Вт, 2024-04-23, 15:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 1 » Тимошенко шиють "грипозну справу": закупівлю вакцин під час епідемії-2009
15:27
Тимошенко шиють "грипозну справу": закупівлю вакцин під час епідемії-2009
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін припускає можливість порушення ще однієї кримінальної справи стосовно екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко у зв'язку із закупівлею вакцин під час епідемії грипу в Україні в листопаді 2009 року. Про це він заявив 1 червня у Верховній Раді, виступаючи з інформацією щодо справ Тимошенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Кримінальну справу про махінації в Міністерстві охорони здоров'я вже завершено. Якщо слідчому надійдуть матеріали Орегонського суду США або інші офіційні матеріали з цього приводу, кримінальну справу відносно Тимошенко, яке стосується машин швидкої допомоги та інших зловживань в МОЗ може бути відновлено. За достатністю підстав може бути порушено ще одну кримінальну справу", - сказав Кузьмін.

Кузьмін також припустив, що ці кримінальні справи можуть бути об'єднані в одне провадження і слідство у справі про зловживання при закупівлі машин "швидкої" може бути відновлено. "Це стосується справи про машини швидкої допомоги, можливо, справи, пов'язаної з Кіотським протоколом, але це жодним чином не може бути пов'язано зі справою про газові контракти", - зазначив перший заступник генпрокурора.

Нагадаємо, що 24 травня Окружний суд США по округу Орегон задовольнив позовні вимоги "Укрвакцини" у розмірі більш ніж 19 мільйонів доларів як грошовий еквівалент збитків від Olden Group і другого відповідача, української компанії ТОВ "Інтерфарм", яких уряд Тимошенко використовував як посередників у закупівлях вакцини "Таміфлю".

У свою чергу в "Батьківщині" запевнили, що закупівлю лікарських засобів, про які йдеться в рішенні американського суду за позовом "Укрвакцини", здійснювало Міністерство охорони здоров’я за власною ініціативою, точніше за закупівлі вакцин в МОЗ безпосередньо відповідав заступник міністра Зиновій Митник як керівник тендерного комітету міністерства.

Як повідомлялося раніше, уряд України 17 вересня 2010 року подав позов до федерального суду в Портленді (Орегон) проти американської компанії Olden Group, LLC, яка, як стверджується, була частиною міжнародної змови, пов'язаної з шахрайським продажем вакцин та інших лікарських препаратів.

Нагадаємо, проти Тимошенко було порушено три кримінальні справи: першу - за нецільове використання коштів, отриманих в результаті продажу квот у рамках Кіотського протоколу, другу - за фактом заподіяння збитків державному бюджету закупівлею в 2009 році тисячі автомобілів Оpel Сombo, третю - за перевищення влади і службових повноважень під час укладення газових контрактів.

Ющенка допитали у "газовій" справі Тимошенко

Екс-президент Віктора Ющенка було допитано у справі Тимошенко щодо газових контрактів. Про це заявив заступник генпрокурора Ренат Кузьмін.

"Екс-президент Віктор Ющенко був допитаний у кримінальній справі по газовим контрактам, і його показання є в кримінальній справі", - заявив він.

"Що стосується здачі національних інтересів (Тимошенко) і політичної оцінки цих подій – це справа парламенту", - додав Кузьмін.

"Суть злочину щодо газових контрактів зводиться до того, що прем'єр Тимошенко, свідомо знаючи, що рішення зі схвалення директив може ухвалити лише Кабмін, дала вказівку голові української делегації Дубині підписати свідомо невигідні газові контракти", - зазначив заступник генпрокурора.

За його словами, Тимошенко вимагала підписання, погрожуючи звільненням, якщо Дубина відмовиться підписувати контракти.

"У чому пікантність моменту – відповідно до законів України, якщо піднімається ціна на газ, піднімається ціна і на транзит. У цьому випадку ціну на газ підняли до базової 450, а ціну на транзит за рішенням Тимошенко залишили колишньою... Збитки від цієї операції становили більш ніж 1,5 мільярда гривень", - зазначив він.

Кузьмін заперечує заполітизованість справ стосовно Тимошенко і заявляє про тиск на Генпрокуратуру

Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін відкидає всі звинувачення у заполітизованості Генпрокуратури та слідчих щодо справ екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, передає УНІАН. Також Кузьмін заявляє про надмірну політизацію справи проти екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко і, як наслідок, тиск на слідство.

"Надмірна політизація та звинувачення слідства в тому, що хтось із слідчих або керівництво Генеральної прокуратури виконує якісь політичні замовлення, це якась маячня", - сказав Кузьмін.

За його словами, Генеральна прокуратура працює в дуже напруженому режимі у цих справах. Він наголосив, що єдине завдання, яке має слідство, - це зібрати докази як винуватості, так і невинуватості Тимошенко.

"Ми маємо зібрати докази, проаналізувати їх і подати українському суду для винесення остаточного рішення", - сказав Кузьмін. При цьому він розцінив заяви про політичну заангажованість Генпрокуратури чи слідчого як "недержавну позицію". "У слідчого немає іншої роботи, крім як розслідувати злочини", - сказав перший заступник генпрокурора.

Кузьмін підкреслив, що у зв'язку з політизацією справи стосовно Тимошенко на слідчого чиниться тиск. "Слідчий підрозділ Генеральної прокуратури виконує законно, професійно й ефективно свої обов'язки. Слідчі, які розслідують цю справу, під шаленим тиском виконують свою роботу, яка чомусь не сприймається певною частиною українського політикуму", - зазначив він.

За словами Кузьміна, тільки за останні 4 місяці від депутатів надійшло 115 різних депутатських запитів, для вивчення і відповідей на які прокурорам необхідно 900 людино-днів.

Він додав, що слідчий Генпрокуратури не виносить вироків і не ухвалює рішення, є особа злочинцем або ні. "І тільки суд в Україні ухвалює рішення визнати особу винною, назвати її злочинцем чи ні", - додав Кузьмін.

За його словами, ГПУ зібрало достатньо доказів, які свідчать про можливість звинуватити екс-прем’єр-міністра у посадових злочинах.

"У нас є одне бажання – нехай суд дасть оцінку зібраним доказам і скаже, чи винувата екс-прем’єр Тимошенко, чи ні… Якщо суд визнає, що доказів недостатньо або суд визнає, що екс-прем’єр не винувата, то нехай суд винесе виправдувальний вирок. І з цим виправдувальним вироком прокуратура погодиться чи ні", - додав перший заступник генпрокурора. Він нагадав, що прокуратура може подати апеляцію на рішення суду.

Заступник генпрокурора Ренат Кузьмін закликає представників Юлії Тимошенко не заважати слідству розслідувати кримінальні справи проти неї.

"Ми закликаємо всіх, хто може це розуміти, не заважати слідчому працювати, не політизувати ці кримінальні справи і дати суду спокійно розглянути цю справу. Без барабанів, без дудок, без криків і воплів під будівлею суду", - сказав він.

Слідство довело, що Тимошенко витратила "кіотські гроші" не на пенсії

Заступник генпрокурора Ренат Кузьмін спростовує заяву екс-прем’єра Юлії Тимошенко про використання нею "кіотських грошей" на виплату пенсій.

"Це свідома неправда. Кошти кіотського протоколу не були використані прем’єр-міністром виключно на виплату пенсій", - заявив Кузьмін з трибуни парламенту.

"На той час, коли кошти Кіотського протоколу були використані, грошей у бюджеті на виплату пенсій було достатньо. І слідство цей факт довело. Уряд мав змогу виплатити пенсії, ніяк не торкаючись кіотських грошей", - додав він.

Кузьмін також наголосив, що за законом "кіотські гроші" можуть бути використані тільки на екологічні цілі. "Якщо б навіть вони і були використані на інші цілі, в тому числі на якісь соціальні виплати, це також було б незаконним, і за це закон передбачає кримінальну відповідальність", - сказав він.

"Але це неправда. Кошти кіотського протоколу на пенсії не використовувалися, і Тимошенко в декількох своїх інтерв’ю про це говорила", - заявив Кузьмін.

Кузьмін поскаржився, що Тимошенко пише політичні лозунги в протоколах своїх допитів

"Те, що відбувається з цими справами, далеко виходить за межі не лише здорового глузду, а й за рамки пристойності", - обурився Кузьмін.

Наводячи приклади "зриву слідчих дій" Тимошенко, він заявив, що вона з 20 квітня жодного разу не з’явилася до прокуратури, не була у слідчого і до цього дня не знайомиться з кримінальними справами, які вже закінчені.

"Скажіть, як слідчий може передати ці справи до суду, якщо захист не підписує протоколів і навіть не з’являється для ознайомлення?" - спитав Кузьмін.

"Інша справа – газові контракти. Десяток разів слідчий викликає Тимошенко і її захисника депутата Власенка, а вони під різними приводами зривають слідчі дії", - додав він.

Він також навів приклади, як Тимошенко ухилялася від слідчих дій.

"Наприклад, приходить Юлія Володимирівна до слідчого і каже, що буде виконувати слідчі дії обов’язково, але лише із захисником. А де захисник? А нема. І пішла. Наступного дня приходить Юлія Володимирівна без захисника і каже: "Я прийшла виконувати слідчі дії, але у мене немає захисника". І пішла. І так постійно: один день Юлія Володимирівна без захисника, через день – захисник без Юлії Володимирівни", - розповів Кузьмін.

"Ще приклад. Тимошенко знайомиться з матеріалами справи і замість того, щоб поставити свій підпис, пише слідчому: "Президент зраджує національні інтереси, прокуратура і слідчі фабрикують справу за вказівкою мафії, мафія керує Україною, ...всі вони – корупціонери та злочинці, але я вірю, що всі разом... Слава Україні! Юлія Тимошенко", - процитував він.

"В іншому протоколі: "Справа повністю сфальсифікована, СБУ та ГПУ – під впливом мафії. Юлія Тимошенко". Скажіть, що робити слідчому, який змушений бачити це кожен день та терпіти? Це що таке? Це ставлення політика до державного інституту прокуратури, до правосуддя взагалі?" - обурився Кузьмін.

Він вкотре закликав представників сторони Тимошенко "з’ясовувати стосунки в суді" і не зривати слідчі дії.

Раніше ГПУ погрожувала Тимошенко арештом через "зрив слідчих дій" і навіть має постанову Печерського суду про затримання екс-прем'єрки. Нагадаємо, саме за затягування з читанням своєї справи за ґрати запроторили Юрія Луценка, який сидить у СІЗО вже майже півроку.

"Бютівці" незадоволені появою в Раді Кузьміна замість Пшонки і вимагають суду присяжних

"Бютівці" зустріли Кузьміна несхвальними вигуками. Вони залишили сесійну залу парламенту, коли той вийшов на трибуну парламенту, на знак протесту проти того, що перед ними виступає заступник генпрокурора, а не глава відомства Віктор Пшонка.

Вони зайшли до сесійної зали зранку у футболках з написом на спині "Ні - політичним репресіям" і на грудях "Свободу політичним в'язням".

Член фракції Олександр Стешенко заявив про те, що фракція наполягає на виступі Пшонки і депутати не будуть слухати інформацію від заступника генпрокурора.

У свою чергу голова Верховної Ради Володимир Литвин нагадав, що регламент парламенту чітко визначає, в яких випадках Генеральний прокурор виступає в парламенті - раз на рік зі звітом про роботу Генпрокуратури. У всіх інших випадках позицію прокуратури може представляти будь-який його заступник, зазначив Литвин.

Пізніше депутати фракції "БЮТ-Батьківщина" повернулися до сесійної зали парламенту для оголошення заяви фракції. Вони оточили парламентську трибуну, на якій виступив із заявою їхній колега Роман Забзалюк.

Він оголосив, що опозиція вимагає негайно розглянути у парламенті законопроект про суд присяжних.

Також опозиція вимагає скасування закону про судоустрій та статус суддів, ухваленого минулого року. За словами "бютівця", цей закон "зробив Феміду заручницею влади".

Також БЮТ вимагає скасувати закон щодо обмеження терміну ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи. "Ми вимагаємо негайно припинити репресії проти лідерів опозиційних сил України, в першу чергу проти Юлії Тимошенко", - наголосив Забзалюк.

"Відкриті кримінальні справи проти представників опозиції - це політичне замовлення Банкової і показова розправа режиму над представниками опозиції. Брудні справи з розправи над своїми опонентами режим здійснює в дусі репресій 37-го року", - заявив він.

Як повідомлялося, парламент схвалив постанову про те, щоб заслухати інформацію Генпрокуратури щодо кримінальних справ стосовно лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко. Депутати в кулуарах кажуть, що, найпевніше, 1 червня в парламенті з цією інформацією виступить заступник генпрокурора Ренат Кузьмін.

Опозиція вимагала, щоб у парламенті доповідав з цього приводу сам Пшонка, однак більшість не підтримала цієї пропозиції. Опозиція через це залишила сесійну залу парламенту.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 981 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ