Сб, 2024-04-20, 12:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Вересень » 27 » У Львові на День туризму презентували першу мапу-путівник Гуцульщиною
19:54
У Львові на День туризму презентували першу мапу-путівник Гуцульщиною
Інші останні Новини про відпочинок і туризм на сайті holosUA.com/
Сьогодні, 27 вересня, у Всесвітній день туризму у Львові презентували першу туристичну мапу-путівник «Гуцульщина». Окрім карти даного етнографічного регіону, видання містить корисну інформацію для туристів: історичні довідки, адреси музеїв та перелік найвідоміших гуцульських фестивалів.
Про це інформує кореспондент IA ZIK.
Автор ідеї та редактор путівника Ігор Губіліт розповідає: «Ми достатньо багато їздимо Україною. Сьогодні дуже бракує, і на Гуцульщині в тому числі, максимально простої доступної інформації для людей про територію, на яку ти приїхав. Бракує простих ілюстративних матеріалів для туристів, щоб вони змогли їх використати. Тому у нас зародилася ідея зробити зрозумілий для туристів і самих мешканців путівник».
Кольорова мапа-путівник складається з карти Гуцульщини та інформації про гуцулів: їх походження, звичаї, страви, вірування. Крім того, видання містить світлини та інформацію про гуцульську архітектуру і перелік «перлин Гуцульщини», які, на думку авторів, цікаво буде відвідати. Також у путівнику наведений міні-словник найбільш уживаних гуцульських слів і інформація про відомі гуцульські фестивалі – «Полонинська ватра», «Гуцульська бриндзя» тощо.
«Ми вирішили зробити карту. Але кожен етнограф чи етнолог має своє бачення щодо меж Гуцульщини. У нас була плідна співпраця з товариством «Гуцульщина». У результаті «народився» маленький путівник, на якому є карта Гуцульщини. Вона на сьогодні, мабуть, єдина така, бо ми на ній позначили навіть присілки, написали про походження гуцулів, їхню кухню, є адреси і телефони музеїв», – зазначає Ігор Губіліт.
Картограф Володимир Грицеляк додає: «Основна проблема, з якою ми стикнулися, – визначення меж Гуцульщини. Кожен дослідник їх бачить по-своєму, оскільки існують великі перехідні зони між етнографічними групами. Ми дали ті межі, які були погоджені товариством «Гуцульщина».
Я думаю, ця карта дуже потрібна тим туристам, які цікавляться цією колоритною етнографічною групою».
Мапа охоплює терени Гуцульщини, розташовані між Івано-Франківською, Закарпатською та Чернівецькою областями, а також українські етнічні землі на півночі Румунії. Видання вирізняється серед інших мап Карпат тим, що тут поруч із сучасними назвами населених пунктів подано багато історичних назв, а на території Румунії поряд з офіційними назвами також вказані й гуцульські.
Робота над картою Гуцульщини тривала від січня до початку вересня. За словами авторів путівника, за місяць-другий світ побачить аналогічне видання «Бойківщина», а у майбутніх планах – зробити подібний проект про Опілля.
Як зазначив Ігор Губіліт, у Львові придбати мапу-путівник «Гуцульщина» можна у книгарні «Глобус» та у книгарні Музею етнографії та художнього промислу.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини про відпочинок і туризм | Переглядів: 1044 | Додав: adminA | Теги: День туризму, першу мапу-путівник Гуцульщиною, Львові
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ