Чт, 2024-04-25, 21:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Вересень » 30 » США пробачили Іран. Санкції можуть скасувати
10:59
США пробачили Іран. Санкції можуть скасувати
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Рішення про зняття міжнародних санкцій, що діють стосовно Ірану, може бути ухвалено протягом кількох місяців, якщо Тегеран піде на співпрацю і відкриє для інспекцій об'єкти своєї ядерної програми, заявив в інтерв'ю програмі "60 хвилин" на каналі CBS державний секретар США Джон Керрі. Про це пише РІА "Новости".

"Є ймовірність, що ця домовленість буде досягнута набагато раніше, і все залежить від того, наскільки Іран готовий відкрито підійти до її підготовки", - заявив Керрі. "Якщо це мирна програма, і ми всі зможемо в цьому переконатися, відносини з Іраном можуть докорінно змінитися на краще в найкоротші терміни", - додав він, коментуючи заяву президента Хасана Роухані.

Відповідаючи на запитання про те, що стало б основою для такої зміни ставлення, держсекретар назвав відкриття доступу на всі об'єкти, зокрема й на підземні, військового комплексу в Фордо, підписання додаткового протоколу про проведення інспекцій та добровільна відмова Тегерана збагачувати уран понад необхідний для мирної програми рівень.

Перебуваючи в Нью-Йорку минулої п'ятниці президент Ірану Хасан Роухані заявив, що сподівається розв'язати проблему навколо іранської ядерної програми найближчим часом. Зокрема, називався термін від трьох до шести місяців.

"Шістка" парламентерів (Росія, Китай, США, Франція, Великобританія і Німеччина) проводить з Іраном переговори, щоб зняти стурбованість про характер його ядерної програми. США, низка інших країн Заходу та Ізраїль підозрюють Іран в розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Тегеран заявляє, що має на меті суто мирні цілі.

Президент США Барак Обама повідомив, що темою розмови з президентом Ірану було питання про вирішення питання про ядерну програму Ірану.

"Ми розуміємо майбутні складнощі. Сам факт того, що це було перше спілкування між американським і іранським президентами від 1979 року, підкреслює глибоку недовіру між нашими країнами, але це також вказує перспективу того, щоб залишити позаду цю тяжку історію (відносин)", - сказав Обама, на закінчення висловивши впевненість у тому, що вдасться досягти всеосяжної угоди.

Створення атомної енергетики в Ірані почалося під час правління шаха Мохаммеда Рези Пехлеві, коли в середині 1950-х років був заснований Атомний центр Тегеранського університету. Розробки в галузі атомної енергії проводилися за допомогою США, з якими Іран в 1957 році підписав Угоду про мирне використання ядерної енергії. Відповідно до цієї угоди Вашингтон зобов'язався постачити Ірану ядерні установки, устаткування і підготувати фахівців.

Іран готовий обговорити питання збагачення урану, але зупинити цей процес не може - МЗС

Іранська сторона готова обговорювати з міжнародними посередниками питання збагачення урану, але не може призупинити цей процес, заявив заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Рамки, рівень, обсяги, форми та райони збагачення урану можуть бути предметом обговорення", - заявив іранський дипломат.

Разом з тим, заступник голови МЗС підкреслив: "Ми вже протягом 10 років наполягаємо на тому, що призупинити процес збагачення неможливо".

Аракчі також зазначив, що телефонна розмова президента Ірану Хасана Роухані з американським президентом Бараком Обамою ще не є свідченням швидкого відновлення відносин між двома країнами, заявив заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі. "Для нормальних відносин з Вашингтоном потрібно зробити більше, ніж просто телефонний дзвінок, зустрічі та переговори", - наводить слова дипломата іранське агентство "Фарс" у неділю.

Він заявив, що Іран "ніколи не довіряв американцям на 100%" і не має наміру робити цього надалі.

Спостерігачі зазначають, що це заява спрямована ​​на пом'якшення невдоволення критиків Роухані, чия активна діяльність на сесії Генасамблеї ООН напередодні була сприйнята деякими політиками як прагнення Ірану до нормалізації відносин з США на шкоду національним інтересам.

Нагадаємо, за словами Мохаммада Джавада Заріфа, Іран готовий провести зустріч на найвищому рівні з США.

28 вересня президент США Барак Обама оголосив, що він провів бесіду по телефону з президентом Ірану Хасаном Роухані. Їхня розмова - перший за останні десятиліття діалог на такому високому рівні між Тегераном і Вашингтоном - тривала протягом 10 хвилин і велася без перекладача англійською мовою.

За словами Обами, він обговорював з президентом Ісламської республіки ядерну програму Ірану.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1109 | Додав: adminA | Теги: США, скасувати, санкції, Іран
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ