Ср, 2024-05-08, 04:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Серпень » 3 » У Раду надійшов висновок КС щодо законопроекту про децентралізацію
12:46
У Раду надійшов висновок КС щодо законопроекту про децентралізацію
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Висновок Конституційного суду щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади відповідає вимогам статей 157 і 158 Основного закону надійшов до Верховної Ради, повідомив прес-секретар спікера парламенту Дмитро Столярчук.

"Висновок Конституційного суду надійшов до Верховної Ради", - сказав Столярчук агентству "Інтерфакс-Україна", додавши, що найближчим часом текст цього висновку КС буде роздано народним депутатам.

Як повідомлялося, КС 31 липня, оголосив висновок, яким визнав законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади повністю відповідає вимогам статей 157 і 158 Основного закону.

"Системний аналіз змісту законопроекту зумовив висновок... про те, що запропоновані зміни не передбачають скасування чи обмеження прав людини і громадянина... КС дійшов висновку: 1) визнати законопроект про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади (реєстраційний номер №2217-а ), яким пропонується внести зміни до пунктів 29, 30 ч.1 ст.85, п.16 ч.1 ст.92, ч.1 ст.106, статті 118, 119, п.5 ст.121, статті 132, 133, 140, 141, 142, 143, 144, ч.1 ст.150, назва розділу IX, а також розділ XV "Перехідні положення" відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України ", - зачитав висновок КС суддя Василь Бринцев.

КС також дійшов висновку, що запропонований законопроект не спрямований на "ліквідацію незалежності чи порушення територіальної цілісності України".

"Рішення Конституційного суду України є остаточним і оскарженню не підлягає", - додав він.

Бринцев також підкреслив, що висновок підписаний всіма суддями КС, однак є окремі думки. Разом з тим він не назвав суддів, які підписали висновок з окремою думкою, і їх кількість.

Як повідомлялося, Верховна Рада 16 липня ухвалила постанову про направлення до КС президентського законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади. Подання надійшло до КС 17 липня, і вже 22 липня колегія суддів прийняла рішення про відкриття провадження по даній справі, а 27 липня суд приступив до слухання справи в письмовій формі.

Згідно з Регламентом Верховної Ради, отриманий висновок КС невідкладно передає парламентаріям і скеровує президенту України. Після цього парламент попередньо схвалює законопроект (у першому читанні) 226 голосами. Потім на наступній сесії для остаточного ухвалення закону про внесення змін до Конституції необхідно не менш ніж 300 голосів парламентарів.

Відповідно до законопроекту, в Україні запроваджується нова система адміністративно-територіального устрою: громади, райони (об'єднання кількох громад) і регіони (області та Автономна Республіка Крим). Особливості Києва та Севастополя в системі адмінтерустрою визначаються окремим законом.

Місцеве самоврядування здійснюється радами - громад, районів і областей, а також їх виконавчими органами (в районах і регіонах - виконавчими комітетами). Голова громади обирається шляхом прямих загальних виборів, голови районних і обласних рад - з числа депутатів відповідної ради.

При цьому пропонується скоротити термін повноважень депутатів місцевих рад і голів громад з п'яти до чотирьох років.

Згідно з чинною Конституцією, виконавчу владу, тобто державний контроль і нагляд на місцях, здійснюють державні районні та обласні адміністрації, які одночасно виконують функції виконавчих комітетів відповідно районних та обласних рад.

Законопроектом передбачається, що "виконавчу владу в районах і областях, Києві та Севастополі здійснюють префекти", яких призначає і звільняє з посади президент за поданням Кабінету міністрів.

Разом з тим, відповідно до перехідних положень, виконавчі комітети районних та обласних рад будуть створені після чергових місцевих виборів, які відбудуться в жовтні 2017 року, після чого президент повинен здійснити перше призначення префектів. До цього моменту раніше продовжують функціонувати районні та обласні адміністрації.

У Перехідних положеннях також закріплено, що "особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 920 | Додав: adminA | Теги: законопроект, рада, висновок КС, децентралізація
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ