Сб, 2024-04-20, 17:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Вересень » 27 » Текст резолюції про сирійську хімічну зброю узгодили постійні члени Ради Безпеки ООН
19:26
Текст резолюції про сирійську хімічну зброю узгодили постійні члени Ради Безпеки ООН
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Рішення Ради Безпеки ООН з сирійського питання - історичне, якщо врахувати, що протягом двох з половиною років постійні члени виробили безліч проектів резолюцій, але із жодного не змогли дійти згоди - здається, буде прийнято найближчим часом. Росія, США, Китай, Франція і Великобританія узгодили текст резолюції, яка повинна зобов'язати Сирію виконати взяті на себе зобов'язання за хімічним роззброєння.

Як повідомляє NEWSru.com, вночі проти п'ятниці, 27 вересня, Рада Безпеки ООН повного складу (тобто ще десять країн, які входять до неї) зібралася на закриту нараду, щоб розглянути текст узгодженої резолюції.

Голосування щодо резолюції про сирійську хімічну зброю може відбутися в Раді Безпеки ООН вже в п'ятницю, якщо перед цим буде прийнято відповідне рішення Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ). Про це заявив постійний представник РФ при Об'єднаних Націях Віталій Чуркін.

"Ми сподіваємося, що, згідно з процедурою, виконавчий комітет ОЗХЗ може прийняти рішення протягом 24 годин. Якщо це відбудеться в Гаазі ввечері завтра (мається на увазі п'ятниця), тобто о 3-4 години дня за нью-йоркським часом, то ми зможемо проголосувати (за резолюцію в РБ) о 8-й вечора", - вважає Чуркін.

У голосуванні візьме участь глава МЗС РФ Сергій Лавров, в тому випадку якщо воно відбудеться до вечора п'ятниці за нью-йоркським часом, сказав Чуркін. "Можливо, йому (Лаврову) доведеться продовжити своє перебування тут на годину або близько того", - додав постпред. Він повідомив, що міністри закордонних справ інших країн - членів Радбезу - також "продовжують своє перебування в Нью-Йорку, щоб взяти участь у голосуванні".

Раніше Сергій Лавров заявив, що Росії і США вдалося узгодити російсько-американський проект резолюції щодо Сирії. За його словами, документ не передбачає дій згідно з розділом 7 Статуту ООН, що відкриває шлях до запровадження санкцій і застосування щодо держав військової сили.

У повідомленні про досягнення згоди постійними членами Радбезу ООН агентство AP посилається на власні джерела в ООН. Агентство зазначає, що ця інформація з'явилася незабаром після заяви заступника голови МЗС РФ Геннадія Гатилова про те, що в підсумковому документі буде посилання на 7-му главу Статуту ООН, яка припускає застосування сили до країни, яка порушує умови резолюції Радбезу. Про безпосереднє припущення військового втручання не йдеться, зазначав Гатілов. При цьому США, Франція і Великобританія, які раніше майже зважилися на удар по Дамаску, наполягали на внесенні цього пункту в текст як забезпечувальний захід.

Раніше в західних ЗМІ вже з'явилася інформація про те, що постійні члени РБ дійшли згоди щодо основного змісту резолюції. Проте цю інформацію пізніше спростували в російській делегації. "Повідомлення про те, що нібито п'ятірка РБ погодила основну частину резолюції щодо Сирії, не відповідає дійсності. У російській делегації були вкрай здивовані появою такої інформації", - заявило журналістам уночі проти четверга джерело в російській делегації.

У той же час у четвер на брифінгу представник Білого дому Джей Карні заявив: "Я вважаю, що ми домоглися істотного прогресу в цьому питанні (сирійської кризи - ред.)". Представник Вашингтона повідомив про продовження російсько-американських консультацій, зазначивши, що фахівці двох країн розробляють в Організації зі знищення хімзброї (ОЗХЗ) в Гаазі план знищення хімічної зброї в Сирії.

Взаєморозуміння за проектом резолюції вдалося досягти США і Китаю, який протягом останніх двох років завжди виступав солідарно з РФ під час голосування в Радбезі за сирійськими резолюціями - використав право вето. Як повідомляє агентство Reuters з посиланням на високопоставлені американські дипломатичні джерела, Вашингтон і Пекін зійшлися на тому, що резолюція повинна мати "примусовий" характер. Яким чином він має проявитися, не уточнюється.

Загальна позиція була вироблена на зустрічі держсекретаря США Джона Керрі і міністра закордонних справ Китаю Ван І на полях Генасамблеї ООН.

Нагадаємо, 19 вересня президент Сирії Башар Асад заявив, що готовий здати хімічну зброю будь-якій країні, готовій її прийняти.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1028 | Додав: adminA | Теги: сирійську хімічну зброю, члени Ради Безпеки ООН, текст резолюції
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ