Чт, 2024-03-28, 18:20


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Жовтень » 3 » У Киргизстані громили уряд: там відбивалися гранатами й газом
14:16
У Киргизстані громили уряд: там відбивалися гранатами й газом
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
У Бішкеку (столиця Киргизстану) учасники мітингу опозиції спробували прорватися в будівлю парламенту. Щоб їх розігнати, міліція застосувала спецзасоби: сльозогінний газ і світлошумові гранати. Мітинг, про який йде мова, був присвячений найбільшому золотому родовищу країни - "Кумтору", який належить канадській компанії (киргизький уряд володіє частиною її акцій). Учасники заходу вимагали націоналізувати це родовище, пише РІА "Новости".

У ході мітингу депутат, один з лідерів опозиційної партії "Ата Журт" ("Вітчизна") Садир Жапаров закликав до захоплення Білого дому (в будівлі Білого дому розміщується парламент). "Телефонуйте близьким, рідним, ми повинні зайти в Білий дім і сісти в кабінети депутатів, президента, прем'єр-міністра. Хто готовий, підтримайте мене" - сказав він.

Як передає агентство, "натовп прорвався в Білий дім", проте потім співробітники силових структур змусили людей відступити. В будівлю парламенту намагалися прорватися кілька десятків людей (всього в мітингу брали участь близько 500 прихильників опозиції).

Мітингарі стали лізти через паркан Білого дому і зламали ворота. Співробітники правоохоронних органів почали стріляти (чи велася стрілянина в повітря або по учасниках заворушень, не уточнюється).

На площу біля будівлі парламенту було стягнуто сили спецназу, а також кінна міліція. Мітингувальники розійшлися. Декого з учасників заворушень затримано. Три людини зазнали вогнепальних поранень. Їм надається медична допомога.

Депутат Жапаров тепер заперечує, що закликав мітингувальників до штурму Білого дому. "Я не знаю, чому вони полізли", - заявив він. Тим часом його соратник, депутат Камчібек Ташиєв (також з партії "Ата Журт") заявив, що вже завтра виведе на площу 200 тисяч людей.

Пізніше стало відомо, що постраждали 10 осіб. Поранення виявилися не вогнепальними, а отриманими від гумових куль. З трьох госпіталізованих двоє є співробітниками міліції, які перебувають зараз у відділенні нейротравми національного госпіталю.

Тим часом міністр внутрішніх справ Киргизстану Зарилбек Рисалієв пообіцяв покарати учасників мітингу біля будівлі парламенту країни, які порушували правопорядок. Він повідомив, що найбільш активних учасників мітингу планується розшукати і покарати відповідно до законодавчих норм.

Долю організатора акції депутата, лідера опозиційної фракції "Ата-Журт" ("Батьківщина") Камчібека Ташиєва, за словами глави МВС, повинні вирішувати Генпрокуратура і парламентарі.

Учасники мітингу вирішили взяти в заручники родичів колишніх президентів - Акаєва і Бакієва

У Киргизстані запропонували взяти в заручники родичів колишніх президентів Аскара Акаєва і Курманбека Бакієва. З такою пропозицією виступив лідер партії "Асаба" Салморбек Дийканов на мітингу в Бішкеку. Таким чином він розраховує домогтися видачі колишніх президентів, які проживають за кордоном. "Я знаю, що за нашими законами так не можна, але за нинішніми звичаями киргизів - можна", - заявив Дийканов.

Аскар Акаєв правив Киргизстаном з 1991 по 2005 рік. Він був повалений в результаті "тюльпанової революції" і покинув країну. Після перевороту Акаєв перебрався до Москви, де влаштувався викладачем в МДУ. У Киргизстан він відтоді не повертався.

На батьківщині поваленого президента звинуватили у корупційних злочинах. Серед іншого йому поставили в провину вивіз з Киргизстану півтори тонни золота. У 2010 році киргизька влада позбавили Акаєва статусу колишнього президента і недоторканності, прокуратурі було доручено домогтися його екстрадиції.

Курманбек Бакієв, який змінив Акаєва на посту президента після "тюльпанової революції", протримався на цій посаді близько п'яти років. Він був повалений в результаті перевороту, що стався в квітні 2010 року. Тоді заколотники після багатогодинного штурму захопили будівлю уряду. Незабаром після цього Бакієв залишив Киргизстан. Він перебрався до Бєларусі на запрошення президента Олександра Лукашенка.

Нова влада Киргизстану звинуватила Бакієва в причетності до загибелі заколотників, убитих під час штурму будинку уряду (за твердженням влади, вказівка застосувати зброю проти заколотників виходила від президента). Вони зажадали від Бєларусі видати колишнього президента, але отримали відмову.

26 вересня до суду передали кримінальну справу стосовно Бакієва і його молодшого брата Жанибека, обвинувачених у причетності до організації вбивства Медета Садиркулова, який обіймав в 2007-2008 роках посаду керівника президентської адміністрації.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 881 | Додав: adminA | Теги: У Киргизстані громили уряд. граната
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ