Пт, 2024-04-26, 07:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 12 » У Каннах відкривається 63-й кінофестиваль, який обіцяє бути дуже непередбачуваним
17:02
У Каннах відкривається 63-й кінофестиваль, який обіцяє бути дуже непередбачуваним
Інші останні Новини кіно: анонси, скандали, актори на сайті holosUA.com/


На Лазурному березі Франції в знаменитому Кінопалаці на набережній Круазетт відкривається 63-й Каннський кінофестиваль. Незважаючи на шторм, що мало не змив Лазурне узбережжя минулої середи, і вулканічний попіл, що призвів на вихідних до скасування понад 500 рейсів на півдні Європи, кінофестиваль відкривається вчасно: він пройде з 12 по 23 травня.
Журі головного конкурсу очолює відомий американський режисер Тім Бертон, як його називають, головний "казкар Голлівуду", зазначають Вести.ru. Він ніколи раніше не брав участь у фестивалях.

Фільмом-відкриттям стане "Робін Гуд" Рідлі Скотта з Расселом Кроу, Кейт Бланшетт і Максом фон Сюдовим. Сам режисер на прем'єру не приїде - він ще не оговтався після операції на коліні.

Покази конкурсних фільмів почнуться наступного дня. Усього їх у цьому році буде 19, причому останній - "Ірландський маршрут" британця Кена Лоуча, про війну в Іраку, - був внесений у програму за два дні до відкриття.

За "Золоту пальмову гілку" змагатимуться мексиканець Алехандро Гонсалес Іньярріту ("Краса" з Хав'єром Бардемом в головній ролі), японець Такеші Кітано з черговою стрічкою про якудзу ("Обурення"), іранський класик Аббас Кіаростамі з першою картиною, знятою поза Іраном ("Засвідчена копія", головна героїня - Жюльєтт Бінош), француз алжирського походження Рашид Бушареб ("Поза законом"), модний таєць Апічатпонг Вірасетакун ("Дядечко Бунмі, який пам'ятає свої минулі життя"), китаєць Вань СяошуайДаніеле Лукетті ("Наше життя") і угорець Корнель Мундручо ("Ніжний син: Проект Франкенштейна"), передає РИА "Новости". ("Чонкінзький блюз"), італієць

Південнокорейських режисерів у конкурсі відразу два - Чан Дон Лі ("Поезія") і Сенг Су Їм ("Покоївка"). Двоє буде і британців - крім уже згаданого Кена Лоуча, свою картину представить відомий реаліст Майк Лі ("Ще один рік").

Румунських режисерів в основній програмі цього разу немає, хоча саме з Канн почалася слава румунської "нової хвилі". Однак, вперше в історії фестивалю в конкурсі фігурує режисер з Чаду - Махамат-Салех Харун ("Людина, яка кричить").

За національною квотою в програму потрапило троє французьких режисерів: Ксавьє Бовуа ("Люди і боги"), Матьє Амальрі до ("Турне"), Бертран Таверньє ("Герцогиня де Монпансьє").

Голлівуд представлятиме Дуг Ліман, творець "Ідентифікації Борна" і "Містера і місіс Сміт", з політичним трилером "Чесна гра" (у головних ролях - Шон Пенн і Наомі Уоттс), Україну - Сергій Лозниця, документаліст, який зняв свій перший ігровий фільм - "Щастя моє". За словами кінокритика Антона Долина, Лозниця - це "людина, яка отримувала велику кількість нагород на оглядах документального кіно. Він зробив вперше ігровий фільм, який претендує на приз "Золота камера" як найкращий дебют". Український фільм вперше в історії включений в основну конкурсну програму Каннського кінофестивалю.

Росію представить Нікіта Михалков зі спеціально змонтованою заради Канн двогодинною версією "Стомлених сонцем-2". Росія відзначиться також власним павільйоном, де демонструватимуть новітнє кіно, і великою вечіркою, яка відбудеться в день відкриття.

До другої за значенням основної програми фестивалю - "Особливий погляд" - включені також 19 картин. Журі цього конкурсу очолила Клер Дені. Тут, зокрема, буде представлений "Соціалізм" легендарного Жана-Люка Годара, а також "Дивна історія з Анхелікою" не менш легендарного португальського патріарха Мануеля де Олівейри та "Аврора" румуна Крісті Пуйї.

До позаконкурсної програми увійшли "Ти зустрінеш високого темного незнайомця" Вуді Аллена з Наомі Уоттс, Антоніо Бандерасом і зіркою "Мільйонера з нетрів" Фрідою Пінто, "Карлос" Олів'є Ассаяса про венесуельському терориста Ілліча Раміреса Санчеса, "Тамара Дрю" Стівена Фрірза, "Гроші ніколи не сплять" Олівера Стоуна - продовження його ж власної картини 1987 року з тим таки Майклом Дугласом в головній ролі і новий фільм Отара Іоселіані "Шантрапа".

Паралельні фестивальні програми - "Двотижневик режисерів" та "Тиждень критики" - цього року концентруватимуться на дебютах.

Закриється фестиваль "Деревом" французької документалістки Жюлі Бертучеллі з Шарлоттою Генсбур в головній ролі.

Фестиваль цього року повен сюрпризів. Він буде дуже непередбачуваним

Нинішнього року кінофорум відчув на собі наслідки фінансової кризи, коли кілька найбільших режисерів не змогли завершити до його початку роботу над своїми новими картинами в результаті браку фінансування. Саме тому в програмі головного конкурсу практично немає імен, які протягом останнього десятиліття незмінно в ньому були присутні, передає ИТАР-ТАСС.

Наслідком цього став відкритий характер конкурсу, коли в боротьбу за "Золоту пальмову гілку" вступив ряд молодих режисерів, які перебували в тіні. Водночас підвищився і загальний інтерес до фестивалю, тому що зараз неможливо передбачити не тільки переможців, а й самого його ходу, зокрема кінематографічного рівня, а також відповісти на запитання, які сюрпризи і відкриття він здатний принести.

Серед фаворитів на призи фестивалю зараз в Каннах називають стрічки мексиканського режисера Алехандро Гонсалеса Іньярріту "Краса", корейського майстра Лі Чан Дона "Поезія", британця Майкла Лі "Ще рік", японського режисера Такеші Кітано "Обурення" і тайського Апічанлонга Верасетакула "Дядечко Бунмі, який пам'ятає свої минулі життя".

Каннський фестиваль є найбільшою подією у світовій культурі, де демонструються найцікавіші, з погляду його організаторів, кінематографічні роботи, зроблені за останні 12 місяців. При цьому особливий наголос робиться на авторському кіно.

Режисери усього світу намагаються вгадати, щоб прем'єра нової роботи відбулася саме там. Навіть участь у ньому - статус. Утім, це ще й грандіозний світський раут. Жан Кокто свого часу написав про Канни: "Фестиваль - це нейтральна територія поза політикою, це мікрокосм, який представляє наш світ таким, яким би він був, якщо б люди могли спілкуватися один з одним без посередників і говорити однією мовою".

У 2009 році "Золоту пальмову гілку" Каннського кінофестивалю завоювала картина австрійського режисера Міхаеля Ханеке "Біла стрічка".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини кіно: анонси, скандали, актори | Переглядів: 1027 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ