Чт, 2024-04-25, 10:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 18 » У Львові вшанували молодь, репресовану комуністичним режимом 1941 року
10:06
У Львові вшанували молодь, репресовану комуністичним режимом 1941 року
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

17 січня у Львові вшанували молодь, засуджену комуністичним режимом під час "Процесу 59-ти". Вшанування розпочалося із відправи у Музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького". Серед присутніх була і учасниця "Процесу 59-ти" Ольга Попадин.

"За 4 місяці пройшло слідство. Тепер воно тягнеться роками. На суді задали провокативне запитання "Як ви ставитеся до радянської влади". "Наскрізь негативно", - відповідали учасники процесу. Серед нас була 15-річна Марійка Наконечна. Їй поставили інше запитання. "Якби ти отримала наказ застрілити батька Сталіна?", вона відповіла "Я би застрілила". Така рішучість здивувала їх. Коли оголошували вироки, і звучало "розстріл", "розстріл"… 42 рази, у кожного серце морозом покривалося", - розповіла Попадин.

42 розстріляли, 17 наймолодших позбавили волі. Попадин була звільнена при амністії, коли помер Сталін. Одружилась, народила двох дітей. Достеменно невідомо, де поховано розстріляних під час "Процесу 59-ти", очевидці кажуть, що їх поховано на Білогородському кладовищі, передає ZAXID.NET.

Громадський діяч Ірина Калинець зазначила у своєму виступі, що "сьогодні, повторюється те саме, що було 70 років тому, під час "Процесу 59-ти". "Є звинувачення, тиск, неправомірні затримані. Чому для запорізького мера є тероризмом те, що завдали нищення пам’ятникові ідолу? Не думаю, що хлопці, яких затримали, які знають історію України, готували терористичний акт. Руйнування ідола не є вищим людини", - зазначила Калинець.

Вшанування відбулося за участі духовенства УГКЦ, семінаристів Львівської духовної семінарії Святого Духа, керівництва Львівської облдержадміністрації, Львівської обласної ради, Львівської міської ради, представників інтелігенції, молодіжних та ветеранських громадських організацій.

Поминальну панахиду відслужив владика УГКЦ Венедикт разом із хором семінарії Святого Духа, який проспівав не тільки "Вічную пам’ять", а й пісню "Коли ви вмирали, вам дзвони не грали".

Процес 59-ти (інша назва – "Процес другої екзекутиви ОУН") – політичний процес, який відбувся 15-18 січня 1941 року у Львові в приміщенні обласного управління НКВС. Тоді перед радянським судом постали 59 молодих українців, переважно, студентів Львівських вищих навчальних закладів (серед них 13 студентів Львівського університету). Їх звинувачували у приналежності до Організації українських націоналістів (ОУН) та в антирадянській діяльності.

Зазначимо, що позаминулого року Служба безпеки України і Центр досліджень визвольного руху відкрили у Львові перший в Україні музей-тюрму - "В'язниця на Лонцького". До пам'ятника Жертвам комуністичних репресій було покладено квіти від президента України, керівництва СБУ і місцевої влади. Панахиду відслужили представники головних християнських конфесій Львова.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1000 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ