Пт, 2024-03-29, 13:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 12 » У Харкові знесуть пам’ятник Соборності України
16:29
У Харкові знесуть пам’ятник Соборності України
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У Харкові знесуть пам’ятник Соборності України, розташований у центрі міста, на площі Рози Люксембург, з метою встановлення нового монумента. Про це інформує УНІАН з посиланням на офіційний сайт Харківської міської ради.

За словами міського голови Геннадія Кернеса, пам’ятник буде демонтовано у рамках реконструкції площі, яку планує Харківська міськрада. Територія площі Рози Люксембург буде упорядкована з урахуванням будівництва нового пам'ятника, оскільки архітектурне рішення, яке було обрано 10 років тому, сьогодні визнається невдалим.

"Пройде засідання містобудівної ради, на якому буде розглянуто варіанти нового пам'ятника, - сказав Кернес. - Це не тільки моє рішення, це буде спільне рішення, у тому числі громадських організацій, які 10 років тому брали участь у відкритті пам'ятника".

Крім того, за інформацією Кернеса, після реконструкції площі Рози Люксембург для зручності жителів і гостей міста буде змінено рух транспорту.

Пам’ятник Соборності був встановлений у Харкові на площі Рози Люксембург у серпні 2001 року до 10-річчя Незалежності України. Це 16-метрова бронзова колона, на вершині якої розташовано фігуру птаха з опущеними крилами, що здалеку формує силует українського тризуба. Біля підніжжя колони розташовано фігуру дівчинки (образ якої взято з Дарини Стрілець – першої дитини, народженої в Харкові після проголошення Незалежності України).

Пам’ятник у Харкові неодноразово піддавався критиці. Його авторам закидалося те, що фігура сокола з опущеними крилами на вершині 16-метрової колони швидше нагадує не птаха перед злетом, як трактували архітектори, а встромлений у спиляний стовбур дерева тризуб зі зламаним древком.

Коментуючи події, скульптор Олександр Рідний констатував на місцевому телебаченні, що пам’ятник створювався і встановлювався поспіхом і не без пригод: "Все бігом, бігом, була така суєта і паніка, що ми якось в гарячці навіть відлили цій дівчинці дві ліві руки". За його словами, бетонний сокіл зірвався з крана, "впав і пробив таку дірку в асфальті. Ну і побоювалися, думали, що він там, бетон все ж таки, з такої висоти розбився, але вцілів, так міцно зробили".

Восени минулого року харківська мерія наказала демонтувати меморіальну дошку, встановлену на честь видатного релігійного діяча, Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого. Цей пам'ятник було встановлено за ініціативою патріотичних громадських організацій міста і української діаспори в 2005 році. Демонтаж пам'ятника пов'язували з тим, що мер Кернес таким чином віддавав борги сателітним структурам, які підтримали його на виборах.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 872 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ