Пт, 2024-04-19, 14:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Квітень » 16 » Світу загрожує пандемія нового пташиного грипу: у Китаї вже десятки жертв
11:11
Світу загрожує пандемія нового пташиного грипу: у Китаї вже десятки жертв
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
У Китаї зростає кількість померлих від нового штаму пташиного грипу (вірус H7N9) - напередодні стало відомо ще про двох жертв. Наразі від цього захворювання померли 13 осіб, заразилися інфекцією близько 60 осіб. Епідемія охопила вже п'ять провінцій КНР - Шанхай, Цзянсу, Аньхой, Чжецзян, Хенань, є хворі і в столиці Пекіні, пише NEWSru.com.

Фахівці зазначають, що пташиний грип може становити "серйозну небезпеку для здоров'я людини", і попереджають про можливу пандемію цього захворювання. Хвороба починається з кашлю, після чого на тлі високої температури стрімко наростають тяжкі респіраторні симптоми, які призводять до пневмонії.

Як відомо, в історії людства вже неодноразово були випадки масової загибелі людей від грипу. У 1918 і 1919 роках пандемія іспанки забрала життя від 20 до 40 мільйонів людей - більше, ніж загинуло в Першій світовій війні. З квітня 2009 року по серпень 2010 року від свинячого грипу H1N1 померло 284 500 осіб. За різними даними, щороку в світі сезонним грипом захворює близько мільярда людей. Помирає від 500 тисяч до трьох мільйонів.

На думку фахівців, число випадків зараження штамом H7N9 поки залишається низьким. Як припускають фахівці, очевидно, поки що вірус не може передаватися від людини до людини, зараження відбувається тільки від птахів.

Проте науковці зазначають, що в кожній епідемії криється небезпека того, що вірус мутує і стане надзвичайно заразним для людини. Занепокоєння фахівців викликає і те, що достеменне джерело зараження і досі не встановлено, визначений лише зв'язок вірусу з птахами. Китайська влада раніше категорично спростували можливість зараження людей штамом H7N9 від сотень мертвих свиней і тисяч загиблих качок, нещодавно виловлених у річках КНР.

У зв'язку з тривожними повідомленнями про захворілих деякі китайці, побоюючись зараження, відмовилися від вживання курячого м'яса та яєць. Інші ж упевнені, що ніякої небезпеки немає, якщо птицю правильно готувати.

Фахівці тим часом вже взялися до роботи зі створенню вакцини проти нового штаму пташиного грипу - влада КНР відправили зразки в 140 національних центрів з вивчення грипу. Зокрема, досліджують особливості штаму H7N9 у США і Великобританії.

Група з чотирьох міжнародних експертів, найближчим часом прибуде до Китаю, щоб допомогти владі не допустити поширення вірусу по країні.

Передбачається, що 17 квітня в Пекін, де минулої суботи був виявлений перший хворий H7N9, прилетять директор американського підрозділу центру грипу Ненсі Кокс, глава науково-дослідного центру ВООЗ з вивчення грипу в Мельбурні Анне Келсо, Малик Пейріс з Університету Гонконгу та глава Європейського центру з профілактики та лікування грипу у Стокгольмі Ангус Ніколл.

Науковці сперечаються про можливу пандемію

Втім, думки фахівців з приводу перспектив розвитку епідемії пташиного грипу розійшлися. Професор вірусології з Лондонського університету Джон Оксфорд вважає, що хоча ніхто не знає, як ситуація буде розвиватися далі, приводу для паніки і припущення, що повториться сценарій 1918-19 років, поки що немає.

Водночас китайські вчені в науковому The New England Journal of Medicine вказали, що "пандемічний потенціал" нових штамів пташиних вірусів "не можна недооцінювати". На їхню думку, такого роду інфекції несуть потенційну загрозу для людської популяції.

З фахівцями з КНР сперечаються їхні колеги з Європи та США. Вони вказують на обнадійливий факт відсутності стрімкого зростання числа заражених. На їхню думку, про можливість пандемії можна було б говорити, якби кількість хворих збільшувалася щотижня в десятки разів, але цього поки що не відбувається.

У Росії новий пташиний грип чекають на Далекому Сході

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), перший випадок зараження вірусом стався в Китаї в період з 19 лютого по 15 березня цього року. У Росії поки що не зафіксовано жодного випадку зараження. У минулі вихідні стало відомо, що глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко встановив обмеження на російсько-китайському кордоні у зв'язку з епідемією. Поки мова йде про обстеження прибувають, але можливе закриття кордону та заборону на ввезення з Китаю м'яса птиці.

Найбільш ймовірно проникнення вірусу грипу H7N9 в Росію на Далекому Сході, заявив провідний науковий співробітник науково-дослідної частини Новосибірського держуніверситету Олександр Шестопалов. Він повідомив, що, за даними китайських дослідників, носіями вірусу є, здебільшого, синантропні види, зокрема голуби, тому занесення вірусу більш ймовірне з людьми. Вірус H7N9 є результатом реасортації (побудови генома дочірнього вірусу з фрагментів геномів різних батьків) вірусів, що циркулюють як у Європі, так і в Азії, вважають науковці.

Раніше повідомлялося, що вірус H5N1 поширився по світу переважно з дикими водоплавними птахами, які мігрують на значні відстані і часто контактують зі свійською птицею.

Тим часом у Бурятії посилюють профілактику пташиного грипу.

"Починається проведення інструктажу з екіпажами та бортпровідниками лайнерів, що виконують рейси в КНР, а також з представниками органів, що здійснюють контроль у пунктах пропуску через державний кордон РФ", - повідомили в Управлінні Росприроднагляду по республіці.

Туроператорів буде поінформовані про санітарно-епідеміологічну обстановку в КНР і можливий ризик зараження грипом птахів під час перебування російських туристів у Піднебесній, зазначило джерело.

Аналогічні запобіжні заходи вводяться в сусідньому з Бурятією Забайкаллі. Управління Росспоживнагляду по Забайкальському краю запропонувало туроператорам регіону та іншим організаціям, що працюють у сфері зовнішніх зв'язків, інформувати громадян, що виїжджають в КНР, про реєстрацію в сусідній країні підтверджених випадків інфікування людей грипом H7N9.

Раніше повідомлялося, що в Пекіні відкрився штаб із запобігання епідемії пташиного грипу, де вперше зафіксований випадок захворювання людини.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 869 | Додав: adminA | Теги: десятки жертв, пандемія пташиного грипу, китай, світ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ