Пт, 2024-04-26, 20:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 25 » У Росії вирішили, що впорядкують українську ГТС без Європи
15:13
У Росії вирішили, що впорядкують українську ГТС без Європи
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Газотранспортну систему (ГТС) України можуть модернізувати без участі Європи. Модернізувати, а відповідно, і управляти українськими трубами буде спільне підприємство "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України". Таку можливість підтвердив і глава Російського газового товариства (РГТ) Валерій Язєв. За його словами, доля трьохстороннього консорціуму з управління ГТС залежить від результату переговорів зі створення СП, пише "РБК daily".
Трьохстроннього консорціуму з управління українською ГТС за участю Росії, України і Європи, швидше за все, не буде. "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" обговорюють можливість модернізації і управління українськими трубами в рамках спільного підприємства, яке планується створити, повідомило джерело, близьке до переговорів. Частка "Газпрому" в СП буде залежати від активів, які він до нього внесе.

Те, що ідея міжнародного консорціуму знову може залишитися всього лише теорією, підтвердив і глава РГТ Валерій Язєв на конференції в Берліні "Енергетичний діалог: Росія - Європейський союз. Газовий аспект". Зараз переговори зі створення російсько-українського спільного підприємства в початковій стадії, сказав він. "Залежно від того, яка конфігурація для нього буде вибрана, стане зрозуміло, потрібно чи непотрібно повертатися до теми міжнародного консорціуму", - зазначив Язєв.

За його словами, згідно з експертними оцінкам, капіталізація "Нафтогазу" зараз становить 17 млрд дол. "Газпрому" - 170 млрд дол. Ймовірно, російський холдинг виділить для СП якийсь актив, наприклад з видобутку, вартістю 15-17 млрд дол. Глава "Нафтогазу" Євген Бакулін не захотів назвати активи, які можуть увійти до майбутнього СП, зазначивши, що це процес переговорів. У "Газпромі" від коментарів також відмовилися.

Ймовірність з'єднання українських труб і російських родовищ не виключив і депутат Верховної Ради, лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк. Якщо Росія увійде до СП з газовими родовищами, Україна зможе запропонувати трубу для транзиту, сказав він в ефірі телекомпанії "Україна". "Ось це партнерські відносини", - підкреслив депутат. Відмова від консорціуму більш ніж вірогідна, вважає колишній співробітник "Нафтогазу", незалежний експерт Валентин Землянський. Але не виключено, що в створюваному СП якусь частку отримає і велика зарубіжна енергокомпанія, за прикладом підприємства, створеного для реалізації Nord Stream.

Цілком можливо, що модернізацією і управлінням ГТС займеться СП, аналогічні прецеденти є в Польщі, Словаччині, Бєларусі, говорить директор Міжнародного інституту політичної експертизи Євген Мінченко. Швидше за все, Євросоюз не заперечуватиме, якщо консорціуму не буде, що дозволить йому відмовитися від вкладів в нього. Європі, по суті, не потрібний цей актив, тільки нормальний транзит. "Газпрому" це дасть змогу проводити самостійну політику.

Але українські чиновники непередбачувані, і у разі погіршення міждержавних відносин участь Європи стабілізувала б роботу ГТС, упевнений Мінченко. Проте враховуючи, що по лінії Бойко - Міллер вже встановлені довірливі взаємини, без Європи Росія і Україна зможуть домовитися швидше.

Ідея газотранспортного консорціуму з'явилася ще в 2002 році. У 2003 році було створено ТОВ "Міжнародний консорціум з управління газотранспортною системою України", в якому "Газпрому" і "Нафтогазу" належало по 50%. Проте проект так і не був реалізований через розбіжності сторін. Російська монополія наполягала на управлінні всією українською ГТС, а українська сторона хотіла обмежитися будівництвом двох нових газопроводів: Богородчани - Ужгород і Новопськовськ - Олександрів Гай. На початку року нова влада в Україні запропонувала повернутися до ідеї консорціуму з модернізації та управління ГТС, до якого повинні увійти Росія, Україна і Європа.

Як повідомлялося, 17 травня керівник "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що українська газотранспортна система може бути повністю модернізована за рахунок російського "Газпрому". На його переконання, це може статися після об'єднання "Нафтогазу" та "Газпрому".

"По-перше, пропозиція щодо об'єднання двох компаній повністю лежить в руслі загальносвітової тенденції злиття компаній у паливно-енергетичному секторі", - зазначив Міллер.

"А по-друге, в разі об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу", спираючись на фінансові можливості "Газпрому", може бути повністю модернізована ГТС України", - сказав він.

При цьому Міллер зазначив, що Росія вважає за можливе поетапне проведення процесу об'єднання "Нафтогазу" та "Газпрому".

"Дуже важливо сказати, що ми згодні з баченням української сторони, що процес об'єднання має бути не просто взаємовигідним, а рівновигідним для України та Росії", - заявив керівник "Газпрому".

Як відомо, ідею об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу" прем'єр-міністр РФ Володимир Путін озвучив у Сочі 30 квітня. У відповідь український прем'єр Микола Азаров пообіцяв вивчити російську ініціативу, хоча, за розрахунками експертів, частка України в об'єднаній компанії буде менша ніж 10%.

Президент України Віктор Янукович і прем'єр Азаров зазначили, що готові до об'єднання на паритетних засадах, але вивчать і інші пропозиції, строго дотримуючись при цьому національних інтересів країни.

Тим часом екс-президент Віктор Ющенко застерігає від можливого об'єднання. Він вважає, що в цьому контексті особливе значення має увага ЄС до України, оскільки "це не "внутрішнє питання двох урядів", як дехто поспішив прокоментувати".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 976 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ