Пт, 2024-04-19, 18:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 27 » Україна і Росія близькі до створення консорціуму на базі української ГТС
13:31
Україна і Росія близькі до створення консорціуму на базі української ГТС
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна і Росія близькі до укладення угоди про постачання газу. У Міненерго відмовилися від ідеї оскарження чинних контрактів у міжнародних судах, пише "КоммерсантЪ-Україна".

Сторони тепер обговорюють кілька сценаріїв перегляду договорів, найбільш ймовірний з яких - створення консорціуму на базі української ГТС. Для України важливо закінчити переговори до кінця року - ціни на газ знову зростають.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що Україна більше не планує оскаржувати в міжнародних судах газові угоди з Росією, підписані в січні 2009 року. "Ми будемо міняти чинні договори тільки в ході переговорів", - пообіцяв пан Бойко, пояснивши таке рішення "стратегічним характером відносин з Росією".

Оскаржити в Стокгольмському арбітражному суді газові угоди від 2009 року президент Віктор Янукович обіцяв ще влітку.

Зараз переговори між Україною і Росією ведуться в більш конструктивному руслі, і, за словами прес-секретаря прем'єра Миколи Азарова Віталія Лук'яненка, сторони "дуже близькі до остаточного результату". "Коментувати можливі домовленості ми не будемо, щоб не нашкодити", - додав він. НАК "Нафтогаз України" і "Газпром" розробили кілька сценаріїв перегляду угод.

"Росія стурбована технологічним станом нашої газотранспортної системи (ГТС), і один з варіантів перегляду контрактів - створення на її базі консорціуму", - говорить високопоставлене джерело. Ще один варіант - інтеграція України в Митний союз. Від зниження цін на газ в обмін на здешевлення транзиту, а також від домовленостей щодо Чорноморського флоту сторони, за словами співрозмовника видання, відмовилися. "Зараз йдеться про політичне рішення на вищому рівні. Воно з'явиться найближчим часом", - зазначив він.

Найімовірнішим із запропонованих варіантів є створення консорціуму, вважає старший аналітик ІК "Трійка Діалог" Валерій Нестеров. "Інакше Україна ризикує втратити до 70% транзиту після будівництва другої гілки Nord Stream і South Stream. Крім того, плани з модернізації ГТС припускають залучення кредитних коштів європейських та українських банків. Власних коштів "Нафтогазу" не вистачає навіть на своєчасні розрахунки з "Газпромом", - пояснює він. Зараз необхідні інвестиції в ГТС оцінюються Міненерго в 6,5 млрд дол.

Зазначимо, домовленості, досягнуті в результаті переговорів з РФ щодо перегляду газових контрактів, відповідатимуть довгостроковим інтересам України, заявив український прем`єр-міністр Микола Азаров.

Україна та Росія найближчим часом оголосять про результати переговорів щодо перегляду газових контрактів, заявив президент України Віктор Янукович. "Ми оголосимо про це найближчим часом... Ми як партнери завжди виконуватимемо наші двосторонні угоди", - сказав він на спільній із президентом РФ Дмитром Медведєвим прес-конференції у Донецьку у вівторок, 18 жовтня.

За словами українського президента, обсяг виконаної останнім часом роботи спрямований на створення умов "традиційних, які завжди були між нашими країнами", які відповідали б національним інтересам обох країн. "Ми до цього підійшли вже дуже близько. Хочеться вірити, що найближчим часом розставимо усі крапки над i", - наголосив Янукович.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 835 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ