбулася в московському аеропорту Шереметьєво, представник Білого дому підкреслив, що вважає неправильним надавати колишньому співробітнику ЦРУ "пропагандистську платформу".

Аналогічну позицію висловила і Джен Псакі. Вона висловила розчарування тим, що подібна зустріч відбулася. За її словами, "ніхто не порушував права Сноудена, він звинувачується в скоєнні серйозного злочину".

Карні також вважає безпідставними звинувачення у порушенні прав Сноудена на отримання політичного притулку: "Наша система працює так: ми довели до різних країн по всьому світу свою позицію про те, що Сноуден повинен бути повернений Сполученим Штатам. Це нормальна практика, коли ви висуваєте проти людини звинувачення і анулюєте його паспорт".

Псакі підкреслила, що "дії будь-якої країни, яка зіграє роль у наданні допомоги Сноуденом в наданні транзиту або місця для проживання, призведуть до проблем у наших відносинах".

Ситуація залишається невизначеною

Пізно ввечері 12 липня в Кремлі повідомили радіостанції "Ехо Москви", що письмового прохання від Сноудена російська влада не отримувала, передає BBC.

"Для нас відправною точкою є заява президента РФ про те, що пан Сноуден гіпотетично міг би залишитися в Росії, якщо він: по-перше - "повністю відмовиться від діяльності, що завдає шкоди нашим американським партнерам і російсько-американським відносинам. І друге - якщо він сам про це попросить", - заявив у п'ятницю, 12 липня, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

"Путін вже сказав про умови надання притулку. Якщо Сноуден його приймає, то немає жодної причини, з якої йому може бути відмовлено", - зазначає у своєму Twitter голова Комітету з міжнародних справ Держдуми Олексій Пушков.

Депутат Держдуми В'ячеслав Ніконов заявив після зустрічі, що Сноуден згоден з умовою надання притулку в Росії, висунутою раніше Володимиром Путіним, яка полягає в тому, що він не повинен завдавати шкоди США.

"Він заявив, що знає про цю умову, і йому легко її прийняти. Він не має наміру завдавати шкоди Сполученим Штатам, оскільки є патріотом своєї країни", - повідомив Ніконов журналістам.

Як повідомляє кореспондент New York Times у Москві з посиланням на присутню на зустрічі зі Сноуденом главу московського відділення "Хьюман Райтс Вотч" Тетяну Локшину, Сноуден також заявив, що Управління верховного комісара у справах біженців ООН визнало його статус "особи, що шукає притулку", однак цей статус щодо Сноудена, не визнає США.

Тим часом, у Секретаріаті ООН цю інформацію в п'ятницю, 12 липня, спростували.

Сноуден в ході зустрічі подякував країнам, які, за його словами, надали йому підтримку - Росії, Венесуелі, Болівії, Нікарагуа та Еквадору.

Він заявив, що прийме всі пропозиції про надання притулку, які отримає в майбутньому.

Довідка

Едвард Сноуден, який раніше працював в Агентстві національної безпеки (АНБ) і ЦРУ, отримав популярність у середині червня після того як розкрив пресі інформацію про секретну програму американської влади під назвою PRISM. Вона дозволяє спецслужбам стежити за діяльністю користувачів інтернету. Крім того, він повідомив про стеження за клієнтами американських стільникових операторів.

Влада США стверджувала, що програма укладається в рамки законодавства і ефективно застосовується для боротьби з тероризмом. 13 червня стало відомо, що стосовно Сноудена порушено кримінальну справу. Він звинувачується за декількома пунктами, у тому числі в шпигунстві і крадіжці держвласності.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1032 | Додав: adminA | Теги: голову Сноудена, США, відносини, Росії
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ