Пт, 2024-03-29, 16:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 16 » Тимошенко закидають зраду батьківщини через "політичну" ціну на газ
15:33
Тимошенко закидають зраду батьківщини через "політичну" ціну на газ
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Екс-прем'єр України Юлія Тимошенко персонально відповідає за встановлення неринкової і дискримінаційної базової ціни російського природного газу для країни 450 дол за 1 тис куб м. Такий висновок міститься в попередньому звіті тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, оприлюдненому 15 червня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Дискримінаційна неринкова, політична базова ціна 450 дол за 1 тис куб м у формулі ціни на закупівлю газу була встановлена на підставі особистих домовленостей прем'єр-міністрів України і РФ Тимошенко Ю.В. і Путіна В.В. 17 січня 2009 року", - йдеться в документі.

Згідно з ним, слідча комісія з відповідей Адміністрації президента, МЗС і Кабміну встановила, що переговори Тимошенко і Володимира Путіна в ніч проти 17 січня 2009 року в режимі "віч-на-віч" проходили абсолютно таємно, їхній зміст невідомий до теперішнього часу.

Крім встановлення базової ціни в 450 дол за 1 тис куб м, наголошується в звіті, підсумком цих переговорів стало скорочення перехідного періоду для виходу на ринкові ціни з трьох до одного року, виникнення схеми вилучення газу "РосУкрЕнерго".

На думку комісії, тоді ж у формулу розрахунків ціни на газ були внесені вживані в Європі мазут і газойль замість використовуваного в Україні вугілля, обсяг купівлі газу 52 млрд куб м за принципом "купуй або плати" і штрафні санкції в 300% від ціни при недоборі газу.

У звіті також стверджується: Тимошенко одноосібно, перевищивши службові повноваження, втрутилася в процес переговорів між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" про купівлю-продаж і транспортування газу, надавши не затверджені урядом директиви, зміст яких зруйнував досягнуті 2 жовтня 2008 року міжурядові домовленості.

"На підставі директив 19 січня 2009 року були підписані дискримінаційні, несправедливі щодо української сторони контракти на купівлю-продаж і транзит газу, внаслідок чого заподіяно значні збитки законним інтересам України", - йдеться в звіті.

Комісія допускає наявність особистої зацікавленості Тимошенко у встановленні вигідних для Росії умов контрактів у зв'язку з раніше порушеними проти неї кримінальними справами в цій країні.

Як повідомлялося, екс-прем'єр Тимошенко категорично заперечує звинувачення в завданні збитків Україні "газовими контрактами" 2009 року. При цьому вона погоджується нести персональну відповідальність за їх укладення. За словами екс-прем'єра, звинувачення на її адресу сфабриковані і політично мотивовані.

У квітні 2011 року ГПУ порушила кримінальну справу проти Тимошенко "за перевищення влади і службових повноважень при укладанні газових контрактів у 2009 році". Збитки, завдані екс-прем'єром, слідство оцінює на більш ніж 1,5 млрд грн.

Крім того, кримінальну справу за перевищення влади і службових повноважень було порушено проти колишнього голови правління Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Дубини.

Юлія Тимошенко погрожувала екс-голові Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Олегу Дубині звільненням у разі його відмови підписати в січні 2009 року контракти з російським "Газпромом". Про це в ході засідання тимчасової слідчої комісії парламенту з розслідування обставин підписання газових контрактів між НАК "Нафтогаз України" і компанією "Газпром" за часів прем'єрства Юлії Тимошенко повідомив заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін.

Раніше міністр закордонних справ Костянтин Грищенко вже заявляв, що газові угоди 2009 року було підписано під особистим тиском Тимошенко.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 911 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ