Чт, 2024-04-25, 23:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 8 » Україна готова продавати Європі свій газ по 400 доларів
13:12
Україна готова продавати Європі свій газ по 400 доларів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Повторення газової війни між Росією і Україною стає усе більш імовірним. Міністр енергетики Юрій Бойко нещодавно заявив, що НАК "Нафтогаз України" може почати експорт газу в Східну Європу. Причому йдеться про значний обсяг - близько 8 млрд кубометрів на рік за спотовими цінами, що загрожує російській монополії втратою до 3,2 млрд доларів виручки. Росія у відповідь заявила, що розірве харківські угоди, відповідно до яких Україні надано знижку на ціну палива, передає "КоммерсантЪ-Украина".

- Москва відмовилася фінансувати флот РФ у Севастополі

Можливість експорту газу, що добувається в Україні, відповідно до міжурядових угод передбачена змінами до Закону "Про принципи функціонування ринку природного газу", які в липні підписав президент Віктор Янукович.

Високопоставлене джерело в Міненерго уточнило, що йдеться про продаж газу на спотових ринках Східної Європи - в Угорщині, Польщі і Словаччині. "Вже зараз ми можемо продати цей газ по 400 дол за тисячу кубометрів, а взимку його ціна буде ще вища",- сказав співрозмовник. За його словами, різниця між ціною російського газу, що поставляється в Україну, і спотовою зазвичай становить 50-100 дол за тисячу кубометрів.

"Газпром" вимагає купівлі не менш ніж 33 млрд кубометрів газу, тоді як Україні наступного року потрібно лише 25 млрд кубометрів. Тобто фактично країна може експортувати близько 6 млрд кубометрів газу. "Обсяг втрат експортної виручки "Газпрому" в цьому випадку сягне 3-3,2 млрд дол,- зазначає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.

Росія учора зробила заяву у відповідь. Радник посольства Росії в Україні, керівник групи економічної політики Олексій Урін пригрозив розірванням харківських угод, за якими Україна має знижку на газ у розмірі 100 дол за тисячу кубометрів, у разі якщо українська сторона звернеться до суду з вимогою розірвати угоду від 19 січня 2009 року.

Директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко сумнівається в реальності виконання Росією своїх погроз. "Фактично для неї це означає виведення Чорноморського флоту з Севастополя, причому напередодні президентських виборів", - говорить він. Імовірнішим експерти вважають повторення в цьому січні сценарію минулих "газових війн".

"Ситуація розвивається, точнісінько як в 2006 і 2009 роках,- каже член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима.- Швидше за все усе закінчиться черговою газовою блокадою України".

Пан Шеїн відзначає, що цього разу конфлікт знову може залагодитися появою газового посередника, який візьме на себе реекспорт газу і за рахунок виручених грошей компенсуватиме різницю в ціні з Росією. "Є ще один варіант - Росія все ж піде на поступки Україні з урахуванням готовності "Нафтогазу" до газової війни цього року", - припускає експерт.

Як відомо, Україна безрезультатно прагне домогтися зниження вартості газу, який імпортується з Росії. Проте Росія погодилася на зниження ціни лише у разі злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" або за вступ України до Митного союзу.

Водночас президент України категорично заявив, що злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" не відбудеться в обмін на зниження ціни російського газу.

Також українська влада заявляє про плани реструктуризації та ліквідації НАК "Нафтогаз України", що, на думку посадовців, призведе до розірвання контрактів з "Газпромом". Російська сторона не має наміру втручатися в плани Києва з реформування "Нафтогазу", але виходить з того, що у компанії повинен залишитися правонаступник з чинних міжнародних угод.

Експерти називають заяви української влади про реформування "Нафтогазу" підготовкою до "газової війни".

Згодом президент України повідомив, що вже підготовлено документи, необхідні для подачі позову до арбітражного суду, для перегляду газових контрактів. Росія натомість заявила про готовність відстоювати свою позицію в суді.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 836 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ