Сб, 2024-04-20, 18:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2010 » Липень » 18 » Учені встановили, що Осіріс є планетою-кометою
10:21
Учені встановили, що Осіріс є планетою-кометою
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Планета - газовий гігант Осіріс, радує вчених своїми надзвуковими штормами, за своїми властивостями нагадує і планету і комету.

Свого часу (в 1999 році) планета, названа Осірісом, стала першою, яку відкрили методом транзитів. Наприкінці червня 2010 голландські вчені продемонстрували новий витончений метод визначення орбітальної швидкості планет і показали, що на Осірісі на кордоні дня і ночі постійно дмуть дикі вітри. А тепер стало ясно, що близькість планети до своєї зірки відкриває вченим новий тип раніше не спостережених об'єктів. У статті Джефрі Лінскі, опублікованій в Astrophysical Journal, вчені показали, що Осіріс - "кометна планета", яка має характерним хвостом з минає з неї речовини. Астрономи помітили, що в залежності від фази транзиту, а значить, і від ступеня участі в затемненні атмосфери самої планети падіння блиску зірки може варіюватися від півтора до восьми відсотків.

Щоб дізнатися, що відбувається з розжареної атмосферою Осіріса, вчені досліджували планету за допомогою високочутливого спектрометра COS (Cosmic Origins Spectrograph), змонтованого на борту орбітального телескопа імені Хаббла.

Астрономи порівняли спектр зірки-господині зі спектром тієї ж зірки в момент транзиту планети по її диску. Проходячи через зовнішні шари атмосфери, спектр зірки нибуває характерних ліній поглинання, за якими можна судити про склад атмосфери та її швидкість. Вимірювання певних ліній поглинань вуглецю і кремнію дозволило зрозуміти, що зірка, яка знаходиться поблизу, рівномірно нагріває денний бік Осіріса і піднімає з глибин атмосфери важкі елементи, змушуючи їх назавжди покидати планету. "З 2003 року вчені припускали, що втрата маси у таких планет може призводити до утворення хвоста. Ми думаємо, що отримали найкраще спостережне підтвердження цієї теорії. Ми виміряли швидкість газу, що витікає з планети на певних швидкостях, у напрямку до Землі", - пояснив Лінскі, автор дослідження з Університету штату Колорадо в Боулдері.

Дані спектрометра також показали, що речовина атмосфери закінчується з планети не з однаковою швидкістю. "Ми виявили, що газ закінчується з величезними швидкостями, більша його частина залишає планету за напрямком до нас зі швидкістю 30 тисяч кілометрів на годину. Цей потік газу, швидше за все, вимітається зоряним вітром, що утворює кометоподібний хвіст", - пояснив Лінскі.

На основі отриманих даних астрономи оцінили масу, постійно втрачає Осірісом: щорічні втрати маси становлять 2,4*1018 р на рік. За прогнозами вчених, такий темп "схуднення" для планети не критичний, вона цілком може дожити до кінця днів своєї зірки. "Щоб повністю випаруватися, планеті буде потрібно близько мільярда років", - обнадіяв Лінскі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1561 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ