Пт, 2024-04-19, 17:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Жовтень » 4 » Туреччина помстилася Сирії ударами артилерії
10:11
Туреччина помстилася Сирії ударами артилерії
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Турецька артилерія завдала удару по цілях у Сирії після інциденту із загибеллю мирних громадян у місті Акчакале. Про це повідомила канцелярія прем'єр-міністра Туреччини.

У заяві йдеться про те, що збройні сили республіки діяли відповідно до ухваленої раніше концепції щодо протидії ймовірній загрозі з боку Сирії. "Відповідно до правил наші війська, розташовані в прикордонній зоні, вжили відповідних заходів у відповідь на цей огидний напад. За допомогою радарів були визначені цілі в Сирії, і по них було завдано удару", - заявила канцелярія. Цілі були вражені, пише NEWSru.com.

В апараті прем'єр-міністра вказали, що одразу після інциденту в Акчакале турецька дипломатія почала інтенсивні переговори із зарубіжними партнерами, зокрема з ООН і НАТО. "Були проведені переговори з генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном. Подібні провокації сирійського режиму щодо нашої національної безпеки не залишаться без відповіді", - наголошується в заяві.

Опівночі екстрене засідання Ради НАТО в зв'язку із загостренням ситуації на турецько-сирійському кордоні відкрилося в Брюсселі. За підсумками екстреного засідання Північноатлантична рада ухвалила заяву.

У ній НАТО "повністю підтримує Туреччину" і "вимагає від Сирії негайно припинити будь-які агресивні дії" проти Анкари.

"Агресивні дії Сирії на південному кордоні НАТО стали кричущим порушенням міжнародних норм, а також очевидною і безсумнівною загрозою безпеки одного з союзників, - йдеться в заяві. - Останній обстріл, який 3 жовтня забрав життя п'яти турецьких громадян, є причиною серйозної заклопотаності. Всі союзники категорично засудили його".

У документі підкреслюється, що екстрена зустріч Північноатлантичної ради на рівні послів була скликана за ініціативою Туреччини "в рамках 4-ї статті Вашингтонського договору". Ця стаття передбачає проведення консультацій, у разі якщо одна з країн-членів НАТО вважає, що її безпека під загрозою.

Альянс підтвердив свою заяву від 26 червня цього року, коли після інциденту зі знищеним ППО Сирії турецьким винищувачем RF-4E Рада НАТО заявила, що буде "пильно відслідковувати ситуацію навколо Сирії". За підсумками зустрічі 26 червня практичних заходів не вживали.

Нагадаємо, 3 жовтня сирійський артилерійський снаряд вибухнув у районі Акчакале на півдні Туреччини. Щонайменше п'ятеро людей загинули. Ще 13 зазнали поранення. За деякими даними, серед поранених є поліцейські.

Турецька армія отримає дозвіл на проведення прикордонних військових операцій у Сирії

Парламент Туреччини розгляне питання про видачу армії мандата на проведення транскордонних операцій у Сирії. Законодавці мають зібратися на екстрене засідання 4 жовтня вранці.

Питання про надання збройним силам Туреччини подібного мандата зважився зачепити в ході зустрічі прем'єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган з членами уряду і військовим командуванням країни. Екстрена нарада була скликана у зв'язку із загостренням ситуації на кордоні з Сирією.

До передачі президії парламенту документ про нові повноваження збройних сил повинен зібрати підписи членів кабінету міністрів. Очікувалося, що цю формальність буде завершено до ранку.

Мандат не передбачає негайних силових заходів і видається армії "для використання в разі необхідності". Він стосується дій сухопутних військ, ВПС і ВМС. Аналогічний мандат турецьким ЗС був наданий в 2007 році стосовно Північного Іраку. У відповідності до нього армія може за потреби завдавати ударів і здійснювати наземні операції проти курдських бойовиків на певному віддаленні від кордону на іракській території.

США: "Ми працюємо з турецькими друзями і обурені тим, що сирійці стріляють через кордон"

Сполучені Штати обурені обстрілом населеного пункту Акчакале в Туреччині з території Сирії. Про це заявила держсекретар США Хілларі Клінтон. "Ми обурені тим, що сирійці стріляють через кордон", - підкреслила шеф американської дипломатії. Вона висловила співчуття народу та уряду Туреччини у зв'язку із загибеллю п'яти мирних громадян, з-поміж них чотирьох дітей.

При цьому глава зовнішньополітичного відомства США повідомила, що має намір в найближчі години обговорити ситуацію, що складається, в телефонній розмові з турецьким колегою Ахметом Давутоглу. "Ми працюємо з турецькими друзями", - сказала Клінтон.

Держсекретар США також заявила, що врешті-решт причина проблеми - "це (правлячий в Дамаску) режим, який заподіює невимовні страждання власному народу через велике бажання залишатися при владі".

Допомогу уряду Сирії надають "країни на кшталт Ірану, які твердо стоять з режимом Асада, незважаючи на... загибель людей, насильство, що відбувається як в Сирії, так і все більше за її кордонами з сусідами", вважає Клінтон. За її словами, "це дуже небезпечна ситуація".

"І всім відповідальним державам необхідно об'єднатися, щоб переконати режим Асада припинити вогонь, припинити застосовувати насильство до власного населення, почати процес політичного переходу (до нової влади)", - переконана Клінтон.

Конфлікт у Сирії триває з березня 2011 року, його жертвами стали, за даними представників ООН, понад 20 тисяч людей. Влада Сирії заявляє, що зіткнулася з опором добре озброєних бойовиків, підтримка яким надається ззовні.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1035 | Додав: adminA | Теги: Туреччина помстилася Сирії ударами
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ