Сб, 2024-04-20, 00:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Травень » 23 » У парламенті з доповіддю про події суботніх мітингів виступив Захарченко - відзвітував, - преса
09:28
У парламенті з доповіддю про події суботніх мітингів виступив Захарченко - відзвітував, - преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Учора, 21 травня, у Верховній Раді глава МВС Віталій Захарченко звинуватив опозицію в організації заворушень у Києві 18 травня. За інформацією міліції, "спортсмен", який напав, зокрема, на журналістів, був найнятий для охорони опозиційного мітингу "Вставай, Україно!". Обурені словами міністра представники парламентської меншості вирішили викликати в Раду генерального прокурора Віктора Пшонку, а також вжили заходів щодо створення тимчасової слідчої комісії. Розслідування фактів нападу на представників ЗМІ має сприяти реакція міжнародної спільноти, що взяла цей процес під контроль.

Тема звіту Віталія Захарченка перед народними депутатами була визначена в понеділок на засіданні погоджувальної ради. Глави опозиційних фракцій запропонували заслухати інформацію міністра про результати розслідування сутичок на мітингах опозиції в Києві - "Вставай, Україно!" і антифашистського маршу, організованого Партією регіонів. Як відомо, внаслідок сутичок, спровокованих людьми спортивного вигляду, постраждали журналістка "П'ятого каналу" Ольга Сніцарчук і фотокореспондент газети "Комерсант" Владислав Содель.

"Об 11.30 міністр буде в сесійній залі. Він (Віталій Захарченко) погодився надати інформацію про події, що сталася 18 травня", - сказав вранці депутатам голова Верховної Ради Володимир Рибак.

Про зміст доповіді глави МВС в опозиції знали заздалегідь. Голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що інформація Віталія Захарченка буде спрямована проти опозиції.

"Зараз вони (міліція) придумали версію - провести очну ставку в МВС і показати, як Вадим Тітушко, підозрюваний у нападі на журналістів, на прізвисько Румун, найнятий Партією регіонів, розповість про те, що він був найнятий не Партією регіонів, а опозицією!" - обурився пан Яценюк.

Незадовго до виступу Віталія Захарченка в мережі YouTube було викладено відеозаяву Вадима Тітушка, в якому він виклав свою версію подій.

"Наше завдання було стояти на боці опозиціонерів, дивитися за громадським порядком, - стверджує молодик, який упевнений, що йому "вибачатися нема за що". - Я особисто сам бачив, як ця панночка (Ольга Сніцарчук) спіткнулася і впала, і ми з хлопцями підбігли і обступили її, щоб маса людей її не затоптала. Це було дійсно так".

Насамперед міністр внутрішніх справ повідомив депутатам, що під час суботніх акцій у Києві "працювали в посиленому режимі" близько 4 тисяч співробітників міліції, а потім, коли представники опозиції зажадали "говорити по суті", перейшов до конфліктних питань.

Один з них стосувався появи на центральних вулицях Києва розмальованої бойової розвідувально-дозорної машини (БРДМ), яка пересувалася у супроводі автомобіля ДАІ. За словами Віталія Захарченка, коли стало відомо про те, що по місту курсує бронемашина, він особисто віддав наказ супроводити БРДМ до найближчого відділення міліції, щоб з'ясувати її походження.

"На вулиці Великій Житомирській група опозиційних депутатів заблокувала рух цього автомобіля... Натовпом людей з символікою партій "Батьківщина", УНА-УНСО, "Свобода" - близько 150 осіб - були вибиті вікна у бронеавтомобілі, зірваний відеореєстратор, зламана кришка двигуна, спущені колеса, - розповів міністр. Свої слова він підкріпив демонстрацією відеоролика, на якому група людей з символікою "Свободи" розгойдує бронеавтомобіль і викрикує гасло: "Свободу не спинити!"

"А де міліція? Ви, що, контролювали?" - закричали народні депутати опозиційних фракцій, але Віталій Захарченко продовжив зачитувати доповідь, ігноруючи ці запитання.

Із слів міністра випливає, що БРДМ була помічена міліцією на вулиці Інститутській, куди перед початком мітингу з'їхалися автомобілі глав опозиційних фракцій Олега Тягнибока ("Свобода"), Віталія Кличка (УДАР) і народного депутата Олександра Турчинова ("Батьківщина").

"За цією колоною виїхав бронеавтомобіль, про який йде мова. На ньому були встановлені білі прапори, за зовнішніми ознаками схожі на прапори партії "Батьківщина", - заявив Віталій Захарченко.

"Брехло! Брехло!" - в один голос закричали представники опозиції.

Після відеоролика, показаного міліцією, у сесійній залі було продемонстровано ролик, представлений опозицією. Присутні в залі побачили, що після того, як мітингувальники зупинили БРДМ, з неї вийшов співробітник МВС у формі.

"Ганьба!" - скандували представники парламентської меншості, натякаючи на причетність міліції до провокацій проти опозиції.

Друга частина виступу міністра стосувалася побиття журналістів - Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя. Віталій Захарченко нагадав, що МВС відкрило кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності (ч.1 ст.171 Кримінального кодексу; карається штрафом у розмірі до 850 грн, арештом до шести місяців або обмеженням волі до трьох років). При цьому міністр зазначив, що в суботу Ольга Сніцарчук була присутня на мітингу "з метою висловлення своєї громадянської позиції". Журналістка спростувала його слова.

"Я була на роботі і виконувала редакційне завдання", - сказала вона.

За словами Віталія Захарченка, міліція встановила особу людини, підозрюваного у нападі на журналістів.

"Ми готуємо документи, які передамо до суду для прийняття рішення про його арешт", - заявив міністр.

Тимчасом він спростував інформацію журналістів про те, що підозрюваний Вадим Тітушко був одним з учасників антифашистського мітингу, організованого Партією регіонів.

"Є протокол допиту цієї людини, де він говорить, що його за гроші найняли охороняти безпеку при проведенні опозиційного мітингу!" - констатував пан Захарченко.

Представники опозиції навіть не намагалися приховати обурення. Вони скандували "Ганьба!" і, голосно стукаючи по столах, вимагали від міністра піти у відставку.

Голова фракції "Свобода" Олег Тягнибок заявив, що прізвища людей "спортивної статури", які брали участь у бійці, вже давно відомі.

"Ці люди тренуються в Білій Церкві на базі спортзалу міжрайонного управління МВС, де керує полковник Гребенников! Ця інформація відома усім!" - оголосив пан Тягнибок.

"Хто де займається, в якому залі - це не має ніякого відношення до того, хто найняв їх за гроші! Пора закінчувати на мітинги людей за гроші наймати!" - відрізав міністр.

Підбиваючи підсумки, Віталій Захарченко заявив, що на суботніх мітингах співробітники МВС "спрацювали в цілому на належному рівні", і пообіцяв притягнути до відповідальності всіх винних у бійках.

Звіт міністра, що зайняв усе ранкове засідання Верховної Ради, не задовольнив представників опозиції.

"Нахабний, я підкреслюю, нахабний звіт міністра внутрішніх справ! Щоб так безпрецедентно брехати з цієї трибуни... Ці стіни такого не пам'ятають!" - обурився пан Яценюк.

Увечері лідери трьох опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко зареєстрували проекти постанов - про створення тимчасової слідчої комісії Ради з питань розслідування фактів нападу на журналістів 18 травня і інших фактів тиску на ЗМІ, а також про звіт перед парламентом генерального прокурора Віктора Пшонки. За словами Арсенія Яценюка, ці документи можуть бути розглянуті Радою вже у четвер, 23 травня.

"Комісія буде створена, а генпрокурор, як і глава СБУ, до Ради не прийдуть. А що їм там робити? Дивитися на цей цирк?" - заявив перший заступник глави фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

Інцидент з нападом на журналістів вчора отримав міжнародний резонанс. Посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт закликав правоохоронні органи розслідувати те, що сталося.

"Ми стежимо за тим, як дотримується свобода слова в Україні, адже це один з головних елементів вільного, успішного суспільства", - зазначив він.

З аналогічною заявою вчора виступив офіційний представник Єврокомісії Петер Стано: "Ми із занепокоєнням стежили за інцидентами між учасниками масових акцій у Києві у вихідні. У зв'язку з цим повідомлення про напади на журналістів є тривожним сигналом. Ми висловлюємо жаль, що поліція не змогла захистити права на мирні зібрання ", пише Ольга Куришко у статті "Міліцейський погляд на речі" в газеті "Коммерсантъ-Украина".

Лідер фракції "Свобода" Олег Тягнибок звинуватив Захарченка в тому, що його телефон 18 травня прослуховувався: "Я дзвонив Андрію Іллєнку і сказав, що під'їду до мітингу з боку Михайлівської. Але насправді я доїхав тільки до Пушкінської. Тому я роблю висновок, що про моє пересування в суботу міліція могла дізнатися, тільки прослуховуючи телефон".

За словами Тягнибока, прізвища тих, хто влаштував провокацію 18 травня, давно відомі: "У 2012 році саме ці люди зривали вибори в Боярці, у Вишневому, в Обухові... Це люди, які тренуються на базі спортзалу управління МВС у Білій Церкві". Захарченко заявив: "Це не має відношення до того, хто їх найняв за гроші. І взагалі, пора закінчувати на мітинги людей за гроші наймати".

Як сказав глава прес-служби МВС Сергій Бурлаков, Захарченко відставки не боїться: "Він виконує роботи міністра в повному обсязі - чого йому боятися?"

Джерело в МВС розповіло, що Захарченко вчорашні крики опозиції не турбують: "Він сильний, міцний чоловік, тому він все це переніс спокійно і холоднокровно".

Опозиція блокуватиме трибуну заради відставки міністра не буде. За словами "ударівця" Павла Розенка, вони зажадають розслідувати ті озвучені міністром факти, з якими не згодні, називаючи їх "перекрученими".

"В опозиції сьогодні не було аргументів, ось вони і кричали, - говорить заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов. - Вони хотіли відвернути увагу від своєї невдалої акції інцидентом з журналісткою, але Захарченко розкрив їхнє інсценування", пише Олександра Захарова в статті "Захарченко не боїться відставки, а опозиція звинувачує його у брехні" в газеті "Сегодня".

Нагадаємо, 18 травня в Києві організували 9 різних акцій, пов'язаних з опозицією і святкуванням Дня Європи. Заявлялося, що в них візьме участь 140 тисяч людей. Але, за даними міліції, на Антифашистський мітинг приїхала 51 тисяча людей, а опозиція зібрала 6,5 тисячі. Громадський порядок охороняли близько 4 тисяч правоохоронців. У тому числі 500 бійців підрозділу "Беркут" і 200 військовослужбовців, які приїхали з інших областей, пише Анастасія Рябоконь у статті "Глава МВС відзвітував у Раді: "Румун" затриманий, власник БТР відбувся штрафом" в газеті "Комсомольская правда в Украине".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 908 | Додав: adminA | Теги: парламент, Захарченко, суботні мітинги
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ