Ср, 2024-04-24, 22:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Травень » 16 » Свідок Кириченко, читаючи з папірця, назвав Тимошенко замовником вбивства Щербаня. ВІДЕО
09:37
Свідок Кириченко, читаючи з папірця, назвав Тимошенко замовником вбивства Щербаня. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Свідок у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня 1996 року Петро Кириченко назвав екс-прем'єра України Юлію Тимошенко замовником цього вбивства.

"Відомо мені, що замовниками були Тимошенко і Лазаренко, відомо це від Мільченка (кримінальний авторитет Олександр Мільченко на прізвисько "Матрос" - ред.), - сказав Кириченко, відповідаючи на уточнююче питання прокуратури хто є замовником вбивства Щербаня і звідки йому це відомо. Конкретизуючи, хто був ініціатором організації вбивства, Кириченко сказав "Важко сказати, швидше за все, Тимошенко".

Печерський суд розпочав допит ключового свідка у справі про вбивство народного депутата Щербаня - Кириченка. На допиті присутні захисники екс-прем'єра Тимошенко - Сергій Власенко, Олександр Плахотнюк і Андрій Кожем'якін. Сама екс-прем'єр на допиті відсутня.

Суд розпочався зі словесної перепалки Власенка з суддею Оксаною Царевич. Вона наполягала на тому, що засідання можна проводити й без Тимошенко. Хоча захисник зачитав письмову заяву Тимошенко, де вона просить доставити її до суду і протестує проти проведення допиту в режимі відеоконференції.

Крім того, в суді присутні сини вбитого депутата Руслан і Євген Щербані зі своїми адвокатами, повідомляє LB.ua.

Кириченко зконтактував Лазаренка з Мільченком, якого називають виконавцем вбивства Щербаня, через загрозу життю Тимошенко. Про це він заявив під час свідчень у суді. Кириченко стверджує, що Лазаренко йому про це розповів під час рейсу зі Швейцарії.

"Він казав, що у неї проблеми, і її не пускають на ринок газу в Донецьку область", - сказав Кириченко. За його словами, дізнавшись про загрозу Тимошенко, Лазаренко попросив його звести з людиною, яка могла вирішити цю проблему.

"Я порадив йому Мільченка, який тоді якраз вийшов на волю після 15 років відсидки", - сказав Кириченко. Після цього Лазаренко і Мільченко зустрілися в Пущі Водиці.

"Після цього Лазаренко попросив мені перерахувати Матросу 3 мільйони, сказавши, що Юля заплатить, а потім попросив перевести готівкою півмільйона доларів. Тоді я думав, що це на захист Тимошенко, але пізніше я зрозумів, на що були гроші", - сказав Кириченко.

Однак, за словами Кириченка, пізніше Мільченко став йому дзвонити і говорити, що Лазаренко і Тимошенко відмовляються переводити гроші.

"Тоді я зустрівся з Тимошенко, і вона почала щось говорити, що у Щербаня було повно ворогів і не факт, що його вбили люди Мільченка", - сказав свідок. Про те, що гроші були за вбивство Щербаня, Кириченко дізнався від Мільченка, коли йому не заплатили за роботу.

"15 років я її не бачив і ніяких стосунків у мене з нею немає", - заявив Кириченко. Суддя Царевич поставила свідкові запитання українською мовою, чи є підстави у нього для того, щоб обумовити Тимошенко. Кириченко не зрозумів і запитав, що таке "обмов". "Оговора", - перевела Царевич російською. "Немає у мене ніяких обмов", - відповів Кириченко, спровокувавши в залі суду спалах сміху. Крім того, Кириченко заявив суду, що не має підстави для відмови від дачі показань.

Свідок у справі про причетність Тимошенко до вбивства Щербаня Кириченко зачитував свідчення в залі суду з листочка. На цьому наполягає захисник Тимошенко Власенко.

Свої свідчення Кириченко почав з пояснення, чому він погодився на дачу свідчень. "Пару років тому я прочитав в інтернеті, що Лазаренко звинувачує мене в організації вбивства Щербаня. Якраз у той час, коли ця справа почала розслідуватися прокуратурою. Я не надав цьому значення, знаючи Лазаренко: ми разом сиділи півроку в одній камері. Ми разом вивчали методи захисту, а в цей час він зустрічався з прокурором і виставляв мене здирником. Тому я не реагував.

Але зараз я дізнався, що Тимошенко спілкується з Лазаренком на предмет того, щоб зробити мене організатором цього вбивства. Це підтвердили в суді: і Тимошенко, і Власенко, і представники "Батьківщини", - заявив Кириченко.

При цьому Власенко акцентував в залі суду, що свідок зачитує свідчення з листочка. Для цього він навіть надів окуляри, які раніше не були у нього помічені. Після кількох зауважень захисника, Кириченко зняв окуляри і перестав читати.

Також екс-радник Лазаренка Кириченко вважає, що саме з подачі Тимошенко той хотів стати президентом України. "Вона вмовляла Лазаренка стати президентом, вона підштовхнула його до цього", - заявив він під час свідчень.

"Жінка полегшеної поведінки і колгоспник хотіли правити країною, - вибухнув критикою Кириченко. - Я взагалі не розумію, за що я сидів. Скільки людей через неї взагалі постраждало: один взагалі застрелився, а скільки по тюрмах сидять. Тимошенко казала, що всі фальсифікують, так, таких фальсифікаторів, як вона, я ніколи не бачив".

Також Кириченко повідомив, що Тимошенко написала йому листа, в якому йдеться, що вона прощає його за дачу свідчень.

"Тимошенко перевершила сама себе. Вона пише мені листа, що прощає мене за дачу свідчень. І в цей час вона пише до федерального суду, щоб мене покарати", - розповів свідок. "Вона мене прощає, а я її ні", - відрізав він.

Кириченко також стверджує, що Лазаренко припускав, що борг корпорації ЄЕСУ перед Росією оплатить Україна.

"Лазаренко мені сказав, що якщо Юля не зможе, то заплатить держава", - розповів Кириченко. За його словами, розмова була в аеропорту в Карлових Варах.

"Тоді Лазаренко просив мене не хвилюватися, тому що у нього нормальні відносини з Вяхірєвим", - переказав Кириченко слова Лазаренка. Кириченко сам хотів займатися газовим бізнесом, але Лазаренко його не допустив.

При цьому він зазначив, що у Тимошенко були інтимні стосунки з Лазаренком, і вона на нього сильно впливала. Сам Кириченко, за його словами, лише контролював переказ коштів з 10 рахунків.

Також Кириченко відмовився давати відповіді на запитання про тиск прокуратури на нього і його родину. "Я хочу скористатися статтею 63", – заявив свідок на запитання про утримання в СІЗО його дружини Ізабелли Кириченко.

Він також вирішив не відповідати на питання про арешт його майна і справи проти нього, а також про те, що потім це майно йому повернули після свідчень проти Тимошенко.

Кириченко не зміг пояснити , чому в 2001 році він називав гроші, перераховані Мільченку, "інвестиціями", але наголосив, що свідчення були правдиві. Кириченко також повідомив, що познайомився з Мільченком під час бійки в ресторані.

"Він мені допоміг, там була кримінальна бригада... І потім він брав у мене дефіцитні товари", – сказав свідок. На запитання, як же він тоді звернувся до Мільченка із замовленням убивства, Кириченко обурився: "Ви не заблукали, пане Власенко? Вбивство замовили Тимошенко і Лазаренко". Пізніше у засіданні, на якому відбувається допит Кириченка, було оголошено перерву на 25 хвилин, після якого суддя закрила засідання.

Варто зазначити, що допит Кириченка проводиться в режимі відеоконференції. На екран виведено зображення Кириченка. Поруч з ним сидить представник консульства України в Сан-Франциско.

Раніше допит екс-радника Павла Лазаренка переносився у часі вже двічі: 19 апреля - за клопотанням захисту екс-прем'єр-міністра Тимошенко і 26 квітня - у зв'язку з клопотанням генерального консула України в Сан-Франциско.

Кириченко вважає ключовим свідком у справі про причетність Тимошенко до вбивства Щербаня. Захист екс-прем'єра каже про тиск на екс-радника Лазаренка з боку української влади. Що власне підтвердив і сам Кириченко. Зокрема, він стверджував, що арешт його дружини в Києві було санкціоновано для того, щоб підібратися до нього.

Разом з тим, захист Тимошенко досі не отримав протоколів допиту Кириченка. Адвокати наполягають на тому, що з ними не встиг ознайомитися навіть суд.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 982 | Додав: adminA | Теги: Замовник, папірець, вбивство Щербаня, Тимошенко, свідок Кириченко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ