Пт, 2024-03-29, 08:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 10 » У Джоконді впізнали доньку герцога на тлі реального пейзажу
20:34
У Джоконді впізнали доньку герцога на тлі реального пейзажу
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

Італійські науковці дійшли висновку, що за спиною Мони Лізи на легендарному полотні Леонардо да Вінчі зображено не абстрактний, а цілком конкретний пейзаж, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на британську газету Daily Telegraph. Це, як стверджує дослідниця Карла Глорі, чиї доводи наводить газета, околиці містечка Боббіо на півночі Італії.

Тому, розвиває свою думку Глорі, якщо місце дії - не центр Італії, як науковці вважали раніше, виходячи з того, що Леонардо почав роботу над полотном у 1503-1504 роках у Флоренції, а північ, значить, його модель - не дружина купця Ліза дель Джокондо, а дочка міланського герцога Бьянка Джованна Сфорца. Її батько, Лодовіко Сфорца, був одним з головних замовників Леонардо і відомим меценатом.

Глорі вважає, що художник і винахідник гостював у нього не лише в Мілані, але і в Боббіо - містечку із відомою в ті часи бібліотекою, також підвладному міланським правителям.

До своїх висновків Глорі дійшла після того, як журналіст, письменник, першовідкривач могили Караваджо і глава Національного італійського комітету з охорони культурної спадщини Сільвано Вінчеті повідомив, що розгледів на полотні Леонардо загадкові літери і цифри.

Зокрема, під аркою мосту, розташованого по ліву руку від Джоконди (тобто, з точки зору глядача, в правій частині картини), виявилися цифри "72". Вінчеті вважає їх відсиланням до якихось містичних теорій Леонардо. На думку Глорі, це вказівка на 1472, коли річка Треббія (Trebbia) вийшла з берегів і знесла старий міст і змусила володаря тих країв Вісконті звести новий. Весь інший вигляд вона вважає пейзажем, що відкривається з вікон місцевого замку.

Раніше Боббіо було відомо, насамперед, як місце, де розташовано величезний монастир Сан-Коломбано, що послужив одним із прототипів для "Імені троянди" Умберто Еко. Правда, скептично налаштовані фахівці стверджують, що і цифри, і букви, виявлені Вінчеті в зіницях Мони Лізи, не більше ніж тріщини, що утворилися на полотні з плином століть.

Питання, кого ж все ж зображено на знаменитому портреті, багато років займав розуми вчених та мистецтвознавців всіх країн світу. Звучали припущення, що для картини позувала коханка да Вінчі, його мати і навіть він сам.

Вперше жінку на портреті Леонардо да Вінчі пов'язав з Лізою дель Джокондо італійський художник, архітектор і письменник Джорджо Вазарі у 1550 році. Однак, за словами представників бібліотеки, його замітки викликали багато сумніви, тому що були зроблені через 50 років після написання портрета.

У 2004 році італійський вчений Джузеппе Палант після 25-річного вивчення архівних документів з'ясував, що зображена на портреті жінка - дружина заможного торговця шовком Франческо дель Джокондо і мати п'ятьох дітей Ліза Герардіні. Саме прізвище її чоловіка послужило згодом другою назвою картини.

У 2006 році німецькі мистецтвознавці з упевненістю заявили, що розгадали таємницю Джоконди, що займала розуми любителів прекрасного протягом сторіч. За їхніми словами, на знаменитому полотні Леонардо да Вінчі зображено герцогиню Катерину Сфорца, яка тричі виходила заміж і заводила незліченні любовні романи. Як повідомляли тоді науковці, жінка, що стала моделлю да Вінчі, була матір'ю одинадцяти дітей.

Однак у 2008 році інші німецькі науковці з Гейдельберзького університету з неменшою впевненістю заявили, що на всесвітньо відомому шедеврі зображено все ж Лізу Герардіні.

Дослідники спиралися на записи, зроблені в жовтні 1503 на полях старовинної книги, що належала флорентійському чиновникові Агостіно Веспуччі, знайомого да Вінчі.

У цих коментарях чиновник порівнює да Вінчі з античним художником Апеллесом і каже, що Леонардо працює над трьома картинами одночасно, одна з яких - портрет Лізи дель Джокондо.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 1114 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ