Чт, 2024-04-18, 08:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Квітень » 16 » У США стався подвійний теракт: сотні жертв. Білий дім у небезпеці. ВІДЕО
09:04
У США стався подвійний теракт: сотні жертв. Білий дім у небезпеці. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/
Два потужні вибухи пролунали в понеділок, 15 квітня, біля фінішної межі Бостонського марафону, який проводиться в місцевий День патріота, приурочений до боїв при Лексінгтоні і Конкорді в ході війни за незалежність США. Це найстаріше і одне з найбільш престижних легкоатлетичних змагань у світі.

За останніми даними, кількість загиблих зросла до трьох, один з них - восьмирічний хлопчик. У лікарні доставлено як мінімум 144 потерпілих, у тому числі вісім дітей. Серед поранених 17 осіб у критичному стані, ще 25 - у важкому стані. Щонайменше десятьом ампутували кінцівки, передає CNN.

Поліція евакуювала людей. Сайт Boston Globe на якийсь час перестав працювати, проте американські ЗМІ встигли на нього послатися: евакуйовано готель Mandarin. Судячи з усього, саме біля його входу сталися вибухи, там же розташовувалася штаб-квартира заходу.

Вибухи пролунали через три години після того, як перші бігуни перетнули фінішну пряму. Це сталося на північній частині Бойлстон-стріт (основна торгова вулиця), прямо біля рамки фотофінішу. Решта бігунів завершила гонку і залишила район.

Відстань між двома епіцентрами вибухів склало приблизно 45-90 метрів, вказує CNN з посиланням на слідство. За попередньою інформацією, спрацювали саморобні вибухові пристрої. Невеликі за розміром бомби були начинені вражаючими елементами. Вони були заховані в сміттєвих баках, встановлених уздовж дистанції.

Про потужність вибухових пристроїв поки не повідомляється. Разом з тим, як розповіли очевидці, у них виникло відчуття, ніби поруч вистрілили з величезною гармати. Вибухи струсонули сусідні будівлі, люди в них ховалися під столи в пошуках притулку.

Користувачі соціальних мереж негайно стали викладати фотографії, ось одна з них, від користувача Твіттера Matt Norlinder. Тут безпосередньо відображено момент одного вибуху. Деякі очевидці говорять, що вони бачили людей з відірваними кінцівками. Одного цитує Fox News: "повз мою голову пролетіла чиясь нога. Я віддав свій ремінь, щоб зупинити кров".

Причини НП поки не відомі. Тим часом повідомляється, що бостонская поліція виявила поруч з місцем трагедії як мінімум один вибуховий пристрій. В даний час вибухотехніки займаються знешкодженням.

Військово-морські сили США направили в Бостон групу саперів, які займуться пошуком вибухових пристроїв, що можливо залишилися на міських вулицях або в громадських будівлях. Поліція продовжує прочісувати міські квартали.

Повідомлялося також про вибух у бібліотеці JFK, яка знаходиться в декількох кілометрах від місця НП. Поліція припустила спочатку, що між цим вибухом і вибухами на марафоні є зв'язок. Проте потім пояснила, що інциденти навряд чи пов'язані. НП в бібліотеці було викликано пожежною ситуацією. Там ніхто не постраждав.

Президента Барака Обаму оперативно проінформували про вибухи в Бостоні, повідомляє адміністрація Білого дому. Президент США доручив надавати потерпілому місту всю необхідну допомогу.

Обама одразу зателефонував меру Бостона Тому Меніно і губернатору штату Массачусетс Девалю Патріку. Президент "висловив стурбованість станом тих, хто був поранений, і ясно заявив, що його адміністрація готова надати необхідну допомогу у зв'язку з цим інцидентом", повідомили американські офіційні особи. Вони не уточнили, якою інформацією володіє Білий дім з приводу вибухів у Бостоні і чи можна вважати цей інцидент спланованим терактом.

Американська розвідка не отримувала даних про підготовку вибухів у Бостоні

Американська розвідка не отримувала інформації, яка могла б свідчити про підготовку теракту в Бостоні. Про це заявила голова комітету з розвідки Сенату Конгресу США Даєнн Файнстайн, котра розмовляла з представниками спецслужб у зв'язку з вибухами під час Бостонського марафону.

Влада США, включаючи Обаму, поки не називають ці трагічні події терактом, пояснюючи, що розслідування тільки почалося. Однак у приватному порядку американські офіційні особи визнають, що йдеться про тероризм.

У Конгресі на цей рахунок, схоже, вже немає ніяких сумнівів. "Наскільки я розумію, це - терористичний інцидент", - заявила Файнстайн.

У той же час, додала вона, у розвідки не було відомостей про те, що "готується якийсь напад".

Член Палати представників Майкл Маккол також підкреслив, що трагічні події в Бостоні "мають всі ознаки теракту". Таку ж думку висловили сенатори Сюзан Коллінз і Енгус Кінг, котрі входять до складу комітету з розвідки. Вони повідомили, що представники спецслужб обіцяли у вівторок, 16 квітня, влаштувати для них закритий брифінг про події в Бостоні.

Влада Австралії вважають, що вибухи в Бостоні, швидше за все, є терактом. Про це заявив сьогодні голова МЗС країни Боб Карр. За його словами, "сам факт того, що вибухи були пов'язані з марафоном, змушує припустити, що мова йде про терористичну атаку".

Вибухи розслідуються як теракт

Разом з тим федеральні органи, які ведуть розслідування події в Бостоні, все ж класифікують його як терористичний, відзначає CNN. Джерело в правоохоронних органах, близьке до розслідування, при цьому уточнило, що неясно, які саме ворожі сили причетні до вибухів: закордонні або внутрішньоамериканські.

Після виступу Обами один з представників Білого дому зробив наступне пояснення: "Будь-яка подія, в якій задіяно кілька вибухових пристроїв, як це трапилося в Бостоні, очевидно є актом терору і розглядатиметься як акт терору.

Однак ми не знаємо поки, хто стоїть за цими вибухами. Ретельне розслідування встановить, чи були вони сплановані і здійснені терористичною групою ", - підкреслив представник адміністрації.

Міністр юстиції США Ерік Холдер віддав розпорядження направити до Бостона групу експертів для розслідування обставин події. Як повідомили представники ФБР і Бюро з контролю за спиртними напоями, тютюновими виробами і зброєю, їх співробітники вже прямують до штату Массачусетс.

У той же час офіційний представник вашингтонської поліції Пол Меткалф оголосив, що в столиці США приймаються підвищені заходи безпеки. Наскільки відомо, такі ж кроки вчинені владою інших великих американських міст.

Підвищені заходи безпеки введені в міжнародному аеропорту Лос-Анджелеса. Посилено охорону на атомних електростанціях у Плімуті (штат Массачусетс) і Сібрук (штат Нью-Гемпшир). Обидві вони знаходяться на відстані 70 км від Бостона.

Практично на "стан облоги" переведений Білий дім, територія навколо нього оточена правоохоронцями, підходи до президентської резиденції перегороджені жовтою поліцейською стрічкою. Як повідомили журналістам співробітники Білого дому, такі запобіжні заходи являють собою стандартну процедуру в подібного роду ситуаціях.

У зв'язку з трагедією в Бостоні поліція Нью-Йорка посилила поліцейські патрулі біля пам'яток, а також великих готелів на Манхеттені. Також навколо мегаполісу розгорнуті машини підрозділу по боротьбі з тероризмом.

Побоювання нових вибухів: вимкнено мобільний зв'язок, небо "на замку"

"Інтерфакс", посилаючись на поліцію Бостона, передає, що та виявила і знешкодила ще кілька вибухових пристроїв. Знайдений в тому числі фургон з каністрами, наповненими горючою рідиною.

За найостаннішими даними, в місті відключено мобільний зв'язок. Таким чином поліція має намір запобігти можливі нові вибухи - телефони можуть бути використані як детонатори.

Крім того, Федеральне авіаційне управління США ввело тимчасові обмеження на польоти літаків над Бостоном. Про це йдеться в офіційному повідомленні відомства. Обмеження діятимуть аж до подальшого розпорядження. Польоти заборонені в повітряному просторі в "радіусі близько 6 км" від місця вибухів. У цьому районі літаки не можуть опускатися нижче однієї тисячі метрів від землі. По суті ця заборона не зачіпає пасажирські літаки, оскільки вони літають на набагато більшій висоті.

Газета The New York Post спочатку передала, що поліція підозрює в причетності до вибухів у Бостоні одного з потерпілих. Як наголошується, виходець з Саудівської Аравії перебуває в лікарні під конвоєм поліції. Проте ці дані згодом були офіційно спростовані.

Довідка

Бостонський марафон проводиться щорічно з 1897 року. Щороку тисячі людей збираються, щоб взяти участь або поспостерігати за цим заходом. Спочатку марафон був приурочений до Дня патріота і проводився 19 квітня, і лише з 1969 року дата проведення марафону стала прив'язуватиметься до числа, а до дня - третього понеділка квітня. Цього року ця дата припала на 15 квітня.

В останні десятиліття крім головної дистанції проводяться інші забіги: напівмарафон, забіг на 5 км, дитячий марафон. Погода під час забігу може бути абсолютно будь-яка, так як квітнева погода на узбережжі Нової Англії непередбачувана.

У 1996 році на старт сотого марафону вийшло понад 38 тисяч учасників. Кількість глядачів перевищує півмільйона осіб, що робить Бостонський марафон наймасовішим заходом в Новій Англії. Відомі смертельні випадки: так, у 2002 році 28-річна Синтія Лусеро на трасі втратила свідомість і померла.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 925 | Додав: adminA | Теги: сотні жертв, Подвійний теракт, США
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ