Чт, 2024-04-25, 06:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 4 » Ухвалені Радою зміни до Кримінального кодексу дозволяють випустити Луценка на волю
10:57
Ухвалені Радою зміни до Кримінального кодексу дозволяють випустити Луценка на волю
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Посадовці уряду Юлії Тимошенко, які нині перебувають за ґратами і підозрюються здебільшого у скоєнні економічних злочинів, зокрема екс-міністр МВС Юрій Луценко, можуть розраховувати на заміну запобіжного заходу і звільнення з-під арешту.

Таку думку висловив народний депутат від НУ-НС Роман Зварич у зв'язку із прийнятими Верховною Радою змінами до Кримінально-процесуального кодексу, які визначають перелік підстав для арешту громадян, повідомляє Радіо "Свобода".

Взяття під варту не може бути застосоване у справах про злочини, за якими законом передбачено позбавлення волі на термін, менший 5 років, та у тих випадках, коли є можливість вжити більш м'якого запобіжного заходу, йдеться в ухвалених Радою змінах. Крім того, не можна заарештовувати підозрюваних у скоєнні економічних злочинів, якщо не йдеться про рецидив.

Отож оновлені норми законодавства можуть бути застосовані до екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, колишнього голови Держмитслужби Анатолія Макаренка, екс-заступника голови "Нафтогазу" Ігоря Діденка та інших посадовців часів уряду Юлії Тимошенко, заявив Зварич.

"Я здивований, що провладна коаліція цей закон прийняла і що взагалі він був внесений урядом. Закон немає зворотної сили, але є винятки. Винятками є ті закони, що збільшують обсяг прав і свободи. Що стосується тих осіб, до яких, як на мене, з політичних міркувань вжито цю запобіжну міру покарання, взяття під вартою, до них цей закон буде теж стосуватися. Тобто, мій висновок, що їх мали б звільнити", – наголосив він.

Натомість народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник в інтерв'ю "Радіо "Свобода"" зазначив, що нові норми Кримінально-процесуального кодексу не можуть бути застосовані до заарештованих опозиціонерів.

"Ми обмежили дії слідчих і прокуратури. Якщо вперше і немає загрози посягання на життя і здоров'я - не слід брати під варту. Інші є запобіжні заходи. Цей закон не має зворотної сили.

Зараз якщо вже перебувають під вартою, то безперечно прокуратура повинна переглянути ці речі і ставити питання про їхню відповідність цим вимогам закону. Але щодо дій, вчинених після набуття чинності цього закону", – вважає Олійник.

Водночас народний депутат із фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Власенко вважає, що українські судді та правоохоронці нехтують законами.

"Ухвалений Верховною Радою закон дещо покращує ситуацію для осіб, які підозрюються у скоєнні злочинів, але тут є інша проблема: є суди, прокурори і слідчі, які цю норму застосовують, які просто нехтують нормами закону. Є проблема законодавчого врегулювання, а є проблема правозастосування. Те, що у людей, які нині перебувають під вартою, з'являться додаткові юридичні обґрунтування щодо звернення, щоб їх випустили, – це правда. Але чи судді до цього дослухаються, я дуже сумніваюся", – зауважив депутат.

Згідно з Кримінально-процесуальним кодексом звинувачувані можуть утримуватися під вартою до трьох місяців. Утім, суд має право продовжити цей термін. Відтак Анатолій Макаренко та Ігор Діденко перебувають за ґратами вже більше ніж півроку. Від дня арешту Юрія Луценка минуло вже більше місяця.

Нині з уряду Тимошенко в СІЗО перебувають: колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, колишній міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук, колишній перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук, колишній в.о. міністра оборониВалерій Іващенко.

Також у СІЗО утримують колишнього голову Держмитниці Анатолія Макаренка, колишнього першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка, колишнього заступника голови Держкомрезерву Миколу Сіньковського (завдав збитків державі у розмірі 11 млн грн).

Колишній міністр економіки Данилишин отримав політичний притулок у Чехії, в розшуку перебуває колишня голова Держказначейства Тетяна Слюз.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 783 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ