Пт, 2024-03-29, 12:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 12 » У французькому атомному центрі стався вибух, існує небезпека викиду радіації
18:58
У французькому атомному центрі стався вибух, існує небезпека викиду радіації
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Вибух стався в понеділок на атомному комплексі "Маркуль" в департаменті Гар на півдні Франції, повідомляє французький телеканал France3 Languedoc-Roussillon.

В результаті вибуху і пожежі на заводі з переробки ядерних відходів в Маркулі загинула одна людина, поранені четверо, один з яких знаходиться в украй важкому стані, передають РИА "Новости". У приміщенні, де сталася НП, можуть знаходитися робітники.

Інформація про можливу радіоактивну загрозу у зв'язку з даним НП надходить суперечлива. За свідченням рятувальників, які працюють на місці події, існує небезпека викиду радіації, повідомляє "Интерфакс".

В той же час в Комісаріаті з атомної енергії (CEA) Франції говорять, що витоку радіації в результаті НП на заводі в Маркулі не зафіксовано.

"На даний момент ніяких зовнішніх викидів не було", - сказав представник CEA журналістам.

Як повідомляє телеканал TF1, вибух стався в печі для переплавлення слаборадіоактівних металевих відходів.

Інформаційний сайт 20 minutes.fr, який розповідає про все, що відбувається в режимі реального часу, уточнює, що будівля, де знаходиться печі, не зруйнована вибухом. Загиблий знаходився безпосередньо поряд з піччю. Важко поранений отримав серйозні опіки. Загроза радіоактивного витоку на місці аварії слабка.

Один із співробітників центру розповів сайту, що сам не бачив і не чув вибуху, але в тій будівлі працював його товариш, з яким він зв'язався телефоном. Той розповів, що тривога спрацювала тільки близько 13 годин, тоді як ЗМІ повідомляють, що вибух був в 11:45. За його словами, там узаперті опинилися декілька осіб, і вони чекають допомоги, щоб вибратися.

Евакуація не проводилася. Міжнародне агентство з атомної енергії запитало у Франції роз'яснень з приводу того, що трапилося.

Причини інциденту з'ясовуються. На місце відправилася міністр екології Наталі Костюшко-Морізе.

Найбільша у Франції електрична компанія EDF поспішає повідомити, що мова йде про виробничу подію, а не про ядерну.

Маркуль (Marcoule) - один з центрів атомної промисловості Франції. АЕС розташована в департаменті Гар на півдні країни, в долині річки Рони. АЕС управляється Комісаріатом з атомної енергії і компанією Areva, зазначає РИА "Новости".

Промисловий об'єкт належить французькому ядерному гігантові Areva, на його території знаходиться декілька заглушених ядерних реакторів. Єдиний функціонуючий водо-водний реактор використовується для виробництва тритію, зазначає ИТАР-ТАСС.

Водозабір для охолоджування реактора здійснювався з річки Рони.

Нагадаємо, землетрус і цунамі 11 березня в Японії зруйнував АЕС "Фукусіма-1" і став причиною найважчої ядерної аварії з часів Чорнобиля, що призвело до антиядерного афтершоку в Європі.

Німеччина першої оголосила, що збирається повністю відмовитися від використання АЕС до 2022 року. Другою європейською країною, яка сказала "ні" ядерній енергетиці, стала Італія. Причому Італія незадовго до цього уклала з Францією технологічну і промислову угоду про повернення до ядерної енергетики.

У свою чергу, Італія і Франція заявили, що не мають наміру відмовлятися від атомної енергетики, не дивлячись на події на японській АЕС "Фукусіма".

Ті, хто бояться (атомної енергетики – ред.), забувають, що нам потрібно тепло, що нам потрібне світло", - заявив французький президент.

У той же час, що стосується Франції, то, не дивлячись на її 58 реакторів і проекти створення АЕС нового покоління, після японської "Фукусіми" і німецького рішення значна частина французів висловлюється за перегляд атомної політики. А французькі "зелені" вже включили питання про атом в свою передвиборну кампанію на 2012 рік, зазначали європейські ЗМІ.

Екологи не бачать загрози екології від вибуху на АЕС у Франції

Вибух на ядерному комплексі на півдні Франції не загрожує екологічній обстановці ні в країні, ні за її межами, вважає співголова екологічної групи "Екозахист" Володимир Слівяк.

"Якщо викид має ті масштаби, про які зараз повідомляється, то загрози екологічній обстановці немає", - повідомив Слівняк в понеділок, передає "Iнтерфакс-Україна".

Він вважає, що великого витоку радіації статися не могло. "Це не Чорнобиль і не Фукусіма, масштаби значно менші", - вважає він.

На думку еколога, можливе зараження навколишнього середовища навряд чи піде далі за територію заводу.

А директор департаменту комунікацій Росатома Сергій Новіков повідомив, що викиду радіації в результаті НП на заводі поряд з АЕС у Франції немає, а люди постраждали від розплавленого металу.

"За інформацією, яку ми отримали від Комісаріату з атомної енергії Франції, вибухнула піч для плавлення металу на заводі з переробки слабоактивних відходів, який знаходиться поряд з атомною станцією АЕС "Маркуль", - повідомив Новіков.

Розплавленим металом були поранені 4 людини, повідомляє французька сторона. Прилади оперативного контролю виходу радіоактивності не фіксують.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 861 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ