Чт, 2024-04-18, 19:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 26 » У Москві сумніваються, що Київ скоротить закупівлі газу
11:15
У Москві сумніваються, що Київ скоротить закупівлі газу
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У 2011 році Україна купила 45 млрд кубометрів газу, з яких 40 млрд кубометрів придбала у "Газпрому" НАК "Нафтогаз України", а ще 5 млрд кубометрів - Ostchem Holding Дмитра Фірташа. У цьому році Київ обіцяє різко скоротити закупівлі, але в "Газпромі" сумніваються, що це відбудеться, пише "КоммерсантЪ-Украина". 

Сукупний обсяг імпорту газу в 2011 році склав 45 млрд кубометрів, повідомили в Міненерго. З них 40 млрд кубометрів поставив "Газпром" за контрактами з НАК "Нафтогаз України", а ще 5 млрд кубометрів імпортувала Ostchem Holding Дмитра Фірташа. Формально група купувала середньоазіатський газ. За даними джерел видання, його також постачала структура "Газпрому" - одна з підконтрольних йому компаній Gazprom Germania (ця компанія поставляє середньоазіатський газ до Європи, офіційно "Газпром" не коментує її участь в схемі). Таким чином, в 2011 році "Газпром" забезпечив 76% потреб України в газі (решта видобувається всередині країни).

Таким чином, в 2011 році "Нафтогаз" вибрав більше мінімального рівня take-or-pay ("бери або плати"). Контракт "Газпрому" і "Нафтогазу" укладений до 2019 року і передбачає постачання 52 млрд кубометрів газу щорічно. Однак річний контрактний обсяг може бути знижений на 20%, якщо "Нафтогаз" письмово погоджує це з "Газпромом" за півроку. Рівень take-or-pay за контрактом становить 80%, тобто залежно від річного контрактного обсягу він може досягати 33-41,6 млрд кубометрів на рік. При цьому сторони розходяться в думці, скільки ж Україна повинна закупити в цьому році. В "Газпромі" наполягають, що українська сторона не попередила про зниження обсягу закупівель і повинна викупити не менше 41,6 млрд кубометрів. Київ відповідає, що "Газпром" був попереджений про те, що НАК викупить не більше 33 млрд кубометрів.

Тим часом з початку року Україна різко - майже в три рази - скоротила відбір імпортного газу. У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості заявили, що переговори з "Газпромом" зайшли в глухий кут і країна готується до скорочення поставок газу з Росії на 25 млрд кубометрів на рік у зв'язку із зростанням ціни.

"В майбутньому ми повинні вийти на те, щоб купувати в Росії всього 8 млрд кубометрів газу на рік. Цього року хочемо закупити лише 27 млрд кубометрів", - повідомило джерело газети в міністерстві. В "Газпромі" заявили, що контрактом на цей рік передбачена поставка 52 млрд кубометрів. Але у відповідь "Нафтогаз" різко збільшив відбір газу з власних сховищ.

В даний час Україна домагається дворазового зниження ціни газу (до 210-220 дол за тисячу кубометрів) і обіцяє радикально, до 25-27 млрд кубометрів, скоротити його закупівлі. Цей намір дещо спантеличив "Газпром", визнавав його голова Олексій Міллер. У цінових суперечках монополія звикла сама перекривати вентиль Україні, але не до того, що вона добровільно відмовлятиметься від поставок "Газпрому".

Втім, джерела видання говорять, що радикального скорочення закупівель швидше за все не буде. За їхніми прогнозами, "Нафтогаз" купить у "Газпрому" 33 млрд кубометрів газу, з яких 8 млрд кубометрів перепродасть Ostchem Holding. Нещодавно Дмитро Фірташ заявляв, що саме такий обсяг  потрібно його хімічним підприємствам.

За словами джерел газети, від середньоазіатського газу, що поставляється Gazprom Germania, в структурі пана Фірташа були змушені відмовитися, тому що "тепер він став занадто дорогий": якщо раніше ціни були приблизно в півтора-два рази нижчими, ніж для "Нафтогазу", то вже в I кварталі цього року Ostchem Holding платить 430-435 дол за тисячу кубометрів, тоді як НАК - 415 дол.

Чому Gazprom Germania підняла ціни для Ostchem Holding, сторони не пояснюють. Або у Gazprom Germania закінчився договір з групою, або середньоазіатський газ подорожчав, кажуть експерти. Вони також відзначають давнє бажання Туркменії продавати газ "за ринковими цінами". В "Газпромі" відмовляються коментувати це питання.

"Газпром" радіє, що, незважаючи на погрози, Україна збільшила відбір російського газу

Тим часом офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов вчора заявив, що, за прогнозами російської сторони, "Нафтогаз" все ж вибере в 2012 році встановлені згідно з контрактом 41,6 млрд кубометрів. Про це свідчить помітно зростаючий щодобовий відбір газу.

"Нафтогаз України" значно збільшив відбір природного газу, незважаючи на заяви про намір за підсумками 2012 року скоротити імпорт до 27 мільярдів кубометрів, заявили в прес-службі "Газпрому".

"Україна продовжує робити заяви про те, що споживання російського газу скорочується, і обсяг імпорту не перевищить 27 мільярдів кубометрів. Але фактичні дані говорять про зворотнє", - зазначили в компанії.

"Останнім часом добовий відбір газу "Нафтогазом України", навпаки, став помітно зростати, і зараз складає близько 115 мільярдів кубометрів", - сказав офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

Він додав, що такі темпи відбору строго відповідають зобов'язанням "бери або плати" від річної контрактної кількості в 52 мільярдів кубометрів, і в річному вимірі це складає мінімальну річну кількість на 2012 - 41,6 мільярдів кубометрів. Проте в повідомленні не вказується, що "Нафтогаз" збільшив відбір у зв'язку з морозами, які наступили в Україні. 


Як неодноразово повідомлялось, Україна безуспішно домагається зниження вартості російського газу. За даними ЗМІ напередодні Нового року текст нової угоди був готовий, проте її підписання не відбулося через невдоволення української сторони новими умовами. 


Від початку року Україна різко - майже втричі - скоротила відбір імпортного газу. Якщо наприкінці 2011 року щодобові відбори становили 100-110 млн кубометрів, то з початку січня вони почали неухильно знижуватися, й на 9 січня зменшилися до 33,3 млн кубометрів.

Проте вже з середини минулого тижня "Нафтогаз" більше ніж удвічі збільшив відбір імпортного газу порівняно з рівнем першої половини місяця - якщо з 5 по 17 січня Україна відбирала трохи більше ніж 50 млн кубометрів на добу, то з 18 січня розпочалося зростання імпорту, який до 21 січня сягнув уже 115 млн кубометрів. 


11 січня міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що Україна має намір закуповувати в Росії ті обсяги газу, які необхідні для української економіки, тобто вдвічі менше за обумовлені в контракті. "Газпром" здивувався таким словам і заявив, що так скоротити закупівлі газу неможливо навіть теоретично, не кажучи вже про те, що Україна змарнувала час, коли можна було обговорювати зміни обсягів закупівлі газу.

Тендер з приводу оцінювання української труби ще не оголосили, хоча Бойко анонсував його тиждень тому

Тендер на відбір оцінювача української ГТС, попри заяви міністра палива та енергетики Юрія Бойка, ще не оголошено. Про це повідомили у "Нафтогазі", передає Радіо "Свобода".

"У компанії проходять всі процедури для підготовки цього конкурсу. Він буде оголошений найближчим часом. Це має проходити у відповідності до законодавства. Будь-які закупівлі проходять через відкритий конкурс", - сказала співробітниця управління зі зв’язків з громадськістю "Нафтогазу".

Раніше Бойко заявляв, що тендер було оголошено ще 19 січня. "19 січня був оголошений тендер на відбір оцінювача з оцінки ГТС. Після завершення оцінки ми будемо готові надати інформацію європейським партнерам", - говорив Бойко.

У свою чергу експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут вважає, що низка останніх заяв Бойка скерована насамперед на президента Януковича. У такий спосіб Бойко намагається показати, що керівництво енергетичної галузі активно шукає шляхи виходу зі складної ситуації, вважає експерт.

"Я це навіть піаром назвати це можу. Якщо тендер не готується, якщо Бойко заявляє, що ми купуватимемо турецький газ, а нікому не даються доручення прорахувати можливості наших транзитних магістралей, він заявляє про можливість отримання газу зі спотового європейського ринку, і знову ж, ніхто із виконавців не отримує ніяких доручень, то це просто заяви. Це просто пропаганда, голослівна і не забезпечена ніякою роботою", - вважає Нарбут.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 881 | Додав: adminA | Теги: що Київ скоротить закупівлі газу, У Москві сумніваються
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ