Пт, 2024-03-29, 02:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Листопад » 8 » Терористів навчилися визначати за фекаліями
12:15
Терористів навчилися визначати за фекаліями
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/
Шведські науковці розробили датчики для каналізаційних тунелів, які за результатами хімічних аналізів стічних вод зможуть визначити місце виготовлення бомб.

При виявленні у стічних водах підозрілих хімічних речовин датчики будуть попереджати владу, яка за допомогою інфрачервоного лазера зможе визначити точне місце виготовлення бомби. Називається нове диво техніки "Система швидкого прихованого пошуку і збору даних про виробництво вибухових матеріалів" (Explosive Material Production Hidden Agile Search and Intelligence System), або скорочено - EMPHASIS, повідомляє Fedpost.

Розробкою системи займалося шведське Агентство оборонних досліджень (СІ). Вона складається з мережі датчиків, встановлених над і під землею, які виявляють хімічні речовини в рідких відходах і парах. Кожен датчик містить іон-селективні електроди, розмір яких не перевищує 10 сантиметрів в довжину.

Якщо виготовлювач бомби змиє в туалет реактиви або хімічні речовини, використовувані для виготовлення бомби, вони потраплять у поле зору датчиків. Втім, навіть якщо терорист не допустить такої помилки, з часом хімікати потраплять у його організм, і в кінцевому рахунку вийдуть з сечею або калом у каналізацію.

Іони, які знаходяться в цих хімічних речовинах, подорожують через електроди і змінюють напругу вбудованого резистора. Ця зміна реєструється і відстежується за допомогою програмного забезпечення, розробленого таким чином, щоб виявити навіть найменші сліди іонів, внесених до списку потенційно небезпечних. При виявленні підвищеного вмісту таких іонів на пульт управління надходить інформація про їхній тип, а також про приблизне місце розташування терориста, яке буде обчислюватися на основі близькості датчиків, часу і концентрації іонів. Потім мобільні частини, озброєні інфрачервоними лазерами, виконають сканування довколишніх районів у спробі виявити шукані молекули в повітрі і звузити область пошуку.

Розробку системи фінансує ЄС. Мета проекту полягає в модернізації системи виявлення місць незаконного виробництва вибухових речовин і саморобних вибухових пристроїв у міських районах.

Команда вже провела успішні випробування датчиків у стічних водах всередині лабораторії і має намір приступити до їх установки в каналізацію в наступному році.

Зазначимо, що норвезький терорист Андрерс Брейвік, що здійснив терракт в Осло 22 липня 2011 року, вибухівку виготовляв на фермі в 40 кілометрах від столиці, де за легендою "вирощував дині". Вогнепровідні шнури для бомби він придбав у Польщі.

За даними представників Національного центру сільгоспзакупівель Норвегії, він також придбав шість тонн азотних добрив, з яких, за даними слідства, і міг виготовити бомби.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 925 | Додав: adminA | Теги: визначати за фекаліями, терористів
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ