Пт, 2024-04-26, 11:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Листопад » 26 » Туреччина може закрити протоки Босфор і Дарданелли в разі воєнної загрози - ЗМІ
17:30
Туреччина може закрити протоки Босфор і Дарданелли в разі воєнної загрози - ЗМІ
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Відносини Росії і Туреччини, які погіршали через збитий Су-24, можуть призвести не тільки до кризи в енергетичному та туристичному співробітництві двох країн, а й у військовій сфері. Згідно з міжнародними домовленостями, влада Туреччини має право закрити протоки Босфор і Дарданелли, які з'єднують Чорне і Середземне моря, для військових суден, якщо відчує себе під "загрозою воєнної небезпеки". А у разі прямої війни це станеться автоматично.

Проте зараз одностороннє перекриття проток малоймовірне, оскільки порушує міжнародні угоди, зокрема Конвенцію Монтре 1936 року, зазначає РБК.

Згідно з документом, у мирний час Туреччина зобов'язана пропускати військові судна малого та середнього класів всіх країн. Держави Причорномор'я можуть проводити через протоки військові кораблі будь-якого класу. Єдине обмеження: вони повинні йти поодинці або з мінімальним ескортом (до двох міноносців).

Якщо Туреччина перебуває в стані війни або "під загрозою воєнної небезпеки", питання про допущення військових кораблів у протоки залишається на розсуд Анкари. Згідно з умовами договору, в цьому випадку війна повинна бути оголошена офіційно, а якщо цього не відбулося, то Туреччина зобов'язана пропустити іноземні кораблі з умовою, що ті виявилися відрізані від своєї бази ВМС. Крім того, країні необхідно отримати згоду ООН з питання закриття проток.

Зауважимо, що в мирний час торговельні судна можуть безперешкодно проходити через Босфор і Дарданелли "вдень і вночі, незалежно від прапора і вантажу", і навіть якщо Туреччина перебуває у стані війни, вона зобов'язана пропускати цивільні судна дружніх і нейтральних країн (вночі і по наміченому Анкарою фарватеру). Якщо країна "вважає себе під загрозою воєнної небезпеки", вона все одно зобов'язана пропускати всі торговельні судна, незалежно від прапора, в будь-який час, проте курс також повинен бути вказаний Анкарою.

Керуючий партнер юридичної фірми "Юрінфлот-СПб" Володимир Морковкін вважає, що з юридичної точки зору у Туреччини немає правових підстав закривати протоки в нинішній ситуації. Перешкоджати проходу недружніх суден Туреччина може тільки в стані війни, упевнений російський експерт.

Можлива заборона проходу через чорноморські протоки для російських військових кораблів ставить під загрозу постачання контингенту РФ в Сирії, заявив політолог Станіслав Бєлковський в ефірі телеканалу "Дождь". "Військово-транспортні судна не зможуть виходити в Середземне море. Отже, постачання сирійського угруповання буде повністю паралізовано. Росія не зможе збільшити контингент до 25-30 тисяч осіб, як заявлялося. Це виключить сухопутну операцію РФ в Сирії", - припустив експерт.

Довідка. Конвенція Монтре

Конференція про режим чорноморських проток у швейцарському Монтре проходила з 22 червня по 21 липня 1936 року. У ній брали участь СРСР, Туреччина, Великобританія, Франція, Болгарія, Румунія, Греція, Югославія, Австралія і Японія. Вона була скликана за пропозицією Туреччини для перегляду конвенції про режим чорноморських проток, прийнятої на Лозаннській конференції 1922-1923 років.

Згідно з Великою радянською енциклопедією, в Монтре розгорнулася гостра дискусія, викликана спробою Великобританії обмежити під приводом "рівності" чорноморських і нечорноморських держав право проходу через протоки радянських військових кораблів. У результаті була підписана нова конвенція, згідно з якою Туреччина отримала право ремілітаризувати зону проток.

Варто додати, що у 1915 році було підписано секретну угоду між країнами Антанти, за якою Великобританія і Франція погоджувалися вирішити вікове Східне питання шляхом передачі Константинополя з чорноморськими протоками Російській імперії в обмін на землі в азійській частині Османської імперії.

Однак Босфорська операція так і не відбулася - після Жовтневого перевороту Володимир Ленін підписав у грудні 1917 року звернення до трудящих мусульман Сходу, де розголосив існування секретної угоди, заявивши, що "таємні договори поваленого царя про захоплення Константинополя, підтверджені скинутим Керенським, нині порвані і знищені".

Нагадаємо, російський Су-24 був збитий турецькими винищувачами вранці 24 листопада.

Туреччина заявила, що бомбардувальник вторгся в її повітряний простір. Міністерство оборони РФ стверджує, що літак не порушував кордони Туреччини.

Бійці одного з угрупувань, які воюють у Сирії, повідомляли, що обидва пілоти Су-24 вбиті. Пізніше міністерство оборони РФ підтвердило повідомлення про загибель одного з пілотів бомбардувальника. Але другий пілот російського бомбардувальника Су-24 був евакуйований сирійськими військовослужбовцями. Зв'язок з пілотом було відновлено після шестигодинних пошуків. Зараз він в безпеці і перебуває на російській авіабазі "Хмеймім". 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 815 | Додав: adminA | Теги: закриття, протоки Босфор і Дарданелли, ЗМІ, воєнна загроза, Туреччина
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ