Сб, 2024-04-20, 06:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 11 » Судді бояться ухвалювати законні рішення
15:06
Судді бояться ухвалювати законні рішення
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Голова Верховного Суду України Василь Онопенко заявляє, що після судової реформи посилився адміністративний тиск на систему правосуддя, повідомляє прес-служба ТВі.

"Є намагання керувати судами, давати вказівки. Сьогодні, після судово-правової реформи, ми відчуваємо, що правосуддя не стало більш ефективним, справедливим чи оперативним. Але воно стало більш ручним – надійшла вказівка судді, що треба винести таке рішення, і рідко коли суддя прийме інше рішення, тому що він знає, що завтра піде до Вищої ради юстиції", - сказав Онопенко.

- Голова ВСУ заявляє про зростання кількості звернень українських громадян до Європейського суду
- Онопенко вважає, що останнім часом суди несправедливо застосовують до підозрюваних арешт як запобіжний захід

За його словами, зараз судді бояться ухвалювати законні рішення. "Найстрашніше, що сьогодні відбувається, це адміністративний тиск на суддів. Візьмемо приклад Франції. Коли президент Саркозі сказав, що йому не сподобалось щось у рішеннях суддів Франції, що зробили судді? Вони всі застрайкували на 5 днів. І сказали, що це є тиск", - додав голова Верховного суду.

Голова Верховного суду Василь Онопенко сподівається, що президент Віктор Янукович розбереться в кримінальних справах, порушених проти членів родини Онопенка.

На початку лютого Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти доньки голови Верховного суду Василя Онопенка і ще одного підприємця за підозрою в заволодінні шахрайським способом 300 тис доларів (2,4 млн грн).

22 грудня 2010 року Генпрокуратура відкрила кримінальну справу проти колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука за підозрою в перевищенні службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків. Корнійчука досі утримують у СІЗО.

Йому ставиться в провину той факт, що він, перебуваючи на посту першого заступника міністра юстиції, підписав листа, яким дозволив проведення конкурсу на юридичне обслуговування Національної акціонерної компанії "Нафтогаз Україна" в одного виконавця. Корнійчук є зятем Василя Онопенка.

Нещодавно Онопенко офіційно заявив, що у відставку не піде. "Моя позиція державницька, тому у відставку я не збираюся", - сказав він.

Нагадаємо, у липні 2010 року Янукович підписав Закон "Про судоустрій і статус суддів". У адвокатському і прокурорському корпусі судову реформу загалом оцінюють позитивно, а в опозиції упевнені, що закон суперечить Конституції і встановлює контроль над судовою системою з боку Партії регіонів.

3 серпня 2010 року набув чинності новий закон про судовий устрій. Він передбачає створення Вищого спеціалізованого суду для розгляду цивільних і кримінальних справ, зменшення кількості суддів Верховного суду, обмеження функцій ВСУ, ліквідації військових судів, обов'язкове призначення членами Вищої ради юстиції суддів, обраних довічно.

Голова ВСУ заявляє про зростання кількості звернень українських громадян до Європейського суду

Голова Верховного Суду України Онопенко заявляє про зростання кількості звернень українських громадян до Європейського суду з прав людини через заблокування роботи Верховного суду України як найвищої судової інстанції.

"Людям нема куди дітися, коли немає допуску до Верховного суду. Доводиться їхати аж до Європейського суду з прав людини. А там, щоб вирішити справу, потрібні роки. Якоюсь мірою Європейський суд з прав людини став філіалом нашого суду (ВСУ). Ми лише після Європейського суду маємо право розглядати справу, але ми не приймаємо рішення по суті, а лише можемо скасувати рішення і знову направити справу до одного з вищих спеціалізованих судів", - сказав він.

Онопенко переконаний, що скасування деяких повноважень Верховного суду не є нормальною практикою правосуддя. "Верховний суд - це найвища судова інстанція, яка могла б на найвищому рівні вирішувати найбільш актуальні справи, направляти судову практику, але зараз цей суд цього не може робити. Ми не можемо витребувати справи для розгляду. Справи нам направляються тільки тоді, коли судді вищого спеціалізованого суду вирішують направити справу нам на розгляд. Це не є нормальним", - зазначив голова ВСУ.

Онопенко вважає, що останнім часом суди несправедливо застосовують до підозрюваних арешт як запобіжний захід

Голова Верховного суду України Онопенко вважає, що останнім часом суди несправедливо застосовують до підозрюваних арешт як запобіжний захід.

"Поки немає вироку суду, поки не встановлено, що хтось скоїв злочин, діє презумпція невинуватості. У нас в Україні найвищий рівень утримання під арештом як запобіжний захід. Не взяття на поруки, не застави. Я ще депутатом у 2002 році вніс законопроект про те, що арештовувати, утримувати за ґратами треба тільки тих, хто є небезпечний для суспільства", - сказав Онопенко.

На його думку, влада також використовує вибірковий підхід і в боротьбі з корупцією у судовій системі. "Після виступу президента на останньому з’їзді суддів про те, що страшне твориться із землею у Києві, я вношу подання про звільнення судді Шевченківського суду Києва, не буду називати прізвища, і кілька місяців її не звільняють. Тому я думаю, що є певний вибірковий підхід – одного можуть швидко звільнити, а іншого, може, й ніколи не звільнять з посади", - сказав він.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 869 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ