Пт, 2024-03-29, 16:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 21 » У День Соборності в "живі ланцюги" об'єднаються жителі Львова, Луцька та Кіровограда
15:42
У День Соборності в "живі ланцюги" об'єднаються жителі Львова, Луцька та Кіровограда
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У День Соборності в багатьох містах України пройдуть символічні акції єднання, буде створено "живі ланцюги", що, за словами організаторів, символізуватиме єдність українського народу та соборність його землі. Так, "живий ланцюг" у День Соборності України створять жителі Львова. Як повідомили агентство Інтерфакс-Україна в громадській організації "Відсіч", "живий ланцюг" протягнеться від пам'ятника Степану Бандері до пам'ятника Тарасу Шевченку.

Початок акції заплановано на 10.30, а об 11.00 ланцюг на 5 хвилин "замре". Після цього від пам'ятника Бандері до пам'ятника Шевченку учасники акції передаватимуть великий державний прапор України. Як підкреслюють організатори, акція не є політичною і проводитиметься без партійної символіки.

- Ужгородська міськрада заборонила у День Соборності збиратися біля пам'ятника Шевченку

О 12.00 заплановано мітинг біля пам'ятника Шевченку, а потім - екуменічний молебень біля статуї Матері Божої. Крім того, представники львівської організації партії "Фронт змін" проведуть акцію "Ми - великий народ" біля пам'ятника Іванові Франку, під час якої зберуть великий пазл - карту України. Також заплановано телемости з Києвом і Луганськом.

Урочиста академія, присвячена Дню Соборності, пройде в п'ятницю увечері в Львівському оперному театрі. У суботу представники влади покладуть квіти до пам'ятників президентові Української народної республіки Михайлові Грушевському, президентові ЗУНР Євгенові Петрушевичу, а також до меморіалів воїнам УПА і воїнам корпусу Українських січових стрільців.

У свою чергу, в Луцьку в День Соборності України активісти громадських організацій Волині і гості міста також створять "живий ланцюг" завдовжки 250 м від Театральної площі міста до пам'ятника Шевченку. Як повідомили організатори акції, представники молодіжного громадського руху "Супротив", це символізуватиме єдність українського народу.

У рамках акції, яка почнеться в суботу о 13.00, планується провести флеш-моб: на символічній карті України напишуть гасла, які, на думку учасників, повинні об'єднати Україну і сприятимуть затвердженню української соборної держави.

Подібна акція пройде і в Кіровограді. Кіровоградська міська організація Партії регіонів закликала місцевих жителів 22 січня, у День Соборності України, взяти участь у створенні "живого ланцюгу", що символізуватиме єднання українського народу. Про це повідомляє прес-служба Кіровоградської міської організації ПР.

За інформацією координатора акції Володимира Зайченка, молоді партійні активісти разом з усіма охочими незалежно від політичних уподобань зберуться в суботу біля мосту через річку Інгул, щоб символічно об’єднати береги, взявшись за руки.

Таким чином організатори хочуть засвідчити об’єднання держави та її громадян – з Правобережжя та Лівобережжя, зі сходу, заходу, півночі та півдня країни. Кіровоградські "регіонали" закликали усіх, хто готовий приєднатися до акції, відмовитись від ознак партійної приналежності, а брати з собою лише державну символіку.

А в Києві вийти на акцію в честь Дня Соборності України висловили бажання ледь не всі партії та громадські організації. Згідно з відповідним рішенням КМДА, в суботу, 22 січня, в Києві майже одночасно пройде кілька акцій на різних площах столиці.

Нагадаємо, завтра в Україні відзначається День Соборності. Це державне свято України, яке святкується 22 січня, у день проголошення в 1919 році Акту возз'єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в єдину українську державу.

Ужгородська міськрада заборонила у День Соборності збиратися біля пам'ятника Шевченку

Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов заборонив Закарпатській обласній організації Української народної партії проводити мітинг біля пам’ятника Шевченку в місті. Про це йдеться у заяві прес-служби організації УНП, повідомляє УНІАН.

За словами авторів заяви, на звернення політсили щодо проведення спільного мітингу з іншими національно-демократичними силами та громадськими організаціями, мер Ужгорода Погорєлов від імені міськвиконкому, посилаючись на попередні рішення Ужгородської міської ради, повідомив про визначені місця для проведення мітингів, в які не входить місце біля пам’ятника Шевченку.

Більше того, за заявою прес-служби УНП, виконком Ужгородської міської ради залишив за собою право на примусове припинення мирного зібрання.

"Конституція України в ч.2 ст.39 свідчить, що право громадян на збори, мітинги, походи і демонстрації можна обмежити винятково "з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення захисту прав і свобод інших людей". Зміст ст.39 Конституції відповідає положенням міжнародних договорів. Так, у ч.1 ст.20 Загальної декларації прав людини встановлено, що "кожна людина має право на свободу мирних зборів та асоціацій", а у ст.21 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права" визначається право, на мирні збори", - прокоментував ситуацію заступник голови Закарпатської облорганізації УНП Микола Нечитайло.

Він також додав, що "такі обмеження були до того, як ми здобули очікувану Незалежність України. Дуже прикро, що повертаємось до цього сьогодні".

Прес-служба Ужгородського міського голови у відповідь на заяву УНП оприлюднила свою заяву, в якій наголошує, що міська влада не забороняла, а "рекомендувала провести захід в іншому місці, керуючись рішенням сесії Ужгородської міської ради".

"Згідно з рішенням ХІІІ сесії Ужгородської міської ради ІІІ скликання від 8 вересня 1999 року, в Ужгороді визначено перелік місць для проведення мітингів, маніфестацій та іншого роду акцій, організаторами яких виступають об'єднання громадян, релігійні громади та мешканці міста, до якого внесено площу біля Закарпатського обласного музично-драматичного театру (Київська набережна), стадіон "Спартак" та Боздоський парк", - йдеться у повідомленні прес-служби Ужгородської міськради.

Представник Карпатського агентства прав людини "ВЕСТЕД" Володимир Феськов розповів, що, згідно зі ст.39 Конституції України, "громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування".

Саме тому, за його словами, ініціативна група мала б лише повідомити орган місцевого самоврядування, у даному випадку Ужгородську міську раду. А роль ужгородської влади – зробити все, аби громадяни могли безперешкодно зібратись та забезпечити громадський порядок.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося про те, що міськвиконком Ужгородської міської ради постановив заборонити громадське віче, мітинг і молебень біля пам’ятника Шевченку в Ужгороді з нагоди Дня Соборності України. Натомість було запропоновано зібратися у віддаленому від центру міста Боздоському парку.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 897 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ