Пт, 2024-03-29, 17:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 22 » У Харкові відкрили меморіальну дошку Йосифу Сліпому. Комуністи намагалися пікетувати церемонію
17:29
У Харкові відкрили меморіальну дошку Йосифу Сліпому. Комуністи намагалися пікетувати церемонію
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

У Харкові відкрили меморіальну дошку Патріарху Української греко-католицької церкви Йосифу Сліпому. В урочистій церемонії відкриття дошки взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, Харківський міський голова Геннадій Кернес, голова Львівської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк, Львівський міський голова Андрій Садовий, який є ініціатором відкриття дошки, повідомляє УНІАН.

Пам’ятну дошку встановлено на будівлі ДАІ у Ленінському районі Харкова, де раніше була пересильна тюрма, в якій Сліпий перебував під час пересилки 1961 року в Сибір.

"Сьогоднішній день буде сприйматися, як знак глибокої поваги до наших співвітчизників, які живуть від нас за тисячі кілометрів", - сказав Добкін.

Помічник донецько-харківського екзарха УГКЦ, єпископ Василь Медвідь освятив пам’ятну дошку та відслужив молебень. Учасники церемонії поклали квіти до пам’ятного знаку.

Водночас 50 прихильників Комуністичної партії України пікетують церемонію відкриття меморіальної дошки Патріарху Української греко-католицької церкви Сліпому.

Працівники міліції, застосувавши фізичну силу, відтіснили активістів Комуністичної партії від будівлі ДАІ у Ленінському районі Харкова, де планується встановлення дошки.

Працівники міліції відвели до службових машин двох активістів КПУ. Решту (близько 50 активістів) міліціонери відтіснили на відстань 50 м від будівлі ДАІ. Ті тримають прапори Комуністичної партії України і транспаранти "Ні фашизму!", "ОУН-УПА – фашизм", "Жертви Дробицького Яру не пробачать".

На місці, де стояли пікетувальники, зараз розмістилося близько ста осіб, які тримають Державні прапори України та вочевидь виступатимуть на підтримку відкриття дошки.

Нагадаємо, що у 2005 році напередодні проведення в Харкові Міжнародного конгресу українців з ініціативи патріотичних громадських організацій міста і української діаспори було встановлено пам'ятний знак Сліпому. Проте вже наступного року невідомі вандали його фактично знищили, що і змусило патріотів пошанувати пам'ять Сліпого вдруге.

Та в середині листопада минулого року мерія Харкова демонтувала другу меморіальну дошку. Секретар міської комісії із питань топонімії і охорони історико-культурного середовища Олексій Хорошковатий заявив, що суспільні активісти встановили другу дошку без дозволу міськвиконкому, тому мерія має всі законні підстави наказати її демонтувати.

У свою чергу, мер Львова Садовий виступив з протестом на адресу мера Харкова Кернеса у зв'язку зі знищенням в Харкові пам'ятної дошки патріархові УГКЦ Сліпому. "Це неприпустимий акт вандалізму, який викликав обурення не тільки серед вірних УГКЦ, а й усієї української громадськості", - заявив він.

Довідка

Кардинал Йосип Сліпий народився 1892 року, у селі Заздрість Теребовельського повіту на Галичині - первоієрарх Української греко-католицької церкви, верховний архієпископ львівський і митрополит галицький, визначний церковний і науковий діяч.

Рукоположений на священництво 30 вересня 1917, з 1922 року професор догматики Греко-католицької духовної семінарії у Львові, з 1926 року - її ректор, розбудував у 1929 році з доручення митрополита Андрея Шептицького семінарію на Греко-католицьку богословську академію.

Відбув низку наукових подорожей по Західній Європі і до Святої Землі, брав активну участь в унійних конгресах у Велеграді, Празі й Пинському, організував унійний з'їзд у Львові 1936 року.

Під час першої радянської окупації Західної України митрополит Андрей Шептицький, за згодою папи Пія XII, висвятив таємно митрата Сліпого на єпископа із правом наступництва 22 грудня 1939 року з титулом архієпископа Серрейського. По смерті митрополита Шептицького 1 листопада 1944 року він перебрав керівництво галицької митрополії. Разом з іншими українськими католицькими владиками 11 квітня 1945 року був ув'язнений радянською владою і засуджений на 8 років каторжних робіт. Відкидаючи постійні радянські пропозиції переходу на православ'я, Сліпий був далі засуджений у 1953, 1957 і 1962 роках. Відбув разом 18 років заслання у таборах Сибіру та Мордовії.

Унаслідок численних заходів впливових осіб та на клопотання папи Іоанна XXIII митрополита Сліпого звільнено з ув'язнення: він 9 лютого 1963 року прибув до Риму й оселився у Ватикані. 25 січня 1965 року папа Павло VI іменував його кардиналом.

У Римі Сліпий побудував собор св. Софії (посвячений у 1969 році), придбав і відновив парафіяльний храм Жировицької Матері Божої для українців-католиків, при якому заснував музей і госпіціюм (посвячений 1971 у році). Зорганізував Український католицький університет св. Климента (з 1963 року) і науково-видавничу працю при ньому.

За наукові досягнення кардинал Сліпий був почесним членом НТШ з 1964 року, членом Тіберійської Академії в Римі - з 1965 року, почесним доктором УВУ - з 1969 року та трьох американських і одного канадського університетів.

Помер 1984 року. 1992 року прах кардинала перезахоронено в крипті собору св. Юра у Львові.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 1090 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ