Чт, 2024-04-25, 17:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 4 » У Маріуполі УПЦ КП голодує: влада не дає землі під храм
11:45
У Маріуполі УПЦ КП голодує: влада не дає землі під храм
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

У сквері біля Маріупольської міської ради третій тиждень як розмістилося наметове містечко. Біля нього - тимчасовий храм. Релігійну громаду та людей високого мистецтва поєднали бажання чесно виконувати свої громадянські й людські обов’язки і небажання місцевих чиновників допомогти їм у цьому. Люди просять від влади не допомоги, а хоча б не заважати, пише газета "Україна молода".

Своє конституційне право на свободу совісті й праці намагаються відстояти віряни парафії святого великомученика цілителя Пантелеймона УПЦ Київського патріархату, яким місцева влада відмовляє у виділенні земельної ділянки для будівництва храму, та колектив Маріупольської спеціалізованої музичної школи для обдарованих дітей, яку влада намагається банально знищити. А будівлі музичного училища, в структуру якого входить школа, за словами її працівників, місцеві чиновники планують передати з комунальної власності в приватну.

Мешканці наметового містечка, парафіяни Донецької єпархії УПЦ КП, оголосили голодування, бо не згодні з рішенням місцевої влади, яка без жодних причин відмовляється виділити земельну ділянку для храму. У наметовому містечку щоденно перебуває близько тридцяти вірян, троє живуть тут постійно. Щодня о 16-й годині пікетувальники проводять спільний мітинг, на який сходяться небайдужі маріупольці - як прості мешканці приазовського міста, так і представники громадських та політичних організацій.

"Влада не йде на діалог. З боку мера Маріуполя є вказівка, щоб усі працівники заходили до приміщення міськради не з центрального входу, де ми стоїмо, а з протилежного - чорного ходу. Таким чином влада намагається "почути кожного", - обурюється настоятель місцевої парафії великомученика Пантелеймона отець Володимир (Коскін).

Історія із виділенням землі під храм триває вже не один рік. Ще в листопаді 2009-го парафіянам пообіцяли земельну ділянку в районі Приморського парку. Тут мали звести храм та реабілітаційний центр для інвалідів.

"Цей шматок землі був геть порожнім, на нього не було жодного претендента, - пояснює ситуацію представник Донецької єпархії зi зв’язкiв з громадськістю отець Сергій. - Однак нещодавно місцева влада відмовила у виділенні землі, мотивуючи своє рішення тим, що будівля не вписується у генплан міста. Законодавчо відмову не обґрунтували. У висновку, який надали парафіянам, виклали досить суперечливі докази.

Зокрема, спочатку йдеться про те, що на ділянці немає зелених насаджень, а потім підкреслюється, що землю не нададуть через їх наявність. Це банальна відписка. Коли влада дізналася, що громада належить до Київського патріархату, відмовилася надавати дозвіл. Хоча в Маріуполі 19 храмів Московського патріархату без проблем отримали землю, будуються мечеті, синагоги, навіть для мормонів виділяють приміщення".

Між наметовим містечком та центральним входом до міської ради парафіяни спорудили тимчасовий православний храм, у якому священики Донецької єпархії Київського патріархату моляться за здоров’я маріупольців і за чиновників - щоб Бог, окрім здоров’я, послав їм ще й здоровий глузд. Тут же йде збір підписів під відозвою до керівництва міста, області й держави - свої автографи вже поставили більше півтисячі маріупольців.

Незважаючи на повне ігнорування владою думки вірян, вони налаштовані продовжувати акцію протесту до переможного кінця. Отець Володимир, навіть перебуваючи на лікарняному ліжку, й досі відмовляється вживати їжу.

"Віряни цієї парафії багато разів зверталися до міського голови Маріуполя Юрія Хотлубея, - розповідає архієпископ Донецький і Маріупольський УПЦ КП Сергій. - Землю обіцяли, але не дали. При цьому, якщо ділянки просить Московський патріархат, їх відразу виділяють. Мені здається, що тут знову криється політично-релігійний момент. Якщо буде потрібно - дійдемо до президента. А отець Володимир не зупиниться у боротьбі. Він пообіцяв: якщо землю не дадуть - сам себе розіпне на хресті".

Нагадаємо, що ще наприкінці минулого року Українська православна церква Київського патріархату заявляла, що на її парафії в Донецькій області чиняться рейдерські атаки.

Про це тоді заявив у своєму відеозверненні до президента України архієпископ Донецький і Маріупольський УПЦ КП Сергій.

Разом з тим зазначимо, що Українська православна церква Московського патріархату через храми не раз вступала в конфлікти і з Українською православною церквою Київського патріархату. Так, вони не можуть поділити Свято-Дмитрівський храм, що в селі Велика Стадниця Вінницького району. Також Московський і Київський патріархати воюють за храм на Тернопільщині.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 765 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ