Сб, 2024-04-20, 12:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Березень » 7 » Суд позбавив Власенка депутатського мандата
09:33
Суд позбавив Власенка депутатського мандата
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) позбавив депутатських повноважень народного депутата фракції "Батьківщина" Сергія Власенка. "Колегія суддів дійшла висновку, (...) що адміністративний позов потребує задоволення. Суд задовольнив адміністративний позов голови Верховної Ради України Володимира Рибака до народного депутата Сергія Власенка", - зачитав рішення суддя Михайло Зайцев у середу.

Зачитуючи рішення, суддя повідомив, що "рішення суду остаточне і оскарженню не підлягає". Позов до суду спікер аргументував суміщенням Власенком депутатських повноважень і адвокатської діяльності. Власенко виступає захисником Тимошенко в низці кримінальних справ.

У мотивувальній частині постанови колегії суддів ВАСУ зазначається, що Власенко слід було своєчасно подати заяву на припинення права займатися адвокатською діяльністю, передає "Інтерфакс-Україна".

Що ж стосується терміну "займатися адвокатською діяльністю", то суд дійшов висновку, що здійснення функцій захисника, яким є Власенко, можливо лише при занятті адвокатською діяльністю.

Суд не знайшов підстав вважати дії Регламентного комітету Верховної Ради такими, які б суперечили законодавству. У своєму рішенні суд вказав на рішення Конституційного суду від 2008 року про те, що у разі ігнорування положень щодо неможливості суміщення депутатської діяльності з іншими видами діяльності, йдеться про дострокове припинення саме депутатських повноважень.

Як повідомлялося, Власенко 22 лютого 2013 року заявив, що подав заяву до Ради адвокатів України з проханням скасувати його адвокатське свідоцтво. Він зазначив, що відповідно до чинного законодавства право на заняття адвокатською діяльністю припиняється з дня подання заяви, однак це не позбавляє його права і далі бути захисником екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Власенко неодноразово наголошував, що він є не адвокатом, а захисником Тимошенко. Регламентний комітет Верховної Ради ухвалив рішення про позбавлення депутатських повноважень Власенка (фракція "Батьківщина") та члена фракції Партії регіонів Андрія Веревського. З відповідними позовами до Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) звернувся голова Верховної Ради Рибак.

Опозиція, у свою чергу, звинуватила голову регламентного комітету Володимира Макеєнка (Партія регіонів) у фальсифікації рішення комітету про позбавлення Власенка депутатських повноважень. ВАСУ 5 березня позбавив депутатських повноважень Веревського.

Стаття 81 Конституції говорить, що "у разі невиконання вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності повноваження народного депутата України припиняються достроково на підставі закону за рішенням суду".

Згідно зі статтею 78 Конституції, вимоги щодо несуміщення депутатського мандата з іншими видами діяльності встановлює закон.

Згідно з пунктом 5 частини 1 статті третьої закону "Про статус народного депутата України", народний депутат "не має права залучатись як експерт органами досудового слідства, прокуратури, суду, а також займатися адвокатською діяльністю".

Конституційний Суд України у вересні 2012 року визнав конституційними положення Кодексу адміністративного судочинства щодо підсудності Вищому адміністративному суду України (ВАСУ), як суду першої інстанції, справ про дострокове припинення повноважень депутатів-сумісників.

Рішення ВАСУ про дострокове припинення депутатських повноважень Власенко буде оскаржено в Євросуді, каже Яценюк

Опозиція має намір оскаржити рішення Вищого адміністративного суду України про позбавлення депутатських повноважень народного депутата фракції "Батьківщина" Власенка в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ), заявив лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

"Мета цього рішення не просто позбавити Власенка мандата. Мета цього рішення - системне знищення опозиції. Очолює цей "наїзд" Адміністрація президента. Воно показує, що ні в яку Європу Янукович не збирається. Його туди не пустять", - заявив Яценюк після оголошення рішення судом.

"Сьогодні ввечері буде підготовлено позов до Європейського суду з прав людини, і коли ЄСПЛ буде розглядати це питання, у нас немає ніяких сумнівів, яке рішення він ухвалить", - сказав він в ВАСУ після судового засідання.

Він також зазначив, що має зустрітися з Власенком, "і ми будемо з'ясовувати, яким чином далі проводити захист Юлії Тимошенко". "Зараз узгоджено одну чітку дію - подавати позов до Європейського суду з прав людини", - сказав лідер фракції "Батьківщина".

Також він повідомив, що прокуратура закрила тільки одне кримінальне провадження щодо Власенка за заявою його колишньої дружини, але існує ще низка інших справ.

"Те марення, що вони нібито закрили кримінальну справу, не відповідає дійсності. Одну кримінальну справу вони закрили, а інші кримінальні справи тривають", - сказав він у Вищому адміністративному суді України після судового засідання в середу. Яценюк також прогнозує, що влада найближчим часом може заарештувати Власенка.

"Це у них така традиція: арештовувати або на свята, або перед вихідними, або під час літніх канікул, як вони заарештували Юлію Тимошенко, ...заарештувати Власенка", - зазначив він.

Також Яценюк зазначив, що рішення ВАСУ пояснює, що Власенко вже не є нардепом, оскільки воно набуває чинності з моменту його оголошення і голосування в парламенті не вимагається.

"Вони вирішили обійти парламентський зал. Тут же вони придуманий єзуїтський механізм, яким вони вирішили обійти парламентську залу, і зараз такими п'ятьма дядьками ухвалюють рішення і позбавляють будь-якого депутата від опозиції мандата", - сказав Яценюк, відповідаючи на запитання про те, чи відповідає дійсності рішення, що з цього моменту Власенко не є нардепом, і чи не потрібне голосування за цим рішенням у парламенті.

У свою чергу лідер парламентської фракції "УДАР" Віталій Кличко висловив думку, що це рішення суду має критичні наслідки для системи парламентаризму в Україні загалом. "Є всі підстави для знищення парламентаризму в країні", - сказав він.

Позбавлення мандату Власенка - ще один крок назад від підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС, вважають у Європарламенті

Віце-президент Європейського парламенту Яцек Протасевич заявляє, що позбавивши Власенка депутатського мандата, Київ зробив ще один крок назад від підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

"У Власенка відібрали депутатський мандат, не дивлячись на заклики міжнародного співтовариства. Я боюся, що це ще один крок назад від підписання Угоди про асоціацію", - такий запис зробив віце-президент Європарламенту на своїй сторінці в Twitter.

Тим часом, народний депутат України від фракції "Батьківщина" Анатолій Гриценко вважає, що після позбавлення захисника екс-прем'єр-міністра Тимошенко Власенко депутатського мандата угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом не буде підписано.

"Замовлення Януковича по Власенку їхній суд виконав успішно... Вже ясно, що Сергій - не останній депутат-опозиціонер, якого таким чином позбавили мандата. Так само зрозуміло, що ніякої угоди з Європейським Союзом в листопаді підписано не буде", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

"Єдине, що поки не ясно – чи втягне Янукович Україну в який-небудь Тайговий Союз", - додав опозиціонер.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 890 | Додав: adminA | Теги: Власенко, депутатський мандат, суд
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ