Пт, 2024-04-19, 08:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 31 » У Лівії під час громадянської війни невідомі викрали безцінні "Скарби Бенгазі"
22:52
У Лівії під час громадянської війни невідомі викрали безцінні "Скарби Бенгазі"
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

У Лівії, де тільки що впав диктаторський режим Муаммара Каддафі і завершилася кровопролитна громадянська війна, скоєно зухвалу і небувалу за масштабом крадіжку культурних та історичних цінностей.

Злочинці проникли в Національний комерційний банк і викрали так звані "Скарби Бенгазі" - тисячі золотих і срібних монет епохи еллінізму й інші предмети старовини, які стали б гордістю будь-якого великого музею, пише газета The Daily Mail.

Експерти вважають, що зникнення предметів мистецтва з банку в Бенгазі є одним з найбільших пограбувань за всю історію археології. Розшуком злочинців та викраденого скарбу вже зайнявся Інтерпол за сприяння ЮНЕСКО.

На думку лівійського археолога Хафеда Валаді, який є співробітником Королівського коледжу в Лондоні, до розкрадання цінностей причетні самі співробітники банку. Ймовірно, вони вирішили скористатися хаосом, який виник у країні після того, як режим Каддафі захитався і почалися збройні сутички з повстанцями.

"Це зробили люди, які добре знали, що вони шукають", - додав археолог.

Судячи з усього, крадіжка сталася ще в травні 2011 року, але про неї стало відомо тільки тепер, майже за півроку. Національна перехідна рада Лівії довго приховувала ганебний факт, щоб не псувати свого іміджу на міжнародній арені, пише "Комсомольская правда". Також можна припустити, що у нової влади просто не доходили руки, щоб провести ревізію в банку.

Розкраданню цінностей у банку передувала пожежа. Спочатку вважалося, що вогонь міг спалахнути в результаті боїв повстанців з урядовими військами, які тоді підійшли впритул до Бенгазі. Однак після крадіжки з'явилася версія, що таким шляхом готувалося пограбування. Надалі грабіжники прорили яму до підземного сховища банку і за допомогою вибухівки зробили пролом, через який і викрали цінності, уточнює Israelinfo.

Встановлено, що здобиччю злочинців стали 7,7 тисячі золотих, срібних і бронзових монет, багато з яких викарбувано ще за часів Олександра Македонського (IV століття до н.е.). Крім того, злочинці викрали статуетки та інші предмети з бронзи, слонової кістки і скла. Нарешті, з банківського сховища зникли браслети, медальйони, намиста, сережки, кільця і інші прикраси, а також деяка кількість дорогоцінних каменів. Усього археологічна колекція налічувала близько 10 тисяч предметів мистецтва, виконаних майстрами античної епохи.

Першою "зачіпкою" в пошуку грабіжників міг стати фермер, який намагався провезти в сусідній Єгипет через порт Олександрії 503 золоті монети, а також золоту статуетку. Вантаж був перехоплений поліцією, але самому контрабандисту вдалося сховатися.

Детальні описи зниклих монет були розіслані митним службам і правоохоронним органам у всьому світі. ЮНЕСКО також звернулося до всіх аукціонних будинків, торговців монетами та антикваріатом з проханням надати допомогу у пошуках "Скарбів Бенгазі".

Левову частину "Скарбів Бенгазі" було знайдено в 1917-1922 роках під час розкопок храму Артеміди в Кірені - давньогрецькій колонії на північному узбережжі Африки, яка нині називається Шарат. Під час Другої світової війни монети вивезли до Риму і зберігали в музеї Італійської Африки, а в 1961 році - повернуті до Лівії та поміщені в Національний комерційний банк в Бенгазі.

Археологи вважають колекцію безцінною.

"Викрадена колекція погано вивчена, і це непоправна втрата для лівійської культури", - каже італійський археолог Серенелла Енсолі з Другого університету Неаполя.

Певне уявлення про комерційну вартість викрадених цінностей можна скласти з такого факту: в жовтні 2011 року одна-єдина грецька монета з Карфагену, схожа на ті, що були в колекції, була продана на аукціоні в Парижі за 431 000 доларів.

Нагадаємо, що під час заворушень у Єгипті стало відомо, що із знаменитого на весь світ Каїрського музею було викрадено вісім цінних експонатів. Пропажу виявили після проведення співробітниками музею екстреної інвентаризації.

Злодії винесли дві позолочені дерев'яні статуї фараона XVIII династії Тутанхамона (близько 1336-1327 років до нашої ери), на одній з яких правитель зображений з гарпуном, а на другій його несе богиня. Ці статуї були виявлені в гробниці Тутанхамона в дерев'яних ящиках замотаними в льняні бинти.

Згодом статуетку фараона Ехнатона, вкрадену невідомими зі знаменитого Каїрського музею, повернув до музею викладач американського університету.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 916 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ