Пн, 2024-04-29, 05:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 19 » У Дамаску стріляють. Асад волає: Сирію намагаються розділити
11:29
У Дамаску стріляють. Асад волає: Сирію намагаються розділити
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Сирійські військові 18 лютого відкрили стрілянину по похоронній процесії в Дамаску, повідомляє Lenta.Ru з посиланням на Agence France-Presse з посиланням на представника сирійської опозиції. Загинула, як мінімум, одна особа, передає британська телерадіокорпорація <а href="http://www.bbc.co.uk/russian/rolling_news/2012/02/120218_rn_syria_damask.shtml">Бі-Бі-Сі.

Поліція також застосувала для розгону процесії сльозогінний газ.

За даними Reuters, в результаті стрілянини щонайменше чотири особи були поранені, тоді як AFP повідомляє про декількох загиблих. Точна інформація про їх кількість відсутня.

За словами активістів опозиції, в процесії взяли участь від 15 до 30 тисяч чоловік, що робить її однієї з найчисленніших демонстрацій проти режиму Башара Асада в Дамаску.

Активісти взяли участь в похоронах трьох молодих людей, убитих напередодні під час демонстрації проти влади в столиці Сирії.

Нагадаємо, масові демонстрації з вимогою відставки Асада пройшли 17 лютого не тільки в Дамаску, але і в багатьох містах Сирії. Влада спробувала розігнати учасників цих акцій протесту; окрім трьох загиблих в сирійській столиці у ряді інших міст декількох демонстрантів було поранено.

Як відомо, 16 лютого, Генасамблея ООН ухвалила резолюцiю по Сирії, засудивши владу країни за військові дії проти озброєної опозиції і загибель мирних громадян, а також підтримавши заклик Ліги арабських держав до відставки сирійського лідера Башара Асада.

<а name="1">Башар Асад: Сирію намагаються розділити

Президент Сирії Башар Асад за підсумками зустрічі з китайською делегацією в Дамаску заявив, що Сирію намагаються розділити, передає британська телерадіокорпорація Бi-Бi-Сi.

За словами сирійського лідера, в ході 11 місяців безперервних протестів, які офіційний Дамаск представляє як провокації, на місце країни в геополітиці і на історичну роль Сирії в регіоні хочуть здійснити вплив.

Нагадаємо, масові безлади в Сирії почались близько 10 місяців тому, з тих пір, за даними ООН, жертвами кризи стали від 5 до 7 тис осіб.

Китай закликає всі сторони в Сирії припинити насильство

Китайський дипломат, який прибув до Сирії з особливим дорученням, закликав всі сторони конфлікту припинити акти насильства. Раніше сирійська армія відновила артилерійський обстріл міста Хомс, не дивлячись на резолюцію ООН, пише британська телерадіокорпорація Бi-Бi-Сi.

Спеціальний посланець Чжай Цзюнь заявив після зустрічі з президентом Асадом в Дамаску, що підтримує план сирійського уряду з проведення референдуму по реформі конституції і подальших виборів.

Раніше представники сирійської опозиції відмовилися погодитися на референдум через репресії, що продовжуються з боку власди.

Після зустрічі з китайським посланцем президент Башар Асад заявив: "Сирія стикається із спробою розчленувати країну і поставити під сумнів її геополітичну і історичну роль в регіоні".

У редакційному коментарі в китайській газеті Global Times, що вийшла в суботу, 18 лютого що відображає позицію правлячої комуністичної партії, мовиться, що вето, яким скористався в РБ ООН Китай, свідчить про "мужність, з якою наша країна відстоює свої позиції. Неправильно сліпо наслідувати приклад Заходу при кожному голосуванні".

Тим часом правозахисна організація "Міжнародна Амністія" заявила, що отримала нові дані про застосування тортур сирійськими силами безпеки.

Співробітник організації Ніл Саммондс розмовляв з сирійськими біженцями в таборі для інтернованих в Йорданії. Один з них розповів йому, що вибухом гранати йому відірвало руку після того, як він відмовився молитися на фотографію президента Асада.

Інші інтерновані сирійці розповідали йому про тривале биття, якому вони піддавалися після арештів.

Раніше сирійська армія поновила артилерійський обстріл сирійського міста Хомс, не дивлячись на прийняту днем раніше резолюцію ООН, що вимагає припинити насильство, повідомляють правозахисники.

Одна з опозиційних груп заявляє, що нинішній обстріл є найважчим за останні 13 днів після початку бомбардувань позицій антиурядових сил сирійською армією.

Китай і Росія були в числі 12 країн, що проголосували проти резолюції ООН, що також закликала Асада до передачі влади своєму заступникові.

Два тижні тому ці ж країни наклали вето на резолюцію Радбезу ООН, яка могла б стати обов'язковою до виконання у разі схвалення всіма членами Ради безпеки.

Деякі частини Хомса піддавалися безперервному обстрілу протягом двох тижнів в спробах сирійського уряду вибити сотні бійців повстанської "Вільної сирійської армії" з їх позицій.

В п'ятницю, 17 лютого, під артилерійський обстріл потрапили відразу декілька районів Хомса, повідомляють правозахисники і сирійська опозиція.

"Бомбардування не припиняється. Вони використовують міномети і ракети, які падають на будинки простих городян. Місту завдано величезної шкоди, воно знаходиться в ізоляції, - розповів в інтерв'ю Бі-Бі-Сі житель Хомса Абу Абда. - Нам ніхто не допомагає. У нас не вистачає медикаментів і продовольства. Сили президента не дають жителям піти з міста".

Представник Генерального комітету сирійської революції Хаді Абдулла в інтерв'ю агентству Франс Пресс назвав те, що відбувається жорстоким насильством, з яким їм не доводилося стикатися раніше, - в середньому розривається чотири ракети в хвилину. "Тисячі людей блоковані в Хомсе. Там є райони, про які нічого невідомо. Я не знаю, що з моїми батьками. За останніх 14 днів я не отримав від них жодної звістки".

Урядовим силам, розташованим на околицях Хомса, ще належить наземна операція, щоб відтіснити сили опору з міста, як вони це пообіцяли.

Лондонська правозахисна організація Syrian Observatory for Human Rights передала, що в п'ятницю вранці в Хомсе були виявлені тіла дев'яти осіб, їх поки не впізнали.

Пізніше в п'ятницю, 17 лютого, служби безпеці в деяких районах на околицях дамаску атакували демонстрантів, що заповнили вулиці після п'ятничної молитви. Syrian Observatory for Human Rights говорить, що один з демонстрантів був убитий в західній частині сирійської столиці.

Одна з правозахисних груп, організуючих протести, передала, що 45 осіб було убито урядовими силами, зокрема семеро в Хомсі.

Нагадаємо, 17 березня 2011 року Радою безпеки ООН була прийнята резолюцiя # 1973 по Лівії. Росія тоді утрималася від голосування. Резолюція не передбачала проведення в Лівії міжнародної військової операції - в документi йшлося тільки про заборону на польоти над територією країни. Цей захід повинен був, як підкреслювалося в документі, захистити мирних громадян від нальотів авіації ВВС Муаммара Каддафі.

На практиці виявилось, що резолюція фактично санкціонувала військове втручання інших країн у внутрішній конфлікт держави.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 892 | Додав: adminA | Теги: У Дамаску стріляють
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ