Чт, 2024-04-25, 17:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 5 » Томенко нарахував у законопроекті Табачника 5 корупційних схем
10:53
Томенко нарахував у законопроекті Табачника 5 корупційних схем
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко прогнозує, що уряду та більшості у ВР не вдасться швидко та без серйозних обговорень ухвалити нову редакцію закону про вищу освіту, передає УНІАН.

За словами Томенка, законопроект, який було внесено урядом на розгляд парламенту, суттєво відредагований у порівнянні з тим законопроектом, який запропонувала більшість.

"Натомість при детальному аналізі виявлено щонайменше 5 корупційних ідей, які містяться в законопроекті", - сказав віце-спікер.

Перша, за його словами, стосується "удосконалення" системи зовнішнього тестування шляхом введення додаткового екзамену у вищому навчальному закладі. "Цілком очевидно, що така норма нівелює саму ідею зовнішнього незалежного оцінювання та створює чимало підстав для корупції", - сказав він.

Другою корупційною ідеєю, за словами Томенка, є запровадження норми, яка дозволяє виключення студентів з вищого навчального закладу за плагіат.

"В законі плагіат тлумачиться як опублікування на паперовому чи електронному носії повністю або частково під своїм іменем матеріалу без посилання на автора. На практиці можна уявити, як цю норму будуть використовувати у навчальних закладах для тиску та збору коштів зі студентів. Боротьба з плагіатом важлива, але її треба було розпочати з найвищого рівня - з посадовців, які готували книжку Віктору Януковичу. Стосовно студентів - з плагіатом потрібно боротися шляхом виставлення низьких оцінок, а не виключенням", - додав він.

Третя корупційна схема стосується земельного питання та майна. "У законі потрібно чітко прописати, що згоду на вилучення земельних ділянок вишів повинна давати конференція трудового колективу, а не керівник університету", - сказав Томенко і наголосив, що останнім часом "ми маємо дуже багато прикладів, коли земельні оборудки із землями здійснюють чиновники та ректори".

За словами віце-спікера, після шквалу критики попереднього документа урядовці передбачили норму про перебування на посаді ректора не більше двох термінів поспіль. Натомість, зауважив Томенко, корупційну складову містить стаття, що передбачає укладання контракту з ректором на термін до 5 років чи до 7 років для національних університетів. "На практиці це виглядає таким чином, що з "неправильним" ректором можуть укласти контракт на рік, а з "правильними" - на повний термін", - додав віце-спікер.

Томенко також зауважив, що великі сумніви викликають визначення і механізм формування державного замовлення. Зокрема, за його словами, важко зрозуміти, яким чином на практиці формуватимуться конкурсні засади визначення державного замовлення і яким чином одні виші отримуватимуть державне замовлення, а інші ні.

"Крім цих небезпечних ідей, із закону випала норма про безкоштовний друк дипломів, про необхідність оздоровлення викладачів та студентів тощо. Чергова революційна ідея уряду швидко ухвалити закон не пройде", - сказав він.

Томенко додав, що опозиція та громадськість здійснюватимуть моніторинг процесу ухвалення цього законопроекту, щоб корупційна складова з нього була усунена.

Нагадаємо, ще в квітні 2011 року, президент Віктор Янукович зажадав від уряду проведення зважених реформ у сфері освіти.

У свою чергу прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству освіти і науки, молоді і спорту проаналізувати законопроекти з реформування освіти, зареєстровані депутатами Верховної Ради. Він попросив Табачника поставитися до цього питання надзвичайно серйозно.

Сам Табачник прогнозує ухвалення законопроекту про вищу освіту в першій половині 2012 року. "Мені здається, що це - робота першої половини 2012 року. І набути чинності він має, відповідно, з моменту ухвалення, а низка статей, пов'язаних із фінансовими питаннями, з підготовкою нового бюджету - з бюджетом 2013 року", - сказав міністр.

На думку багатьох студентів і викладачів, уряд і Міносвіти на чолі з Табачником не впоралися гідно зі своїм завданням. Про це свідчать регулярні протести. Однак чергові чутки про відставку міністра освіти в середу 21 грудня не підтверджуються.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 867 | Додав: adminA | Теги: вищу освіту, 5 корупційних ідей
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ