Вт, 2024-04-23, 19:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 7 » Таргани діляться інформацією про те, де лежить їжа, і ухвалюють колективні рішення, з'ясували науковці
17:52
Таргани діляться інформацією про те, де лежить їжа, і ухвалюють колективні рішення, з'ясували науковці
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/


Таргани передають один одному інформацію про те, де лежить смачна їжа, за допомогою якогось хімічного обміну, вважають британські вчені.

Крім того, ці комахи можуть ухвалювати колективні рішення з приводу джерел їжі, вважають фахівці з Коледжу Королеви Марії, який входить до структури Лондонського університету.

Результатами дослідження вчені діляться на сторінках журналу "Поведінкова екологія і соціобіологія". Висновки вчених дають можливість краще зрозуміти природні механізми, внаслідок дії яких люди нерідко знаходять величезні скупчення тарганів на своїх кухнях вночі, передає Бі-Бі-Сі.

Щоб підтвердити або спростувати припущення про те, що комахи спілкуються одна з одною, науковці провели тест, під час якого запропонували тарганам їжу на вибір. Їх випустили на невелику арену, на якій було два ідентичних джерела їжі, і якби вони не спілкувалися, то, швидше за все, розбилися б на дві рівні групи.

Проте більшість голодних тарганів сконцентрувалася довкола одного шматка їжі, тоді як другий залишився практично незайманим. Крім того, спостерігаючи за окремими особинами, експериментатори помітили: що більше тарганів збираються біля одного джерела їжі, то довше кожний з них залишиться біля цього джерела.

"Ми не знаємо, як вони спілкуються, але розуміємо, що вони використовують хімічні речовини, - припускає доктор наук Матьє Ліхоре. - І це наш наступний крок: визначити ті речовини, якими вони користуються. Ці спостереження велися паралельно з математичним моделюванням, яке свідчить: таргани спілкуються один з одним, контактують у той момент, коли вже перебувають біля джерела їжі".

Науковець вважає, що таргани подають один одному сигнали за допомогою "феромона харчування" - якоїсь речовини, яка, можливо, міститься у їхній слині, або за допомогою вуглеводню, що виробляється їхніми організмами.

На думку вчених, дослідження у цій сфері можуть сприяти виробництву феромона харчування. Його можна буде використовувати в боротьбі з комахами, за допомогою якого інсектицидні препарати і пастки для тарганів стануть ефективнішими.

А ось російські ентомологи, судячи з усього, не згодні з поширеною думкою, що таргани - один з найчисленніших і вже точно найбільш живучий вид з-поміж усіх живих істот. Занести сучасників динозаврів до реєстру рідкісних тварин пропонує співробітник Ільменського заповідника, кандидат біологічних наук Олександр Лагунов.

Водночас українські вчені зазначають, що зі збільшенням кількості "євроремонтів" у квартирах українців таргани почали мігрувати в бідніші райони і "хрущовки".

​Ентомолог з Інституту зоології ім. Шмальгаузена НАН України Анатолій Котенко повідомляв, що спостерігав таку картину в самому центрі Києва: "прямо тротуаром цілий "виводок" тарганів переміщався з одного будинку в інший".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1325 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ