Пт, 2024-04-19, 23:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 26 » У МВФ надумали, як допомогти охопленій протестами Греції
15:31
У МВФ надумали, як допомогти охопленій протестами Греції
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Під час щорічних зборів Міжнародного валютного фонду, що відбулися в неділю, 25 вересня, у Вашингтоні, узгоджено первинний проект масштабного плану подолання боргової кризи в зоні обігу євро, повідомляють джерела "Бі-Бі-Сі".

План порятунку європейської економіки передбачає серед іншого списання 50% суверенного боргу Греції, а також значне збільшення Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), який зараз становить 440 млрд євро, але може досягти майже 2 трильйонів.

Як передає бізнес-оглядач Роберт Пестон з посиланням на неназваних учасників вашингтонського засідання, МВФ вдалося, по-перше, узгодити час затвердження плану порятунку, а по-друге, визначити його основні параметри.

За даними поінформованих джерел, заходи з виведення єврозони з кризи можуть бути формалізовані на засіданні ради ЄС у Брюсселі наприкінці жовтня цього року, а потім - у ході саміту "Великої двадцятки" в Каннах, призначеного на початок листопада.

Пестон підкреслює, що реалізувати запропоновані заходи буде вкрай складно, проте наслідки можливої невдачі будуть вкрай тяжкими для всього світу.

Зараз головною турботою європейських чиновників залишаються боргові проблеми Греції.

Через гігантський бюджетний дефіцит офіційні Афіни не можуть самостійно розплачуватися за своїми боргами, і для цього їм доводиться покладатися на допомогу МВФ.

Грецький уряд все ще отримує кошти з пакету допомоги, схваленого Міжнародним валютним фондом у травні минулого року. Проте якщо Афіни не задовольнять вимог МВФ зі скорочення витрат, вони можуть не отримати наступного траншу кредиту.

За такого розвитку подій (що вважається цілком ймовірним) Греція не зможе платити за своїми зобов'язаннями вже до середини жовтня.

Щоб запобігти дефолту Греції, МВФ пропонує списати половину її боргів.

Наприкінці минулого тижня таку можливість вже згадував грецький міністр фінансів Евангелос Венізелос. У розмові з депутатами парламенту від соціалістичної партії, він нібито сказав, що половинна "стрижка" боргу була б якнайкращим виходом з ситуації, що склалася.

"Пізніше влада спростувала, що активно вивчає можливість подібної реструктуризації грецького боргу, але такі заяви суперечать тому, що мені приватно говорять чиновники ЄС", - повідомляє Пестон.

Крім того, Європейському Союзу, можливо, доведеться різко збільшити обсяги Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). Це пропонується зробити не за рахунок звичайних механізмів (які зажадали б схвалення парламентів всіх країн ЄС), а за рахунок кредитів Європейського центробанку.

Кошти EFSF використовуватимуться для надання позик країнам, яким у ситуації, що склалася, стало тяжко отримати кредити із звичайних комерційних джерел, як-от Італії.

Багато експертів вважають, що 2 трлн євро кредитного резерву - це той мінімум, який потрібний EFSF, щоб підтримати свою ефективність - враховуючи величезні потреби Італії на найближчі три роки.

Наповнення фонду стабільності за рахунок коштів Європейського Центробанку означатиме, що боргові ризики доведеться взяти на себе безпосередньо платникам податків країн єврозони. І парламентарям держав ЄС може дуже не сподобатися, що їх позбавляють права голосу з такого важливого питання.

Крім того, учасники вашингтонського засідання МВФ принципово погодилися з необхідністю рекапіталізації і зміцнення банків зони обігу євро.

Вливання коштів у банківську систему супроводжуватиметься величезними труднощами, але банкам Європи знадобиться допомога для компенсації втрат від списання половини боргу Греції, а також, можливо, кредитів іншим проблемним країнам єврозони.

Питання про те, яким саме чином вдасться підтримати банки ЄС, наразі залишається відкритим.

Заходи, узгоджені під час зустрічі у Вашингтоні, поки що мають попередній характер, і робота над ними триває.

Раніше заступник міністра фінансів Греції Філіппос Сахінідіс заявив, що влада країни має фінансові кошти, щоб утримати країну на плаву лише до жовтня. "Ми маємо в своєму розпорядженні кошти, щоб протриматися до жовтня", - сказав чиновник в ефірі телеканалу Mega, відповідаючи на запитання, чи є у грецького уряду гроші, щоб виплачувати пенсії і зарплати.

При цьому Сахінідіс зазначив, що уряд сподівається знайти рішення, щоб продовжити всі виплати надалі.

Без наступного кредитного траншу від ЄС і МВФ обтяжена боргами Греція ризикує опинитися на межі банкрутства. Раніше кредитори заявили, що можуть відкласти надання шостого траншу в розмірі близько 8 млрд євро через невиконання Афінами висунутих до них фіскальних вимог.

21 липня держави єврозони домовилися про надання Афінам другого пакету фінансової допомоги.

Як повідомлялося раніше, у Міжнародному валютному фонді підрахували, що у разі поглиблення світової фінансової кризи резервів фонду може виявитися недостатньо для підтримки всіх проблемних країн.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 903 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ