Пт, 2024-04-19, 08:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 20 » Україна опустилася в рейтингу свободи ЗМІ до рівня Іраку
14:35
Україна опустилася в рейтингу свободи ЗМІ до рівня Іраку
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

 У щорічному рейтингу свободи слова "Репортерів без кордонів" Україна впала на 42 позиції. Як повідомила представник цієї міжнародної організації в Україні Оксана Романюк, Україна посіла в рейтингу 131-ше місце між Іраком та Ізраїльськими територіями. Про це повідомляє УНІАН.

Як відомо, торік Україна розділила 89-те місце з Сенегалом.

У щорічному "Індексі свободи слова-2010" розглядається 178 країн. Перші місця в рейтингу традиційно посіли країни Північної Європи - Фінляндія, Ісландія, Нідерланди, Норвегія та Швеція. Росія покращила свою позицію до 140-ї зі 153-ї у 2009 році, Польща піднялась на 32-ге місце з 37-го, а Бєларусь упала до 154-ї позиції зі 151-ї.

"Міжнародна правозахисна організація вважає, що Україна платить ціну за численні порушення свободи слова, які поширились по всій країні з лютого 2010, коли Віктора Януковича було обрано президентом", - йдеться у повідомленні.

"Ці порушення одразу зіткнулися з байдужістю місцевої влади. Що ще гірше, про своє повернення просигналізувала цензура, надто в аудіо-візуальному секторі. Цензура та серйозний конфлікт інтересів ставлять під загрозу плюралізм ЗМІ в Україні", - зазначили у організації.

"Наш останній Індекс свободи слова містить сюрпризи, викриває похмурі реалії та підтверджує певні тенденції", - заявив генеральний секретар "Репортерів без кордонів" Жан-Франсуа Жульяр.

"Більше, ніж раніше, ми помітили, що економічний розвиток, інституційні реформи і повага до фундаментальних прав не обов'язково йдуть поруч. Захист свободи слова продовжує бути боротьбою, боротьбою пильності в демократіях старої Європи і боротьбою проти утисків і несправедливості в тоталітарних режимах, які досі існують у світі", - сказав Жан-Франсуа Жульяр.

Генеральний секретар також висловив стурбованість з приводу того, що кілька країн - членів Євросоюзу й далі знижують свої позиції в Індексі свободи слова. За його словами, якщо ситуація в цих країнах не зміниться, то Європейський Союз ризикує втратити свою позицію світового лідера в сфері захисту прав людини.

Ситуація зі свободою слова в Україні і тиск на журналістів стало однією з причин пильної уваги європейських структур та окремих політиків до України. Нагадаємо, що нещодавно ПАРЄ підтримала резолюцію щодо України. Резолюція Асамблеї "Функціонування демократичних інституцій в Україні" була підтримана 102 голосами з 109. Один голос - проти. У ПАРЄ зазначили, що за довгий час це перша резолюція, прийнята абсолютною більшістю.

У своїй резолюції ПАРЄ визнала факти тиску на громадянське суспільство Україна з боку СБУ. Зокрема, на засіданні Асамблеї було прийнято поправку моніторингового комітету в резолюції ПАРЄ. У поправці висловлюється "занепокоєння з приводу збільшення кількості достовірних повідомлень про невиправдану участь Служби безпеки у внутрішніх політичних справах, зокрема тиску на журналістів, партійних активістів і активістів громадянського суспільства та їхніх родичів".

"ПАРЄ вважає, що такі заходи неприйнятні у демократичному суспільстві, і в цьому зв'язку закликає владу реформувати Службу безпеки та її функції відповідно до європейських стандартів", - йдеться в поправці.

ПАРЄ вважає, що втручання державних органів, співробітників правоохоронних органів і служб безпеки, в роботу журналістів і ЗМІ несумісне з демократичним суспільством. Асамблея закликає владу провести ретельне розслідування всіх повідомлень про порушення прав і свобод, а також для виправлення будь-яких порушень.

Крім того, вжити заходів для прискорення розслідування справи про зникнення журналіста Василя Климентьєва у нещодавній телефонній розмові закликала президента України Віктора Януковича канцлер ФРН Ангела Меркель.

Ще раніше Європейський Союз висловив стурбованість заявами про застосування сили проти журналістів в Україні. "ЄС висловлює стурбованість нещодавніми заявами про насильство й утиски професійних журналістів в Україні", - зазначається в заяві ЄС.

ЄС відзначає важливість виконання журналістами своїх професійних обов'язків без залякування й насильства. У зв'язку з цим Євросоюз сподівається на виконання президентом Віктором Януковичем даної у квітні обіцянки забезпечити захист журналістів і підтримати свободу слова в засобах масової інформації.

Втім, українська влада вважає, що в України немає проблем зі свободою слова. Так, президент Янукович очікує від представників ЗМІ конкретної інформації щодо випадків, коли їм заважають говорити правду під час виконання професійних обов'язків. У зв'язку з цим він звернувся до представників ЗМІ з проханням поінформувати його про те, "хто вам заважає писати правду". "Назвіть мені прізвища, назвіть мені компанію, власника. Поки що я конкретної відповіді не отримав", - сказав Янукович.

Віктор Янукович заявив, що ніхто з його оточення не тисне на журналістів і не обмежує свободу слова. "Я сьогодні не знаю ні в Апараті президента, ні в Кабінеті міністрів людей, які б займалися цією справою - тиснули на журналістів... Покажіть мені таку людину. Якщо вона є - вона не буде працювати на державній службі", - сказав президент. При цьому він підкреслив, що, відвідуючи регіони і маючи багато зустрічей з громадянами, "не чув таких слів від людей, що існує тиск на ЗМІ".

У контексті сказаного президент запевнив, що ніхто з чиновників не ставить завдання чинити будь-який тиск на журналістів. "Тобто, не бачу я сьогодні такої проблеми", - резюмував він.

На його думку, дискусія навколо свободи слова і цензури в Україні нагнітається з метою використання цієї теми як "засобу політичної боротьби".

Нагадаємо, що Верховна Рада рекомендувала Державній податковій адміністрації та правоохоронним органам України скасувати перевірки засобів масової інформації на період виборчої кампанії до органів місцевого самоврядування 31 жовтня 2010 року. За постанову про забезпечення безперешкодної діяльності ЗМІ у передвиборний період у вівторок проголосували 364 народних депутати.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 976 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ