Пт, 2024-04-19, 17:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 20 » Світ відзначає 90-річчя кінорежисера Федеріко Фелліні
21:38
Світ відзначає 90-річчя кінорежисера Федеріко Фелліні
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

Сьогодні виповнюється 90 років з дня народження великого італійського кінорежисера Федеріко Фелліні. Він створив свій неповторний стиль інтелектуального кіно і отримав визнання по обидва боки Атлантики, передає "Корреспондент".

Федеріко Фелліні створив понад двадцять стрічок, багато з яких стали класикою, був удостоєний величезної кількості європейських кінонагород і п'яти премій "Оскар", у тому числі і за внесок у мистецтво, і увійшов в історію, як творець інтелектуального авторського кіно.

Фелліні народився 20 січня 1920 року в Ріміні в родині комівояжера з Гамбеттоли. Він ріс хворобливою дитиною. У дитинстві Фелліні любив влаштовувати вистави: виготовляв маски, розмальовував ляльок, шив костюми. Велике враження на нього справив цирк, що приїхав на гастролі.

У 7 років Фелліні втік з бродячими артистами з дому. Правда, ненадовго. Хлопчика відразу повернули батькам. Однак пережиті ним враження через 20 років лягли в основу сценарію до фільму "Дорога", за який Фелліні отримав свій перший "Оскар".

Друг дитинства Фелліні Луїджі Бенці, що 80 років тому сидів за однією партою з майбутнім кінорежисером, розповів, що Фелліні на його пам'яті не відкрив жодної книги, хоча і добре вчився, перечив вчителям і прогулював уроки, спритно симулюючи хвороби. Свого друга Фелліні потім зробить головним героєм фільму "Я згадую".

"У дитинстві ми багато вередували! Федеріко не любив ходити пішки, майже весь час їздив на велосипеді. Пам'ятаю, як він пропонував будь-якій дівчинці підвезти її до школи, садив її на раму і раптом у якийсь момент несподівано щипав її за м'яке місце! Ми потім довго сміялися ", - розповів Бенці.

Після першого успіху - фільму "Дорога", в якому зіграла муза всього життя Фелліні Джульєтта Мазіна, у режисера сталася глибока творча криза, яку пізніше він назве Чорнобилем душі.

Психоаналітик порадив Фелліні записувати всі переживання і сни в особливу книгу. Доктор не знав, що з цих записів геніальний пацієнт створить нові кіношедеври.

Радянська публіка познайомилася з Фелліні в 1963 році, коли він приїхав на 3-й Московський кінофестиваль. За свій шедевр "Вісім з половиною" він був удостоєний головного призу, але радянським режисерам, які входили до складу журі фестивалю, це мало не коштувало кар'єри.

"Тоді батька викликали в ЦК, або в Міністерство культури, і почали тиснути аж до того, що" Ти покладеш партквиток, якщо не даси премію цій стрічці! "Батько, природно, відмовився", - розповів Павло Чухрай, який очолював журі 3-го Московського кінофестивалю.

Повернувшись до Італії, Фелліні відзначив нагороду в своєму улюбленому ресторані. І поки шеф-кухар готував його улюблену страву тальятелле аль рагу, маестро знову малював на серветках героїню своїх снів і фільмів - пишнотілу Санжовезу.

"Італієць завжди мріє про щось велике! Більшість італійців завжди голодні, вони завжди хотіли наїстися, звідси і мрія про велику жінку. Велика жінка, це як велика миска спагеті ... А я справжній італієць!", - Розповів у 1965 році Фелліні.

Попрацювати на одному майданчику з Фелліні змогли свого часу Адріано Челентано, Джейн Фонда, Софі Лорен, Ален Делон. Зоряний список вражаючий. Не кажучи вже про нагороди Фелліні. "Золота пальмова гілка", призи Московського фестивалю, "Золотого глобуса" і п'ять "Оскарів".

Ювілейний "Оскар" - за внесок у розвиток кінематографа - став останньою нагородою Фелліні і такою, що найбільше запам'яталась. Він оглянув залу і вигукнув своїй Мазіні: "Дякую тобі, люба Джульєтто! І, будь ласка, припини плакати!". Але від цих слів його люба Джульєтта тільки сильніше розплакалася.

У березні 1993 року режисер отримав почесного "Оскара" за внесок у кіномистецтво. 30 жовтня Федеріко і Джульєтта Мазіна збиралися відсвяткувати у колі друзів золоте весілля, проте 15 жовтня Фелліні госпіталізували з інсультом. 31 жовтня, через 50 років і один день після весілля з Джульєттою його не стало.

Коли Італія ховала геніального режисера, рух у Римі було зупинено. Багатотисячна юрба проводжала жалобний кортеж оплесками дорогами Італії - від Рима до родинного склепу родини Фелліні в маленькому приморському містечку Ріміні. Там маестро народився, там і був похований.

Джульєтта Мазіна, хвора на рак легенів, пережила чоловіка на п'ять місяців. Перед смертю 23 березня 1994 вона висловила бажання бути похованою з фотографією Федеріко в руці.

Зазначимо, Федеріко Фелліні в своїй "Репетиція оркестру" "зашифрував" опис структури власної особи. До такого висновку прийшов новосибірський психолог Ігор Поперечний, що очолює міжнародний проект щодо розкриття таємниць найбільш відомих творінь візуального мистецтва ХХ століття.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 1233 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ