Пт, 2024-04-19, 00:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Грудень » 6 » У "Нафтогазі" назвали умови для закупівлі російського газу
09:40
У "Нафтогазі" назвали умови для закупівлі російського газу
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

"Нафтогаз" зможе закуповувати російський газ за умови вигідної цінової пропозиції, скасування правила "бери або плати" і в разі постачання газу повз окуповані території Донбасу. Про це заявив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв в ефірі телеканалу 3s.tv, передає Інтерфакс-Україна.

Коболєв знову підтвердив позицію української сторони, згідно з якою "Газпром" крім вигідної цінової пропозиції повинен підписати додаткову угоду зі скасуванням правила "бери або плати" на період закупівлі газу, для отримання газу згідно зі здійсненою НАК передоплатою.

Крім того, за його словами, в документі має бути чітко обумовлено пункти доставки газу на територію України, щоб уникнути його постачання на неконтрольовані території Луганської та Донецької областей.

"Відрегулювавши всі ці питання, ми зможемо купувати газ у "Газпрому". Політики в цьому питанні немає, це - юриспруденція і комерція. Все що є з політики - це рішення Кабінету міністрів України, яке зобов'язує нас купувати в "Газпрому" не більш ніж 50% газу протягом року", - сказав Коболєв.

"Нам завжди цікаво мати широке коло постачальників. Якщо "Газпром", а він знає, чого ми від нього хочемо, на цих переговорах погодиться прийняти ці умови, то є ймовірність, що ми підпишемо додаткову угоду і будемо розглядати варіант закупівлі у них газу", - додав очільник НАК.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" вважає, що поточних запасів природного газу в підземних сховищах (13,36 млрд куб. м. на 4 грудня) досить для проходження осінньо-зимового періоду 2016/2017 років, навіть за умови відсутності закупівлі газу у компанії "Газпром" (Росія) в I кварталі 2017 року. Про це заявив Андрій Коболєв, передають Українські Новини.

"З точки зору загального обсягу газу в підземці - його достатньо. Є ще проблеми пікових навантажень, які, як правило, відбуваються в лютому, коли в ПСГ мало газу, але добовий відбір газу споживачами досить високий... Ми розуміємо, як із цим працювати, тому вважаємо, що цих запасів газу вистачить... Контракт із "Газпромом" у цьому сенсі для нас було б непогано мати, але не критично", - зазначив Коболєв.

Він підкреслив, що газу буде достатньо навіть за умови, що для підтримки навантаження в Об'єднаній енергосистемі будуть задіяні газомазутові блоки.

Як повідомлялося раніше, за 51 день опалювального сезону (з 12 жовтня, коли нетто-відбір перевищив нетто-закачування газу в ПСГ, по 3 грудня) Україна використала з підземних сховищ 1 323,91 млн куб. м. газу. За розрахунками "Нафтогазу", на кінець опалювального сезону в ПСГ має ще залишатися 7-8 млрд куб. м. при допустимому значенні в 5 млрд куб. м.

Активний відбір газу з ПСГ в опалювальний сезон 2015-2016 років "Укртрансгаз" почав 30 жовтня 2015 року (тоді запаси становили 17 064,1 млн куб. м. газу) і закінчив 6 квітня 2016 року (із запасами 8 437,5 млн куб. м.).

Раніше "Нафтогаз" підтвердив готовність до проведення тристоронніх переговорів з газових питань з представниками російської сторони і Європейської комісії найближчої п'ятниці, 9 грудня.

Як повідомлялося, в ході тристоронньої зустрічі попередньо планувалося обговорити питання транзиту газу через Україну і умови закупівлі газу в "Газпрому".

Нагадаємо, Україна вже рік не імпортує газ з боку Російської Федерації.

Транзитні проекти в обхід України здешевлять нашу ГТС у п'ять разів, - Коболєв

Вартість газотранспортної системи (ГТС) України знизиться вп'ятеро у випадку повного припинення по ній транзиту російського газу в Європу, вважає голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Багато в чому вартість ГТС України визначається тим фактом, чи буде транзит після 2019 року. Від цього ця цифра буде коливатися від мільярдів до десятків мільярдів", - підкреслив Коболєв.

За його словами, реалізація такого сценарію можлива в разі будівництва "Північного потоку-2" і двох гілок "Турецького потоку".

"Якщо буде реалізовано проект "Північний потік-2" і проект "Турецький потік" у варіанті двох ліній, то я припускаю, що територією України, швидше за все, взагалі не буде ніякого транзиту, що, на мою думку, зменшить вартість ГТС України приблизно разів у п'ять", - додав Коболєв.

На його думку, з економічного погляду будівництво цих обхідних газопроводів недоцільне, оскільки на сьогодні і так є зайві транспортні потужності, а витрати на ці проекти становитимуть не один десяток мільярдів доларів.

Голова "Нафтогазу" також повідомив, що компанія минулого тижня подала офіційну скаргу на адресу німецького регулятора, який ухвалив рішення про розширення доступу "Газпрому" до газопроводу OPAL - одного із сухопутних відводів від магістралі "Північний потік". "Також ми розглядаємо можливість оскарження рішення Європейської комісії. Є три варіанти, один із них - судовий", - наголосив Коболев.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" оцінює свої шанси на перемогу в спорах із компанією "Газпром" (Росія) в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма (Швеція) на понад 60%.

"Особливо нас нічим не здивували (аргументи "Газпрому"), ми приблизно уявляли логіку з того боку. Поки що процес іде за планом, як ми очікували. Скажімо так, ми покладаємо надії на позитивний результат, і вважаємо ці надії - понад 60% імовірність перемоги", - сказав Коболєв.

Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема в країни Європи 142,5 млрд куб. м, Молдову - 3,5 млрд куб. м. До складу ГТС країни також входить 12 підземних сховищ газу.
facebook

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 821 | Додав: adminA | Теги: закупівлі російського газу, Умови, Нафтогаз
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ