Пт, 2024-04-26, 18:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 11 » США і Європа чекають від Єгипту змін і конкретних термінів
12:40
США і Європа чекають від Єгипту змін і конкретних термінів
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Президент Єгипту Хосні Мубарак заявив, що залишиться при владі і покине свій пост лише після президентських виборів у вересні.

Його виступ по національному телебаченню відбувся після повідомлень про те, що відставка єгипетського лідера може статися вже 10 лютого увечері, передає Бі-Бі-Сі.

Демонстранти на площі Тахрір були відверто розчаровані тим, що президент не оголосив про свою відставку.

Мубарак заявив, що ігноруватиме "диктат з-за кордону". При цьому Мубарак відзначив, що він передасть деякі повноваження віце-президентові Омару Сулейману. "Я беру на себе зобов'язання захищати конституцію і громадян, і передам владу тому, кого буде обрано у вересні в ході вільних і прозорих виборів", - заявив Хосні Мубарак.

Коментатори національного телебачення пояснили, що тепер Сулейман опікуватиметься всіма питаннями зовнішньої і внутрішньої політики країни.

Водночас, відповідно до конституції Єгипту, Мубарак зберіг за собою повноваження на розпуск парламенту, право відправляти у відставку уряд і вносити пропозиції щодо зміни конституції.

Мубарак вже запропонував внести зміни до шести статей основного закону країни. "Пріоритетом змін має стати обмеження кількості президентських термінів з тим, щоб гарантувати регулярну зміну влади і забезпечити чесні вибори", - відзначив президент, який беззмінно керує країною вже майже 30 років.

За неофіційними даними, Мубарак уже покинув країну, а його телезвернення до нації, в якому він заявив, що до чергових виборів у відставку не піде, але поділиться повноваженнями з призначеним ним же віце-президентом Омаром Сулейманом, було записано заздалегідь, передає РБК. За іншими даними, Мубарак покинув столицю країни Каїр і прибув у Шарм-ель-Шейх у супроводі начальника генерального штабу армії Єгипту.

Демонстранти залишилися незадоволеними виступом Мубарака і переночували під президентським палацом

Напередодні виступу Мубарака тисячі єгиптян зібралися у центрі Каїру, щоб знов вимагати відставки президента. Після виступу демонстранти виражали своє відверте незадоволення зробленою єгипетським лідером заявою, передає РИА "Новости".

У натовпі демонстрантів на Тахрірі лунали заклики до загального страйку, до масової ходи до президентського палацу. "Геть Мубарака! Забирайся! Забирайся!" - скандували на площі. Протестувальники також закликали армію приєднатися до революції. "Арміє, зараз настав час зробити вибір: режим або народ!" - кричали демонстранти.

"Ні Мубарака, ні Сулеймана! Це два боки однієї медалі!" - скандували на площі. Люди не мають наміру дослухатися до закликів влади і збираються й далі залишатися на Тахрірі й протестувати.

Коментуючи відмову президента Єгипту Хосні Мубарака покинути свій пост, лідер єгипетської опозиції Мухаммед аль-Барадей попередив про небезпеку соціального вибуху і закликав збройні сили врятувати країну від хаосу. "Єгипет вибухне. Армія зараз повинна врятувати країну", - записав в своєму мікроблозі в "Твітері" колишній глава МАГАТЕ і лауреат Нобелівської премії миру, відзначає Бі-Бі-Сі.

Віце-президент Єгипту Омар Сулейман, виступаючи на єгипетському державному телебаченні після Мубарака, закликав учасників акцій протесту розійтися по домах і повернутися до роботи. Він також відзначив, що армія захищала "революцію молоді".

"Молодь Єгипту, повертайтеся у ваші будинки, до ваших справ!" - сказав віце-президент. "Батьківщина потребує вашої роботи, ми разом повинні будувати майбутнє", - додав він.

До двох тисяч демонстрантів в ніч проти п'ятниці розташувалися у президентського палаці в Каїрі, маючи намір залишатися там до ранку, передає Lenta.ru. Вперше акція протесту проводиться біля об'єкту, який строго охороняється.

Ще майже десять тисяч людей мітингують біля будівлі державного телебачення Єгипту і також збиралися залишитися на ніч. Багато протестувальників ще й досі перебувають на площі Тахрір, у центрі протестної активності.

США і Європа чекають від Єгипту змін і конкретних термінів

Президент США Барак Обама заявив, що, незважаючи на всі запевнення в тому, що Мубарак розлучиться з владою, досі не надто очевидно, як і коли це відбудеться. "Уряд Єгипту повинен позначити переконливий, конкретний і недвозначний шлях до справжньої демократії, - заявив президент США. - Поки що вони не скористалися цією можливістю".

На думку президента США, "у дуже великої кількості єгиптян є сумніви щодо серйозності намірів уряду здійснити справжній перехід до демократії, і обов'язком уряду є чесна розмова з народом Єгипту і зі світом".

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Кетрін Ештон заявила, що в Єгипті настав час для зміни уряду. Так вона відреагувала на виступ Хосні Мубарака. Ештон висловила співчуття у зв'язку з тим, що президент Єгипту Хосні Мубарак, який відмовився піти зі свого поста, "поки не відкрив шлях до швидших і глибших перетворень" в його країні.

Президент Франції Ніколя Саркозі висловив надію на те, що Єгипет рухатиметься у бік демократії, а не у напрямку до диктатури. "Я всім серцем бажаю демократії, що зароджується в Єгипті, створити з часом структури і визначити принципи, щоб рухатися по шляху демократії, а не до нової диктатури - релігійної диктатури, як це, на жаль, сталося в Ірані", - сказав Ніколя Саркозі.

Американський сенатор Джон Маккейн назвав "украй невдалою і тривожною" відмову Хосні Мубарака негайно покинути пост президента Єгипту і закликав єгипетського лідера дослухатися вимог людей.

10 лютого вдень прем'єр Єгипту Ахмед Шафік повідомив, що можливість відходу президента обговорюється. Вже сам факт такого обговорення для опозиції означає величезний крок вперед.

Командування збройних сил Єгипту заявило, що готове відгукнутися на "законні вимоги людей". Виступаючи на державному телеканалуі, представники військових запевнили єгиптян, що безпека громадян найважливіша.

Омар Сулейман брав активну участь у процесі врегулювання конфлікту між опозицією і урядом, а також займався роботою комісії з вивчення обставин нещодавніх зіткнень між супротивниками і прихильниками президента Мубарака.

Раніше на сайті Wikileaks було оприлюднено тексти американських дипломатичних депеш, з яких випливає, що саме на Сулеймана як потенційного президента робив ставку Ізраїль під час переговорів з представниками США в 2008 році.

Нагадаємо, що масові протести в Єгипті почалися 25 січня. Демонстранти вимагають відставки президента країни Хосні Мубарака. До негайної передачі влади Мубарака раніше закликали лідери п'яти провідних європейських держав - Франції, Німеччини, Великобританії, Італії і Іспанії, а також керівництво США.

На п'ятницю, 11 лютого, намічено чергову велику акцію протесту - "П'ятницю мучеників". За час акцій протестів жертвами сутичок між прихильниками і супротивниками режиму стали, за даними правозахисників, понад 300 осіб.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 921 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ