Чт, 2024-03-28, 18:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Травень » 31 » У Молдові новий прем'єр: хоче тісно дружити з Україною і США
11:17
У Молдові новий прем'єр: хоче тісно дружити з Україною і США
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Парламент Молдови затвердив склад нового уряду на чолі з прем'єр-міністром Юрієм Лянке. До кола міністрів увійшли представники Ліберально-демократичної партії Молдови, Демократичної партії Молдови і група прихильників реформ від Ліберальної партії (ЛП). Вони сформували "Коаліцію проєвропейського правління", пише News.ru.com

"За" затвердження кабінету проголосували 58 депутатів з 101. Серед них 31 депутат з Ліберально-демократичної партії, 15 депутатів - з Демократичної партії, а також сім депутатів, які виступають за реформування Ліберальної партії Йона Хадирке.

За затвердження уряду проголосували також троє незалежних депутатів з групи Вадима Мішина, незалежний депутат Сергій Сирбу і депутат Вероніка Абрамчук, що не підкорилася рішенню Партії соціалістів не підтримувати новий уряд.

Серед міністрів немає представників опозиції - Партії комуністів республіки Молдова та членів ЛП, які піддали нову програму кабінету критиці і відмовилися голосувати за її схвалення.

До складу уряду потрапила більшість міністрів з колишнього кабінету.

Нових керівників відомств всього чотири - глава МЗС Наталія Герман, міністр транспорту Василь Ботнар, культури - Моніка Бабук, молоді та спорту - Октавіан Бодіштяну.

У програмі кабінету, яка розрахована на півтора року, що залишилися до парламентських виборів, акцент зроблено на європейську інтеграцію.

У цей період уряд зобов'язався "зосередити всі зусилля на підписанні угод про асоціацію з ЄС, лібералізації візового режиму та створення зони вільної торгівлі".

У зовнішній політиці передбачено курс на зміцнення відносин з РФ, Румунією, Україною та США.

Депутати опозиційної Партії комуністів Республіки Молдова піддали жорсткій критиці склад і програму кабінету Лянке. Вони нагадали, що проти багатьох увійшли до нього осіб раніше були порушені кримінальні справи за звинуваченнями в корупції.

Лянке, у свою чергу, нагадав про презумпцію невинуватості, зазначивши, що за заведеними справами поки що немає рішень суду.

Політична криза в Молдові тягнеться з квітня 2009 року, коли після парламентських виборів почалися масові акції протесту прихильників опозиції, які вимагали переглянути результати голосування. Президента не змогли обрати, законодавчий орган за законом був розпущений. У липні 2009-го пройшли перевибори до парламенту, надалі опозиційні сили вирішили об'єднатися з метою виходу з політичної кризи, але це не допомогло.

У 2010 році парламент знову розпустили, пройшли дострокові парламентські вибори. 23 березня 2012 року президентом став Ніколає Тімофті, а 8 березня 2013 уряд Молдови пішов у відставку через розбіжності між правлячими лібералами.

Біографія Лянке

Новому прем'єр-міністру Молдови 49 років. Він професійний дипломат, випускник Московського державного інституту міжнародних відносин (МДІМВ).

Працював на різних посадах в Міністерстві закордонних справ СРСР, з 1992 року - в МЗС Молдови. З 1998 року - посол з особливих доручень, заступник міністра закордонних справ Молдови, з 1999 по 2001 роки був першим заступником глави МЗС.

У 2001 році, після приходу до влади в Молдові Партії комуністів, подав у відставку. Після відставки - проректор Інституту політичних наук і міжнародних відносин.

Кілька років був віце-президентом компанії Ascom (займається розробкою і видобутком газу і нафти в Казахстані, Туркменістані, Судані, а також в Іраку).

У 2005-2007 роках - старший радник верховного комісара ОБСЄ з національних меншин в Голландії.

У 2009 році обраний депутатом парламенту за списками Ліберально-демократичної партії, з квітня 2011 року - перший заступник голови ЛДПМ.

З вересня 2009 року - заступник прем'єр-міністра, міністр закордонних справ і європейської інтеграції.

У грудні 2012 року подав заяву про відставку, яку прем'єр-міністр не прийняв. Причиною стала дана в 2011 році Лянке обіцянка, що до 1 січня 2013 року Молдова отримає безвізовий режим з Євросоюзом, чого не сталося.

Одружений, має двох синів, які навчаються у Європі.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 866 | Додав: adminA | Теги: Молдов, дружити з Україною і США, новий прем'єр
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ